Hlavní navigace

Startuje satelitní platforma Skylink s Novou HD v základní nabídce

1. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Česká republika má ode dneška novou satelitní platformu. Její název je Skylink a přichází k nám hned s programem, na který diváci dlouhou dobu toužebně čekali. Důležitý není tak ani jeho obsah, jako kvalita vysílání. Jedná se totiž o první český program s vysokým rozlišením obrazu (HDTV) na satelitu. Touto televizí není nikdo jiný než česká komerční jednička Nova. Platforma Skylink ale nezůstane pouze u jednoho kanálu ve vysokém rozlišení. Už tento týden by měla firma TradeTec, která v České republice tento balík kanálů zastupuje, oznámit zařazení kanálů Brava HDTV a Eurosport HD.

Co je vlastně platforma Skylink

Skylink využívá pro šíření českých a slovenských televizních a rozhlasových programů družice Astra 1E a Astra 3A na pozici 23,5 stupně východně, tedy stejné jako obdobná služba CS Link. Na tuto pozici je tedy nutné nastavit satelitní parabolu. Montáž antény je dobré svěřit odborníkovi nebo profesionální firmě. Skylink funguje stejně jako CS Link, kdy část programů lze přijímat za jednorázový poplatek a část si lze předplácet jako prémiové placené kanály.

PŘÍLOHA: Satelitní digitální televize

TradeTec (dříve Trade and Technology) je původně jedním z distributorů dekódovacích karet pro příjem satelitní služby CS Link, ale od 1. října 2008 se rozhodl využívat značku Skylink. V době, kdy platforma CS Link nesla název Czech Link, byla jediným distributorem těchto karet. Nyní si konkuruje s firmou Gital. Prostřednictvím TradeTecu je možné objednat dekódovací karty pro příjem neplacených kanálů (ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, Nova, Nova Cinema, Prima, TV Noe, Óčko, Public TV, Z1, STV 1, STV 2, TA 3, Joj + vybrané rozhlasové stanice), nebo si přeplatit některou ze zpoplatněných stanic (Nova sport, CS Film bez dopoledního dětského bloku, Filmbox, Filmbox Extra, Nostalgia, HBO, XXX Xtreme, Viasat Explorer, Viasat History, JimJam, Eurosport, Sport 5 a Leo TV).

Tisková konference Nova HD - 30. září 2008

Tisková mluvčí Novy Michaela Fričová, generální ředitel Petr Dvořák a technický ředitel Ivo Ferkl na včerejší tiskové konferenci ke startu satelitního vysílání Novy HD. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Nova HD na satelitu

Jak již bylo řečeno, satelitní platforma Skylink přichází jako první v České republice s nabídkou HDTV kanálů. Při této příležitosti uspořádala včera televize Nova, která je prvním z nich, tiskovou konferenci v hotelu Ambassador na Václavském náměstí v Praze. Generální ředitel české komerční jedničky Petr Dvořák se vyjádřil k tomu, proč si pro šíření vysokého rozlišení vybral právě platformu Skylink, potažmo satelit jako takový. Zatím se nepodařilo přesvědčit místní orgány o rozvoji informačních technologií. Chceme ukázat, že technologická změna opravdu platí. Už v dubnu 2007 jsme říkali, že základní změna, kterou proces digitalizace přinese, bude technologická, konstatoval Dvořák a dodal, že vysílání v HDTV by přirovnal k přechodu z černobílého na barevné vysílání.

Na mediální konferenci v Českém Krumlově se prý vedení televize Nova všichni smáli, že když chce vysílat ve vysokém rozlišení, myslí 20 let dopředu. Komerční jednička prý ale viděla pouze budoucnost, která přišla dříve, než se čekalo. Nova požádala proto o přidělení metropolitního kmitočtu pro terestrické HDTV vysílání, ale Český telekomunikační úřad (ČTÚ) žádost pro Prahu a Brno zamítl. Proto bylo zahájeno experimentální vysílání alespoň během Invexu, kde se setkalo dle slov Petra Dvořáka s poměrně velkým ohlasem. Zjistilo se, že takovýto způsob může fungovat, a proto se teď logicky pouští standardní provoz. Během následujících 14 dní by mělo docházet k nastavování a dolaďování.

Tisková konference Nova HD - 30. září 2008

Ředitel televize Nova Petr Dvořák ukazuje novinářům model satelitu Astra 1E, který parkuje na pozici 23.5 stupně východně, a z něhož Nova HD vysílá. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

HD podle Novy? Hurá, Digitalizace!

Oficiálně nebyla řečena částka, za kterou je Nova distribuována na satelit, ale podle zákulisních informací se jedná o přibližně dva miliony korun měsíčně. K signálu se dostanou majitelé TT Karet od společnosti TradeTec, kteří si zaplatí jednorázový poplatek 590 Kč. Noví zákazníci této firmy už žádný poplatek navíc platit nemusí. Stačí, když si pořídí kartu s programy České televize, Novy a Primy, k nimž automaticky získají také Novu Cinemu, TV Joj a oba kanály Slovenské televize. Dohoda na šíření Novy prostřednictvím DVB-S platí do konce roku 2009. Podle našich výzkumů má alespoň 1/4 lidí televizory minimálně HD ready. Jsme si jisti, že kvalitu obrazu dokážou diváci docenit. Řadu našich nových seriálů natáčíme také v HD, řekl na včerejší tiskové konferenci ředitel Novy. Do budoucna by se měli v HDTV formátu dočkat diváci nejen původní tvorby, ale také seriálů jako Útěk z vězení, Ztraceni a Kriminálka Miami. Program, který v HDTV není přirozeně vyroben, do něj bude přepočítán.

A kde je vlastně možné televizi Nova ve formátu HDTV na satelitu naladit? Z pochopitelných důvodů půjde o pozici 23.5 st. vých., konkrétně nový transpondér 10803/H s FEC 5/6 a SR 22000. Kódování je v systému CryptoWorks a datový tok byl stanoven na 10 Mbit/s při rozlišení 1920×1080. Ještě včera se však z kapacitních důvodů vysílalo na sousední frekvenci 11797/H se symbolem rate 27500 a FEC 3/4. Jde o transpondér, kde už je k dispozici také promosmyčka slovenského kanálu JOJ Plus. Časem počítá Nova HD na inovovanější standard DVB-S2. Ten by měl přijít příští rok spolu s přechodem na nový satelit Astra 3B, který bude vypuštěn v říjnu 2010. Jsme připraveni digitalizaci podporovat tím, že budeme nejen mluvit, ale i něco přinášet divákům, prohlásil Petr Dvořák a v souvislosti s tímto výrokem přišel i s novým výkladem pojmu HD, který je dle Novy hurá, Digitalizace!

BRAND24

Tisková konference Nova HD - 30. září 2008

Martin Kubacki, ředitel společnosti Astra CEE (vpravo) s generálním ředitelem televize Nova Petrem Dvořákem. Copak měl asi p. Kubacki na jazyku zajímavého, že se ředitel komerční jedničky tak zamyslel? Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

NHL pouze v přepočítaném HDTV, ale chystají se další kanály

Televize Nova je exkluzivním partnerem zahájení kanadsko-americké hokejové NHL v Praze, takže server DigiZone.cz pochopitelně zajímalo, zdali česká komerční jednička přinese tento sportovní svátek divákům ve vysokém rozlišení. Odpověď zní bohužel ne. Podle technického ředitele Novy Ivo Ferkla půjde o přenos v kvalitním SD rozlišení s přepočtením do HD. Do budoucna se však sportovních zážitků diváci v HDTV bezpochyby dočkají. Na příští rok je v této kvalitě bez pevného termínu stanoveno vysílání Novy sport. HDTV je ale realitou na satelitu konečně také v České republice a nezůstane jen u tohoto jednoho kanálu. Ještě v tomto týdnu by měla být nabídka Skylinku obohacena o hudební Brava HDTV a Eurosport HD. Platforma bude tyto kanály nabízet jako součást balíčku MULTI, jehož cena by se měla po navýšení pohybovat okolo 500 Kč. Před několika lety bylo HD novinkou, teď je to realita. Pokud chtějí broadcasteři pokračovat ve svém vývoji, musí přejít na HD, zakončil tiskovou konferenci ředitel společnosti Astra CEE Martin Kubacki.

Stáhněte si tiskový materiál ke startu Novy HD

Nova HD tiskový materiál 30.9.2008

Zájemcům o satelitní vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení obrazu nabízíme tiskový materiál, který Nova rozdávala novinářům na úterní tiskové konferenci v Praze.

PDF, 2,77 MB

Vítáte možnost příjmu HDTV kanálů v platformě Skylink?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).