Hlavní navigace

Český rozhlas spouští digitální vysílání ze Žižkova, jeho devizou bude zvuková kvalita

6. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ PREZENTACE – Kromě devíti rozhlasových stanic bude multiplex obsahovat také pět testovacích programových pozic, kde bude moci veřejnoprávní médium testovat různá nastavení.

Hlavní devízou nově spuštěného veřejnoprávního multiplexu Českého rozhlasu, který v průběhu dnešního dopoledne odstartuje výkonem 20 kW z pražského vysílače Žižkov, bude zvuková kvalita. Všechny stanice v síti, která bude fungovat na kanálu 12C, mají v tuto chvíli stanovenou zvukovou kvalitu 96 kbps ve standardu DAB+. Součástí multiplexu jsou stanice Wave, Junior, D-dur, Jazz, Plus, Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Sport. Původně si technici ČRo pohrávali s myšlenkou, že Plus a Sport by vzhledem k tomu, že jde o okruhy mluveného slova, mohly mít kvalitu „pouze“ 64 kbps, ale nakonec se ji rozhodli sjednotit.

K TÉMATU: Digitální experiment Českého rozhlasu v Praze začne 6. srpna. Plným výkonem ze Žižkova

Datový tok ale není tím jediným, co by mělo k posluchačům donést jednotlivé okruhy v dostatečné zvukové kvalitě. Český rozhlas bude zvuk u všech stanic pouštět přímo ze studií – na výstupu z mixážních pultů. Multiplex, který dnes spouští veřejnoprávní médium, je společným projektem s Českými Radiokomunikacemi. Obsah multiplexu bude naplňovat výhradně Český rozhlas a i celá konfigurace headendu (koncového bodu, pozn. red.) bude zcela pod jeho kontrolou. ČRa zajišťují distribuci signálu a jsou držitelem oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas odejde z pražského digitálního pilotu ze Strahova, bude jen na Žižkově

Pro Český rozhlas je spuštění experimentálního vysílání ze Žižkova velmi důležitým krokem, protože jde de facto o symbolické zahájení celého procesu spuštění digitálního šíření v České republice. Veřejnoprávní médium chce po přípravě a schválení potřebné legislativy toto vysílání překlopit v příštím roce do řádného provozu a do roku 2017 tak distribuci rozšířit také do Plzně, Brna a Ostravy. Ve hře je i pokrytí hlavních dálničních tahů, konkrétně trasa mezi Prahou a Brnem a mezi Brnem a Ostravou. Díky výkonu 20 kW již bylo testovací vysílání v uplynulých dnech zachyceno i na sousedním Slovensku.

Redakce DigiZone.cz doplní aktualitu v průběhu dne o fotogalerii ze slavnostního spuštění DAB vysílání z pražského Žižkova.

UX DAy - tip 2

Prezentace_CRo_TK_DAB_Pra­ha06_08_2015.pdf by Lukáš Lucky Polák

Prezentace_CRa_TK_DAB_Pra­ha06_08_2015.pdf by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).