Hlavní navigace

Český rozhlas vyzval RRTV, aby zamítla žádost převodu licence BBC na Lagardere

18. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nesouhlasíme s převodem licence ani změnou licenčních podmínek BBC, na jejichž základě musí BBC vysílat pořady BBC World Service v angličtině a naše v češtině, uvedl rozhlas

Zamítnutí žádosti společnosti BBC Radiocom o převodu vysílací licence české rozhlasové stanice BBC na mediální dům Lagardere Active ČR, provozovatele komerčních rádií Frekvence 1 či Evropa 2, požaduje po Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) veřejnoprávní Český rozhlas. Ten má s BBC do konce letošního února smlouvu na šíření zpravodajského Rádia Česko ve vysílacích oknech na frekvencích BBC a počítal s tím, že od března bude přes BBC šířit svoji novou stanici mluveného slova Český rozhlas Plus.

K TÉMATU: Českou BBC kupuje majitel Frekvence 1 a Evropy 2. Slibuje zachovat formát

RRTV však dřívější žádost BBC o změnu licenčních podmínek, spočívající v rozšíření vysílání v českém jazyce a šíření nové stanice mluveného slova ČRa na frekvencích BBC, zamítla. BBC poté oznámila, že se dohodla na převodu vysílací licence na Lagardere Active ČR, která chce zachovat zpravodajský formát stanice i šíření servisu BBC World Service. Prostor pro vysílání v češtině pak chce zaplnit vlastním programem zaměřeným na zpravodajství a publicistiku. Podle ČRo tím může dojít k narušení hospodářské soutěže, proto se obrátil s podnětem na antimonopolní úřad.

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas chce nahlížet do spisu k žádosti BBC o převodu licence na Lagardere

„Vedení Českého rozhlasu vyjadřuje nad žádostí, která by vedla k ovládnutí stávajícího vysílání dvou rozhlasových stanic veřejné služby komerčním subjektem, značné znepokojení a vyslovuje naději, že tento záměr nebude uskutečněn,“ uvedl rozhlas v oficiální tiskové zprávě, kterou dnes rozeslal médiím. „Mediální skupina Lagardere Active ČR, a.s. provozuje skupinu komerčních rádií – Evropa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance Radio, její součástí je také mediální zastupitelství dalších komerčních rozhlasových stanic. Značka Lagardere patří holdingu se sídlem v Paříži,“ konstatuje.

NAPSALI JSME: Českému rozhlasu neprošla žádost o zvýšení počtu vysílacích hodin na vlnách BBC

Podle rozhlasu záleží čistě na RRTV, zda převod vysílací licence BBC odsouhlasí nebo ne. „Český rozhlas nesouhlasí se změnou vlastníka stanice BBC z britské veřejnoprávní BBC na francouzskou mediální skupinu Lagardere, která v ČR mj. provozuje komerční rozhlasové vysílání. Český rozhlas nesouhlasí ani s případnou změnou platných licenčních podmínek, podle nichž musí stanice BBC vysílat pořady BBC World Service v angličtině (zpravodajství, publicistika, vzdělávání a sport) a pořady dodávané Českým rozhlasem,“ uvádí.

DÁLE: Český rozhlas Plus, chystaná stanice mluveného slova, odstartuje až 1. března 2013

Český rozhlas je podle svých slov připraven nadále spolupracovat s BBC na vysílání jeho programu podle stávajících podmínek, tedy bez rozšiřování vysílání v češtině a změně jeho charakteru. „Z výše uvedených důvodů Český rozhlas zaslal Radě pro rozhlasové a televizní vysílání podání, kterým se domáhá, aby RRTV přiznala Českému rozhlasu postavení účastníka řízení a zároveň vyzval RRTV, aby souhlas s převodem obchodního podílu ve společnosti provozovatele ze společnosti BBBC na společnost Lagardere Active ČR nevyslovila,“ uvedl mluvčí rozhlasu Jakub Čížek.

BRAND24

„Bylo by velmi nešťastné a pro pověst ctihodné BBC jistě nikoliv povzbuzující, kdyby unikátní soubor dvanácti kvalitních kmitočtů v pásmu FM byl prostřednictvím prodeje podílu BBC v dceřiné společnosti BBC Praha vyveden z prostoru veřejné služby pro potřeby komerčního vysílání. Jsme přesvědčeni, že zachování dosavadní dlouholeté úspěšné spolupráce britské BBC a ČRo nadále formuje pluralitu a obsahovou nezávislost rozhlasových stanic v ČR,“ dodal generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Rozhlas podle Duhana informoval o svém záměru pokračovat ve spolupráci s BBC za stávajících podmínek dopisem nejen pražskou společnost BBC Radiocom, ale i vedení britské korporace v Londýně. O pomoc také požádal ministerstvo zahraničí a české velvyslanectví v Londýně. Upozorňuje přitom, že BBC získala unikátní soubor kmitočtů, které pokrývají většinu krajských měst v Česku, na základě osobní žádosti tehdejší britské premiérky Margaret Thatcherové prezidentu Václavu Havlovi během její oficiální návštěvy Prahy v roce 1990.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).