Hlavní navigace

Český rozhlas se chystá těsně před digitalizací mohutně utrácet za analog (Doplněno)

17. 6. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Peter Duhan připravuje miliardový tendr, v němž by se Český rozhlas na 10 let upsal analogovému vysílání. Na dveře přitom klepe digitalizace a dlouhodobý souběh obou typů vysílání by byl drahý.

Desetiletý kontrakt na šíření analogového vysílání stávajících celoplošných i regionálních stanic připravuje veřejnoprávní Český rozhlas. A to i přes to, že stávající smlouvy má uzavřeny na dobu neurčitou s možností jejich výpovědi, aniž by se jimi vázal na mnoho let dopředu. Termínované smlouvy by ale rozhlasu zkomplikovaly start celoplošného digitálního vysílání, protože na mnohaletý souběh analogového a digitálního vysílání by nemusel mít peníze. Pracovní skupina při ministerstvu kultury přitom už několik měsíců pracuje na změnách mediálních zákonů, které by měly Českému rozhlasu otevřít cestu k vlastnímu veřejnoprávnímu multiplexu, v němž by mohlo vysílat víc než 20 rozhlasových stanic.

Právě na tyto rozhlasové diginovely netrpělivě čeká Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který už dva roky slibuje vypsat aukci na rozhlasové digitální sítě ve III. pásmu, jež jsou vhodné pro celoplošné vysílání. Podle výsledku legislativního procesu chce ČTÚ jednu takovou síť přímo vyčlenit Českému rozhlasu, který by v ní poté měl zahájit digitální vysílání. U operátorů sítí ČTÚ požaduje, aby je zprovoznili do dvou let od získání kmitočtových přídělů, jinak jim oprávnění odebere (jak se to nedávno stalo Českým Radiokomunikacím s příděly pro krajské sítě digitálního rozhlasu v méně lukrativním L pásmu). Pokud by pro Český rozhlas platila stejná lhůta a síť pro veřejnoprávní multiplex by byla udělena ještě letos, měl by ji zprovoznit do roku 2016.

Také Regionální síť 12, jak se nový multiplex Czech Digital Group označuje, bude vysílat z pražského Žižkova, stejně jako multiplexy 1 až 3.
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Analogové vysílání nyní pro Český rozhlas zajišťují v drtivé většině případů České Radiokomunikace

Nynější smlouvy lze vypovědět v řádu měsíců

Současně ale vedení Českého rozhlasu pracuje na zmiňovaném tendru pro šíření svých programů v analogovém pásmu velmi krátkých vln (VKV), který by měl být vypsán ještě letos. „Ano, o tomto záměru víme. Není to ale definitivní, momentálně ho prověřuje naše dozorčí komise,“ řekl serveru DigiZone.cz předseda Rady Českého rozhlasu Michal Stehlík. Pokud by vítěz tendru zajišťoval distribuci analogového signálu rozhlasu v FM pásmu již od příštího roku, znamenalo by to až devítiletý souběh celoplošného analogového i digitálního rozhlasového vysílání Českého rozhlasu. Pro porovnání: u televizí byly souběhy analogu a digitálu maximálně dvouleté a už ty byly považovány za zbytečné utrácení peněz. Pro České Radiokomunikace ale přechod z analogového na digitální televizní vysílání znamenal krátkodobé rekordní zisky.

Rozhlas plány s novou termínovanou smlouvou na zajišťování analogového vysílání svých programů potvrzuje. „Český rozhlas připravuje výběrové řízení na distribuci VKV, jehož cílem je dosažení technicky kvalitnější a bezpečnější distribuce signálu včetně výhodnějších smluvních podmínek pro Český rozhlas. Předpokládaná doba kontraktu je 10 let. Smlouvy nekončí, jsou na dobu neurčitou s výpovědní dobou v řádech měsíců. Vše je ve fázi přípravy,“ odpověděla na dotaz serveru DigiZone.cz mluvčí rozhlasu Tereza Krásenská. Pokud by se vycházelo z cen, které rozhlas platí za distribuci analogového signálu dnes, znamenal by připravovaný tendr velmi lákavý miliardový kontrakt. „Jde o poměrně vysokou částku,“ přitakává šéf rozhlasové rady Stehlík.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

O záměru vedení Českého rozhlasu víme, ale zdaleka nejde o hotovou věc. Chceme o této soutěži podrobně diskutovat, říká předseda Rady ČRo Michal Stehlík.

Soutěž pro České Radiokomunikace?

Není přitom jisté, zda by v chystané soutěži měly šanci i jiné firmy než České Radiokomunikace. Provozem analogových rozhlasových vysílačů se sice v Česku zabývá větší množství firem, nikdo kromě Českých Radiokomunikací ale nemá svými vysílači pokryto území celé republiky. A budování nových vysílačů by bylo zbytečně drahé, byť minimálně dva operátory, kteří kromě Českých Radiokomunikací chystají celoplošné digitální rozhlasové vysílání, to stejně čeká. Investice do techniky pro analogové vysílání by pro ně ale byla zbytečná, protože do budoucna se počítá pouze s digitálním šířením signálu. O chystaném „analogovém“ tendru tyto firmy navíc nic nevědí.

„Rozhlas přeci už smlouvy na analogové vysílání má, proč by podepisoval nové?“ reagoval překvapeně na otázku serveru DigiZone.cz Tomáš Řapek ze společnosti Teleko, jež provozuje dosud největší síť pro digitální rozhlasové vysílání u nás. Vedle toho má ale i několik vlastních analogových rozhlasových vysílačů. „Firem, které by mohly pro Český rozhlas zajistit analogové vysílání, je u nás víc,“ je přesvědčen Řapek. Podle jeho slov by tyto společnosti byly schopny zajistit rozhlasu stejné nebo podobné pokrytí jako České Radiokomunikace. V takovém případě by soutěž o co nejvýhodnější cenu dávala smysl, ale termínování smlouvy na deset let nikoli. Mnohaletý souběh analogového a digitálního vysílání totiž veřejnoprávní rozhlas dopředu odmítá.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Pro nového generálního ředitele Českých Radiokomunikací Martina Gebauera by desetiletý kontrakt s Českým rozhlasem na šíření analogového vysílání byl dobrý začátek ve funkci.

Peter Duhan drží basu s komerčními rádii

„Peníze utracené za souběžné vysílání budou ztracenými penězi. Ty se nám už nikdy nevrátí,“ říkal už na květnové konferenci Digimedia 2014 náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu pro správu a provoz Michal Koliandr. Vyzýval proto k co nejkratšímu souběhu obou typů vysílání. To by ale v souvislosti s chystaným tendrem na zajištění analogového vysílání znamenalo, že se Český rozhlas hned tak do digitálního vysílání nepohrne. A od komerčních rádií to nelze čekat už vůbec – vzhledem k tomu, že jim Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na základě „diginovely“ vysílacího zákona udělila transformační licence, které je opravňují vysílat analogově až do roku 2025.

Vlastně to celé časově vychází: pokud Český rozhlas chce uzavřít termínovanou desetiletou smlouvu na analogové vysílání, která by platila od ledna příštího roku, vyprší přesně v dobu, kdy skončí platnost analogových vysílacích licencí komerčních rádií. A pokud Českému rozhlasu vydrží odhodlání pro krátkodobý souběh obou typů vysílání, nedočkáme se startu celoplošného veřejnoprávního multiplexu DAB/DAB+ dříve než po roce 2020, či spíše 2022, tedy zřejmě již ne za Petra Duhana coby generálního ředitele. To by znamenalo další zakonzervování rozhlasového trhu, proti kterému by současní hráči určitě neprotestovali a jediný, kdo by byl bit, by byli provozovatelé rozhlasových digitálních sítí.


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Peter Duhan má k rozhlasové digitalizaci poněkud schizofrenní přístup

Nic není rozhodnuto, uklidňuje předseda Rady ČRo

O tom, že současné vedení Českého rozhlasu příliš nepočítá s brzkou digitalizací, svědčí i rozhodnutí generálního ředitele Petra Duhana z minulého týdne zrušit celou sekci strategického rozvoje a propustit svého náměstka Jiřího Svobodu. A také fakt, že připravované změny zákonů, jež mají rozhlasu zajistit vlastní veřejnoprávní multiplex, prosazuje ministerstvo kultury a nikoli sám rozhlas, který naopak horuje za legalizaci čtvrté celoplošné analogové sítě pro svoji stanici mluveného slova Český rozhlas Plus. Vedení rozhlasu tak stran digitalizace zvolilo zdržovací taktiku a připomíná tím spíš komerční hráče než médium veřejné služby, jež má být tahounem celého procesu.

Předseda Rady ČRo Michal Stehlík ale uklidňuje, že s rozhlasovým tendrem na desetiletý kontrakt k šíření analogového signálu to ještě není tak jisté. „Intenzivně o tom diskutujeme s naší dozorčí komisí, od které padá řada kritických připomínek,“ říká. „Sami o tom budeme jednat příští týden na jednání předsednictva Rady a pak na veřejném zasedání – ale ne na tom, co je naplánované na příští středu, až na dalším,“ říká. Podle Stehlíka nehrozí, že by rozhlasu scházely peníze, protože nedávno se mu podařilo vysoudit několikaletou vratku DPH z vybraných rozhlasových poplatků. Odhadem jde až o miliardu korun. To však podle něj neznamená, že by ji rozhlas měl nutně utratit za dlouholetý souběh analogového a digitálního vysílání.

Vyjádření Českého rozhlasu (aktualizace 19. 6. 2014):

Není pravda, že by cílové řešení ohrozilo či prodražilo proces digitalizace rozhlasového vysílání, neboť smluvní podmínky budou nastaveny tak, aby bylo možné v případě rozvoje digitální distribuce paralelně utlumovat analogové šíření signálu.

Není pravda, že půjde o termínované smlouvy na dobu 10 let bez možnosti výpovědi. Jde o technický a servisní upgrade současného řešení při možnosti zachování rozvoje digitálního řešení. ČRO se v žádném případě nezaváže dodavatelům na dobu 10 let bez možnosti výpovědi, aby poté musel dodržet vůči nim finanční závazek i v případě přechodu na digitální vysílání.

UX DAy - tip 2

Není pravda, že nový kontrakt vyjde na jednu miliardu korun a že dojde ke zbytečně vynaloženým finančním prostředkům. Cílem nového řešení distribuce VKV není, aby bylo dražší, než současné řešení. Naopak, cílem je za stejnou cenu obdržet kvalitnější a technicky vyspělejší službu s možností monitoringu kvality dodávaných služeb. Pokud by nabídky přesahovaly současné náklady vynakládané na distribuci VKV, ČRo si vyhrazuje právo tendr zrušit.

Není pravda, že Český rozhlas zpomaluje proces digitalizace rozhlasového vysílání. Naopak ČRO si je plně vědom své vůdčí úlohy v tomto procesu, aktivně se účastní jednání pracovní skupiny na Ministerstvu kultury ČR, účastní se odborných konferencí a aktivně se podílí na vznikající legislativě. Také se iniciativně zasazuje, aby byl na národní úrovni stanoven přesný termín digitálního rozhlasového vysílání a ČRO tak mohl hospodárně plánovat kroky přechodu na digitální vysílání. ČRO zachovává povinnost chovat se jako řádný hospodář. Proces distribuce signálu na VKV je velmi pečlivě monitorován i ze strany kontrolních orgánů ČRO (Dozorčí komise ČRO a Rada ČRO).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).