Hlavní navigace

Český rozhlas Jazz nově v DAB, DVB-T a na satelitu. Dělí se o pozici s ČRo Plus

1. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ PROGRAMOVÉ SCHÉMA – Jazzový program Českého rozhlasu vysílá denně od půlnoci do čtvrté odpoledne, poté ho střídá nová stanice mluveného slova Český rozhlas Plus

Počínaje dneškem rozšířila nabídku digitálních stanic Českého rozhlasu dosud internetová stanice ČRo Jazz. Objevila se v nabídce rozhlasových multiplexů společnosti Teleko v systému DAB, ve veřejnoprávním multiplexu České televize v DVB-T a na satelitu. Ve všech těchto sítích sdílí programovou pozici s novou stanicí mluveného slova Český rozhlas Plus. Jazzová stanice vysílá denně od půlnoci do 16 hodin, poté ji na osm hodin střídá právě ČRo Plus, sdělila Lenka Pitronová z marketingového oddělení Českého rozhlasu.

K TÉMATU: ČRo Junior, ČRo Jazz a ČRo Plus začnou vysílat od března v technologii DAB

„Je to obdoba naší digitální stanice D-Dur, ale pro jazzmany. Těm chceme nabídnout ještě větší dávku jazzu než doposud, navíc ve vysoké kvalitě zvuku,“ uvedl autor projektu ČRo Jazz Petr Vidomus. „Navzdory všem obtížím se českému jazzu v posledních letech velmi daří: vznikly dvě jazzové katedry na vysokých školách, mladá generace nasává inspirace v zahraničí, vychází o poznání více jazzových desek než dříve. Na tento trend proto navázal Český rozhlas se svou novou jazzovou stanicí,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas má nový internetový program: nízkonákladový ČRo Jazz

Nová stanice se nechce věnoval “vyčpělé podobě žánru”, sází spíše na aktuálnost, pestrost a svěžest. Chce se tak odlišit od jazzových pořadů, které nabízí sesterská celoplošná stanice Český rozhlas Vltava. “Zkušenosti z Francie nebo Polska ukazují, že jazzové rádio lze dělat i moderním dynamickým způsobem, který osloví mladší posluchače a může mít i širší dosah,” konstatuje Petr Vidomus. Na intnertu funguje ČRo Jazz jž dva roky, za tu dobu se dokázal vyprofilovat tak, že jej lze bez problémů nabídnout v pozemním vysílání a na satelitu.

NAPSALI JSME: Český rozhlas spouští Rádio Plus, časem by chtěl jeho vysílání rozšířit na celý den

Vstup do klasických vysílacích sítí doprovází start nových pořadů. „Mezi nimi je vlajkovou lodí pravidelný Rozhovor měsíces význačnými osobnostmi českého i světového jazzu. Přibyly čtvrteční Jazzové novinky s aktuálními tipy na koncerty a desky. Tyto i další pořady jsou součástí ucelené řady Jazz na druhou, která od pondělí do pátku nabízí jazzové pořady s větším podílem mluveného slova,“ vypočítává Petr Vidomus. ČRo Jazz ale nabídne i reprízy úspěšných jazzových pořadů ze stanice Vltava.

Tipy C

Nadále pokračuje i web jazz.rozhlas.cz, přes který stanice vysílala dosud. Posluchač na něm naleznou aktuální jazzové zpravodajství, tipy na koncerty a zajímavá alba, pravidelně vypisovanou soutěž a také archiv jazzových pořadů stanic Českého rozhlasu.

Programové schéma ČRo Jazz by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).