Hlavní navigace

České Radiokomunikace, nebo Radim Pařízek? Nova zatím nemá jasno

30. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Dominantní poskytovatel vysílacích služeb v Česku i ostravský podnikatel by do svého multiplexu rádi Novu Cinema získali. Kdo ale nakonec vyhraje?

Operátoři bojují o Novu Cinema

Pouhý měsíc zbývá vedení televize Nova na rozhodnutí, v kterém celoplošném pozemním multiplexu bude po Novém roce vysílat jeho filmový kanál Nova Cinema. 31. prosince stanici vyprší pětiletá smlouva s Českými Radiokomunikacemi na šíření signálu v multiplexu 2. Zájem šířit Novu Cinema má ale i konkurenční multiplex 4, který provozuje společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka. Ani s jedním z těchto operátorů ale Nova zatím nepodepsala novou smlouvu. Na dotaz serveru DigiZone.cz to potvrdila Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.

„Detaily probíhajících jednání nemůžeme komentovat,“ odpověděla Fianová na otázku, zda je reálné, že by Nova Cinema opustila stávající multiplex 2. Od 23. září přitom tato stanice vysílá i v multiplexu 4, kde využila programovou pozici po vyřazené Nově HD. Radim Pařízek toto vysílání označuje za test. Na čtvrtečním setkání s novináři dodal, že k zařazení Novy Cinema došlo na přímou žádost společnosti CET 21, která si nyní provádí vlastní průzkum penetrace tematických kanálů, jež šíří prostřednictvím multiplexu 4. Na přímý dotaz DigiZone.cz dodal, že k dohodě na definitivním zařazení Novy Cinema do multiplexu 4 zatím nedošlo. „Stále vyjednáváme,“ potvrdil slova Marie Fianové.

Jan Potůček: Multiplex 2, nebo multiplex 4? Nova Cinema nemá ani měsíc před koncem smlouvy jasno


Foto: Nova

Nova Cinema je pro oba operátory lukrativním zákazníkem.

Vysílání na dlouhých vlnách v Česku končí

Jediná stanice, která v Česku doposud využívala pásmo dlouhých vln, tedy Český rozhlas Radiožurnál, se na přelomu února a března příštího roku v tomto rozsahu odmlčí. Na posledním veřejném zasedání rady veřejnoprávního rozhlasu o tom informoval generální ředitel Peter Duhan. Podle jeho slov se nedá určit, kolik posluchačů tuto stanici prostřednictvím dlouhých vln denně ladí. Vysílač Radiožurnálu byl umístěn na Moravě nedaleko Uherského Hradiště v lokalitě Topolná a fungoval vyzářeným výkonem 650 kW. Jeho signál bylo možné zachytit v podstatě v celé Evropě.

Týdenní poslech vykazuje 117 tisíc posluchačů, kteří poslouchají Český rozhlas Radiožurnál i na dlouhé vlně. To i na dlouhé vlně je důležité, protože z toho plyne zcela jasně, že dlouhá vlna není nosnou platformou vysílací pro Český rozhlas 1 Radiožurnál, ale platformou doplňkovou, citovala Duhana agentura ČTK. Generální ředitel Českého rozhlasu očekává v této souvislosti dočasný pokles posluchačské obce o třicet tisíc lidí, a to v rámci týdenní poslechovosti. Peter Duhan uvedl, že ušetřené prostředky bude veřejnoprávní médium investovat do propagace programů, výzkumů a analýz.

Lukáš Polák: Vysílání na dlouhých vlnách u nás končí, od ledna je opustí Český rozhlas Radiožurnál

Lukáš Polák: Radiožurnál opustí dlouhé vlny na přelomu února a března příštího roku


Autor: Český rozhlas

Mezi nejznámější hlasy Radiožurnálu patří Lucie Výborná a Jan Pokorný. Na dlouhých vlnách už je zájemci dlouho neuslyší.

Andrej Babiš kupuje rádia Impuls a RockZone

Společnost Agrofert, která patří podnikateli a politiku Andreji Babišovi, potvrdila, že převezme nejposlouchanější českou rozhlasovou stanici Rádio Impuls a tematické RockZone 105,9. Změna provozovatele obou rádii je podmíněná schválením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Potvrdily se tak informace Hospodářských novin z minulého týdne. Ty právě hovořily o tom, že Babišův Agrofert má zájem o společnost Londa, která obě rádia provozuje. Pro podnikatele, miliardáře a politika v jedné osobě tak jde o další významnou akvizici v oblasti médií. Poměrně nedávno se stal majitelem skupiny Mafra, do níž patří mimo jiné i hudební kanály Óčko.

Koupě společnosti Londa představuje rozšíření naší mediální působnosti do oblasti rozhlasového vysílání, což, jak věříme, dále posílí atraktivitu naší mediální divize pro obchodní partnery a podpoří její další rozvoj, uvedl při této příležitosti Libor Němeček, člen představenstva, a dodal: Vzhledem ke svému zaměření, tržnímu postavení, a profesionalitě týmu bylo Rádio Impuls nejlepším možným akvizičním cílem. Rainder Poelmann, jednatel společnosti Eurocast GmbH Radio Venture & Management, stávajícího majoritního vlastníka společnosti Londa (drží v ní podíl 60 procent), řekl: Doufám, že začlenění našich rádií do velké mediální skupiny bude pro Rádio Impuls a i Radio RockZone 105,9 impulsem pro jejich další rozvoj.

Lukáš Polák: Andrej Babiš potvrdil, že koupí rádia Impuls a RockZone. Transakci musí schválit ÚOHS

Rádio Impuls je v České republice nejposlouchanější rozhlasovou stanicí. Jak se povede Impulsu AM, na to si budeme muset ještě několik měsíců počkat.
Autor: Rádio Impuls

Rádio Impuls je v České republice nejposlouchanější rozhlasovou stanicí.

Stručně

Satelitní služby CS Link a Skylink, respektive jejich provozovatel, lucemburská skupina M7, provádí od úterý dlouho očekávané odpojení kódovacího systému CryptoWorks, jehož podpora byla oficiálně ukončena na závěr loňského roku.

Lukáš Polák: Neplatili jste za programy CS Linku a Skylinku? O některé jste už možná přišli

Už jen do 31. prosince letošního roku bude možné registrovat původní dekódovací kartysatelitního operátora Skylink. Distributory a prodejce satelitní techniky této služby o tom informoval národní manažer podpory prodejní sítě Jan Augusta.

Lukáš Polák: Od ledna už nebude možné registrovat původní karty satelitní služby Skylink

V řádu miliard korun se podle odhadu ekonomického týdeníku Euro pohybuje částka, za níž by České Radiokomunikace mohly od mobilních operátorů převzít některé vysílací objekty.

Lukáš Polák: České Radiokomunikace jednají o převzetí vysílacích věží za miliardy

Také Regionální síť 12, jak se nový multiplex Czech Digital Group označuje, bude vysílat z pražského Žižkova, stejně jako multiplexy 1 až 3.
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Samotné vysílače už Českým Radiokomunikacím nestačí. Ohlíží se po dalších možnostech.

Měsíc před koncem roku stupňují dva největší provozovatelé televizních vysílačů v Česku boj o současné i budoucí klienty.

Jan Potůček: České Radiokomunikace a Radim Pařízek stupňují boj o klienty. Argumentují průzkumy

Lukáš Polák: Přetočte antény na multiplex 4, ušetříte, radí Pařízek divákům kabelovek a satelitu

Ze středočeského vysílače Cukrák bude opět vysílat Český rozhlas Region. Veřejnoprávní médium rozhodla o tom, že tento objekt vrátí do sítě jmenované stanice, a to počínaje 2. lednem příštího roku.

Lukáš Polák: Na středočeský Cukrák se po osmi letech vrátí vysílání Českého rozhlasu Region

BRAND24

Satelitním divákům přijímajícím signál z pozice 19,2 stupně východně se od 17. ledna příštího roku rozšíří nabídka o další atraktivní kanál, který uvítají především děti a jejich rodiče. Právě v tento den proběhne zahájení vysílání nekódované verze stanice Disney Channel určené pro německý trh.

Lukáš Polák: Start neplaceného Disney Channelu se blíží, německá stanice už má vlastní web

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).