Hlavní navigace

Česká televize snižuje počet tvůrčích skupin na 17, čtyři po roce fungování zrušila

6. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ SEZNAM POKRAČUJÍCÍCH SKUPIN – Končí producentské skupiny tvorby pro národnostní, etnické a jiné menšiny, zábavné tvorby, alternativní publicistiky a dokumentaristiky a pro debuty a začínající autory

Čtyři kreativní producenti, kteří v loňském roce nastoupili do České televize, letos po zhruba ročním angažmá končí. “Po ročním fungování se vedení televize dohodlo na ukončení působení v pozicích kreativních producentů s Josefem Prouzou, Antonínem Tršem, Davidem Jungmannem a Danielem Tučkem. Nadále bude ČT pracovat se sedmnácti kreativními producenty,” informovala mluvčí ČT Michaela Fričová, podle níž ke změně dochází v rámci plánovaného vyhodnocení systému tvůrčích producentských skupin.

K TÉMATU: Česká televize bude mít jednadvacet producentských skupin, nově i pro děti

Producentský systém ČT obnovila po třinácti letech loni, kdy se rozhodla opustit dosavadní systém redakční, zavedený v roce 1999 tehdejším generálním ředitelem Jakubem Puchalským. „Ukazuje se, že systém tvůrčích producentských skupin tak, jak byl zamýšlen, funguje. Jednotliví kreativní producenti přicházejí s návrhy nových projektů, které prezentují programové radě. V průběhu roku jsme schválili mnoho zajímavých a originálních projektů, které najdou své místo na obrazovce ČT v následujících sezónách,” konstatuje nynější šéf ČT Petr Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: ČT zveřejnila šéfy producentských skupin. Je jich 14, nechybí ani Jan Štern

“Díky principu vzájemné konkurence jednotlivých skupin se průběžně také ukazuje, které z nich najdou své uplatnění a právo na existenci ve skladbě tvůrčích skupin a u kterých naopak zjistíme, že svým zaměřením potřeby ČT nenaplňují,“ dodal Dvořák. Kavčí hory proto zrušily loni zavedené tvůrčí producentské skupiny tvorby pro národnostní, etnické a jiné menšiny Davida Jungmanna, zábavné tvorby Josefa Prouzy, alternativní publicistiky a dokumentaristiky Antonína Trše a pro debuty a začínající autory Daniela Tučka.

NAPSALI JSME: ČT zná dalších šest vedoucích tvůrčích skupin. Jedním je i Čestmír Kopecký

„Dospěli jsme k závěru, že alternativní publicistiku a dokumenty, pořady pro menšiny nebo práci se začínajícími autory zahrnují do svých aktivit i jiné tvůrčí skupiny, a není tedy potřeba mít samostatné tvůrčí skupiny pro to určené,“ vysvětlil ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa. Dosavadní kreativní producenti Josef Prouza, David Jungmann a Daniel Tuček ukončí své působení v dosavadních rolích ke konci března, Antonín Trš se vrátí do své původní pozice vedoucího dramaturga v centru publicistiky a dokumentární tvorby ČT.

BRAND24

K VĚCI: Česká televize schválila do výroby mimo jiné dokument o tuningu i dětskou docusoap

Kavčí hory od Nového roku zavedly systém půlročního hodnocení kreativních producentů, jehož součástí i motivační odměňování. Kromě 17 kreativních producentů v čele tvůrčích producentských skupin pracují v ČT ještě další kreativní producenti se zodpovědností za konkrétní oblast vlastní tvorby a spolupráce s autory. “Je to například Andrea Majstorovičová, kreativní producentka pro aktuální publicistiku, Tomáš Baldýnský, kreativní producent pro filmové projekty, a další kreativní producenti, pověření prací na konkrétních projektech,” přiblížila mluvčí ČT Michaela Fričová.

Seznam pokračujících kreativních producentů České televize

  • Patrick Diviš: TPS náboženské tvorby
  • Čestmír Kopecký: TPS multižánrové tvorby
  • Petr Kubica: TPS společenské publicistiky a dokumentaristiky
  • Jan Lekeš: TPS solitérní dramatické tvorby
  • Petr Mühl: TPS zábavné tvorby
  • Alena Müllerová: TPS vzdělávacích pořadů a nových formátů
  • Kateřina Ondřejková: TPS multižánrové tvorby v TS Ostrava
  • Lenka Poláková: TPS publicistiky a dokumentární tvorby v TS Ostrava
  • Michal Reitler: TPS hrané a zábavné tvorby
  • Vítězslav Sýkora: TPS hudební tvorby
  • Martina Šantavá: TPS společenské publicistiky a dokumentaristiky
  • Ondřej Šrámek: TPS divadelní tvorby
  • Jan Štern: TPS seriálů a cyklické dramatiky
  • Josef Viewegh: TPS seriálů a cyklické dramatiky
  • David Ziegelbauer: TPS dramatické tvorby v TS Brno
  • Kamila Zlatušková: TPS multižánrové tvorby v TS Brno
  • Barbara Johnsonová: TPS dětské tvorby

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).