Hlavní navigace

Českým televizím se otvírá díky hybridnímu vysílání široké pole působnosti

15. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Velkou šanci zaujmout diváky novou technologií má hudební televize Óčko, která ji nasadí v multiplexu 3. Mohla by nabídnout streamování obsahu i další služby.

Francouzská NRJ cílí na mladé

Přijde vám, že o hybridním vysílání HbbTV jsme na našem webu psali už před několika dny? Máte pravdu. Vzhledem k tomu, že jde ale o platformu, kterou se můžete probírat hodiny a hodiny a stále objevujete něco nového, podíváme se na ni opět. Tentokrát ale zacílíme na nabídky, které  naši čtenáři ještě příliš nemají v povědomí. Jednou z nich je konkrétně Francie. Po „DigiZóňáky“ méně známá satelitní pozice 5 stupňů západně skýtá mimo jiné službu FranSat, která je jakousi národní platformou. Zájemci v ní najdou všechny stanice, jež jsou k dispozici prostřednictvím klasické antény a některé z nich poskytují i hybridní vysílání.

Na zahraniční nabídky se podíváme proto, abychom zjistili, jaké další možnosti tato technologie nabízí. Portál stanic NRJ zaujme především svým grafickým zpracováním. Na červeném podkladu, který je staniční barvou, si můžete přečíst například informace ze světa hudby nebo si pustit svou oblíbenou rozhlasovou stanici. A že jich Energy nabízí pěknou řádku… Na výběr jsou v podstatě dva portály v jednom. První je označený jako NRJ a druhý jako NRJ 12. V rámci něho je například dostupná i služba NRJ 12 Replay, což v podstatě není nic jiného než videoarchiv odvysílaných pořadů. Po vizuální stránce poutavě, avšak zároveň velice jednoduše, je tu zpracován i programový průvodce.

NRJ může inspirovat Óčko

O francouzských kanálech NRJ se ale nezmiňujeme náhodou. Jejich portál by mohl být například dobrou inspirací pro rodinu hudebních kanálů Óčko. Dá se říci, že Mafře se otvírá obrovský potenciál této služby. Možnosti jsou doslova nepřeberné a záleží v podstatě pouze na týmu technického ředitele Lukáše Hniličky, zda tuto technologii uchopí za správný konec. Hybridní vysílání by tak mohlo posloužit nejen Óčku jako hlavnímu kanálu, ale bez pochyby i sesterskému Óčku Gold, které naopak cílí na starší diváky. Mafře ale rozhodně patří velký dík za to, že chce s HbbTV pracovat. V případě, že přežije Óčko Expres, v budoucnu by bylo možné „hybridně“ streamovat například Rádio Expres.

Hudební televize Óčko se divákům představila v moderním grafickém kabátě a s novým logem.
Autor: Óčko

Óčko by teoreticky mohlo nabídnout hybridní aplikace na každém kanálu. Potenciál pro tuto službu je v případě mediální skupiny velký. Využije ho Mafra?

Inspirují Francouzi Českou televizi?

Zatímco francouzská komerční skupina NRJ by mohla inspirovat hudební Óčka, tamní veřejnoprávní televize se mohla stát do určité míry vzorem pro Českou televizi. Právě Francie je v rámci tohoto standardu ve velmi pokročilém stádiu. Navíc, France Televisions je na pozici 5 stupňů západně nekryptovaná, takže si ji může sledovat kdokoliv i bez dekódovací karty. Jenže… Veřejnoprávní televize nabízí na satelitu překvapivě málo aplikací. V podstatě jsme tu našli pouze dvě – informace o aktuálně vysílaném pořadu a programového průvodce. To je opravdu hodně málo.

Na druhou stranu, je pravda, že se tu čas od času objeví aplikace, která je přímo šita na míru danému pořadu. S něčím podobným přišla Česká televize u aktuálního ročníku StarDance. Francouzi posunují možnosti hybridní televize mnohem dál. Nejen, že si můžete například zahlasovat v anketě, ale můžete odeslat příspěvek (otázku) do pořadu formou virtuální klávesnice přímo v aplikaci. Přibližně může být nastíněno také téma vysílaného pořadu a jeho jednotliví hosté. Profilové portréty nastiňuje aplikace „C Dans L’air“, z níž si můžete prohlédnout screenshoty v přiložené fotogalerii. Aplikace na míru jsou přesně tím, co může diváky k této technologii přitáhnout.

Hybridní vysílání dnes spouští i rakouská ORF

Ačkoliv jsem si to původně neuvědomil, dnešní článek o hybridním vysílání vyšel přesně v pravou chvíli. Právě dnes ho spouští na satelitu Astra i rakouská veřejnoprávní televize ORF. Ta chce prozatím nabízet dvě aplikace, konkrétně svou videotéku ORF TVthek s přístupem do sedmidenního archivu a předpověď počasí. Do konce roku, pravděpodobně okolo Vánoc, se mohou diváci ještě těšit na HD teletext, nebo chcete-li jinak superteletext. Hybridní vysílání bylo doposud dostupné pouze prostřednictvím pozemního vysílání a také v kabelových a IPTV rozvodech. Potenciál v Rakousku tato služba rozhodně má a ORF chce na ní pracovat i nadále. Ostatně, pro veřejnoprávní vysílatele v Evropě to není nic zvláštního.

BRAND24

Švýcaři prozatím s dvěma aplikacemi

Prozatím skromně se k hybridnímu širokopásmovému vysílání postavila švýcarská veřejnoprávní televize. Ta ho nabízí u dvou kanálů, konkrétně francouzsko-jazyčných stanic RTS Un a RTS Deux. Prostřednictvím tamních médií však už potvrdila, že od prosince se ho dočkají také diváci kanálů SRF 1 a SRF zwei. Švýcarsko je poměrně unikátním státem, co se týká veřejnoprávních médií, protože jich tu vysílá v podstatě hned několik a záleží zrovna na tom, v které jazykové oblasti se nacházíte. Centrální je program v němčině a kromě již zmiňované francouzštiny tu narazíte také na italštinu. Čtvrtým oficiálním jazykem je rétorománština.

Nabídka hybridního vysílání není chudá a i do budoucna ho bude švýcarská veřejnoprávní televize obohacovat o další aplikace. V současné době jsou ty k dispozici čtyři – teletext, archiv pořadů, předpověď počasí a Lotto, což jsou vlastně výsledky losování tamní státní loterie. Hybridní vysílání se v případě veřejnoprávního vysílatele označuje „RTS+“. Informační lišta se sice snaží tvářit tak, že je tu aplikací mnohem více, nicméně divák se nesmí nechat zmást. Jedním z polí, jež se dublují, je například informační servis, který odkazuje opět na teletext, a další pole navigují do různých částí videotéky. Musím však uznat, že graficky se mi lišta HbbTV líbí. Začátek to není rozhodně špatný…

Máte možnost využívat služeb hybridního vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).