Hlavní navigace

Česká televize spustila hybridní vysílání HbbTV v DVB-T a na satelitu. Byli jsme u toho

4. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE A VIDEO Funkce HbbTV je od včerejšího večera dostupná také u programů České televize, která nabízí prozatím superteletext a aplikaci pro MS v hokeji.

Česká televize začala včera přesně úderem osmnácté hodiny nabízet první služby spojené s takzvaným hybridním širokopásmovým televizním vysíláním (HbbTV). V praxi došlo v podstatě k tomu, že povolila zařízením, která touto funkcí disponují, aby se na ní mohla začít připojovat. Doposud to platilo pouze pro omezený okruh IP adres v České televizi. HbbTV je dostupné jak v pozemní síti, tak i prostřednictvím satelitu, ovšem pouze u všech programů v klasickém rozlišení. Pro využívání této novinky je nutné mít televizor nebo set-top-box s její podporou.

V první fázi je hybridní vysílání dostupné na všech SD kanálech v jednotné podobě. Česká televize totiž pro něho zatím nemá vytvořený redakční systém, a tudíž do něho nemůže zasahovat. Veřejnoprávnímu médiu šlo hlavně o to, aby mohlo tento standard u nás konečně rozjet. Ostatní televize se k němu totiž staví odmítavě a například Nova Group jde cestou implementace videotéky Voyo do chytrých televizorů. Ode dneška začíná druhá fáze zavádění HbbTV, kterou bude práce na vlastním redakčním systému.

K TÉMATU: Co je to hybridní televize HbbTV a jak tato platforma funguje

Česká televize se na první pohled vydala cestou jednodušší. To se ovšem může zdát pouze divákovi. Ani samotné spuštění takzvaného superteletextu a aplikace k MS v hokeji nebylo ničím jednoduchým. Na videa a podobné záležitosti si tedy budou muset ještě nějakou dobu počkat. Dokonce ani superteletext neobsahuje v současné době obrázky. Text se do něho totiž „nalévá“ automaticky z klasického teletextu. Ve druhé polovině roku přijde pravděpodobně na řadu práce na elektronickém programovém průvodci, do července bude připravena speciální aplikace pro fotbalové Euro 2012.

NEPŘEHLÉDNĚTE: První hybridní televizi HbbTV v Česku ode dneška nabízí kabelovka UPC

BRAND24

V takzvaném superteletextu je orientace jednoduchá, a to pomocí tlačítek na dálkovém ovladači. Stránky si můžete vyhledat také pomocí numerických kláves, přesně tak jak to znáte z běžného teletextu. Dobře propracovaná je ale aplikace pro samotné mistrovství světa v hokeji. Výhodou je, že už tu najdete i obrázky, které jsou ale dodány na míru od ČTK. Zájemci tu najdou jak aktuální program šampionátu, tak výsledkový servis, rozpis jednotlivých skupin, zápasů, statistik a řadu dalšího. Nechybí ani informace o stadionech, kde se bude MS v hokeji konat.

Bližší informace o hybridním vysílání České televize si přečtete v pondělním článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).