Hlavní navigace

Česká televize uvede trapnou Irenu Obermannovou a její padesátky

30. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Davy trapných, ale šťastných padesátiletých žen. To je východisko nového komediálního seriálu České televize, který vznikal podle scénáře spisovatelky Ireny Obermannové.

Zítra jej Česká televize představí ve 13 hodin v Domě ČT na Divadelním náměstí v rámci karlovarského filmového festivalu. Nový komediální seriál Ireny Obermannové v režii Michala Vajdičky vypráví příběhy tří hlavních hrdinek, Mii (Klára Melíšková), Anči (Alena Mihulová) a Emy (Pavla Tomicová). Ty právě překročily hranici, za kterou už mnohé nevidí nic než smrt. Je jim totiž padesát. Zdá se, že tyhle tři se už mohou v životě snažit jen o jediné: nebýt trapné. Rozhodnou se však přesně pro opak – být trapné na plné pecky a dělat všechno, co se zdá být v jejich věku nevhodné.

K napsání Trapných padesátek mě přivedlo zjištění, že jsem šťastná trapná padesátka a že nejsem ani zdaleka jediná. Jsou nás davy a v tom je ohromná ženská síla, říká ke vzniku námětu spisovatelka Irena Obermannová a dodává: Nic takového jako věk nebo krása neexistuje. Důležité je být sám za sebe. U žen to v tomto tisíciletí bude platit víc než dřív, jim bude patřit svět.

Mně se trapasy dějí celý život. To vůbec nesouvisí s věkem, s nadsázkou komentuje své obsazení představitelka Emy Pavla Tomicová a pokračuje: S Emou máme rozhodně společnou energii. Jinak ale má ta postava naprosto odlišný základní životní postoj. Třeba jen vztahem a smyslem pro rodinu se více blížím Anče než Emě. Ale atributy pro roli Emy mám, také proto mě vybrali. Ale jsou to projevy vnější, ne vnitřní.

Dvanáctidílný komediální seriál se věnuje jedné z nejpočetnějších populačních skupin – ženám po padesátce. Začít znovu, najít si novou práci, nebo muže, není pro tyto ženy zrovna jednoduchý úkol. A právě o hledání ztracené sebedůvěry Trapný padesátky budou především. Ženy středního věku jsou dnes mnohem mladší a přitažlivější, než tomu bylo dříve. Jen to ještě není všeobecně známo. A právě kvůli tomu vznikl náš seriál, říká kreativní producentka Alena Müllerová, v jejíž tvůrčí producentské skupině pořad vzniká.

Jeden z dílů si odbyl svou premiéru už v rámci filmového festivalu Finále Plzeň. Byla jsem u toho a musím říct, že jsem se před projekcí docela bála. Pro autora je vždy nervující sedět v kině s lidmi, kteří sledují jeho dílo, vnímala jsem každé zavrtění, zakašlání, každé zasmání a ještě více nezasmání. Ale byla jsem velmi příjemně překvapena, musím říct, že publikum seriál Trapný padesátky absolutně vzalo, uzavírá Irena Obermannová.

hrají: Klára Melíšková, Alena Mihulová, Pavla Tomicová, Berenika Kohoutová, Václav Kopta a další // námět a scénář: Irena Obermannová // spolupráce na scénáři: Kateřina Krobová, Mirka Zlatníková // kamera: Mário Ondriš // hudba: Emil Viklický // režie: Michal Vajdička // kreativní producentka: Alena Müllerová

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).