Hlavní navigace

Digitalizace podle České televize a Novy

22. 6. 2007
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Hned dvě tiskové konference k postupu zavádění zemské digitální televize svolaly na čtvrteční dopoledne dvě největší české televize: veřejnoprávní ČT a komerční Nova. Stalo se tak pouhý den poté, co obě stanice společně s dalšími hráči na televizním trhu a státními institucemi posvětily vznik Koalice na podporu digitální televize. Z obou tiskovek vyplývá, že ČT s Novou konečně nacházejí společnou řeč nejen pro zavádění digitálního, ale také vypínání analogového vysílání.

Nova ustoupila od svých požadavků

Nejzásadnějším sdělením obou tiskových konferencí je fakt, že televize Nova ustoupila od původního požadavku, aby před vypnutím analogového vysílání na Domažlicku bylo devadesát procent domácností vybaveno set-top-boxy. Vzájemná jednání byla poměrně dlouhá, ale nemohli jsme o nich informovat, protože Nova veškeré připomínky označila za důvěrné, prohlásil na setkání s novináři na Kavčích horách vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. Nakonec se obě televize shodly na kompromisu: analogové vysílání na Domažlicku se vypne buď jak buď 31. srpna.

Nova sice nadále požaduje garanci dostatečného počtu domácností vybavených set-top-boxy, v momentu vypnutí analogového vysílání jich ale nemá být 90, nýbrž pouze 55 procent. Protože preferujeme vyzkoušení vypnutí analogu, šli jsme na kompromis, řekl Hanuš. Ostatně, požadavek na vybavenost domácností set-top-boxy vznesla i televize Prima. Jak Hanuš, jak později i generální ředitel Novy Petr Dvořák potvrdili, že ani při nedodržení hranice 55 procent domácností vybavených set-top-boxy nebude termín vypnutí analogu ohrožen. Stalo by se tak jen v případě, že by skutečný podíl domácností s možností digitálního příjmu televize zdaleka nedosahoval tohoto čísla.

Jisté je zatím vypnutí ČT 2

Domažlice průzkum STEM

Přes panující shodu zatím ČT s Novou dosud nepodepsaly písemnou dohodu, která by termín vypnutí analogu na Domažlicku skutečně garantovala. Nehledě na to, jak toto jednání dopadne, ČT hodlá k 31. srpnu ukončit z Vraního vrchu analogové vysílání svého druhého programu. ČT 2 jsme z dohody s Novou vyjmuli. U ČT 1 se domníváme, že jde o souměřitelný program s Novou, a proto se musíme dohodnout na společném vypnutí analogového vysílání, aby někdo nebyl znevýhodněn, vysvětlil Hanuš. Pokud by tedy Nova nakonec termín 31. srpna odmítla, analogové vysílání na Domažlicku zachová i program ČT 1.

Zástupci obou televizí jsou ale optimističtí. Nova si nechala v polovině června na Domažlicku vypracovat bleskový průzkum od agentury STEM/MARK, z něhož vyplývá, že už 36 procent domácností vlastní set-top-box a další dvě procenta mají integrovaný digitální televizor. Dalších pět procent domácností přijímá zemskou digitální televizi přes přídavná zařízení pro počítač, 54 procent dosud žádný pozemní digitální přijímač nemá a tři procenta domácností netuší, oč jde. Průzkum proběhl od 13. do 16. června na vzorku 300 respondentů a jeho výsledky generálního ředitele Novy Petra Dvořáka pozitivně překvapily: Ukázalo se, že ta situace není tak strašná, jak jsme předpokládali.

1. července spustí ČT i Nova informační spoty

Aby se počet domácností vybavených set-top-boxy ještě zvýšil, odstartují počínaje 1. červencem na obou televizích informační spoty, které mají diváky na Domažlicku informovat o plánovaném vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu. Ve stejný den vloží ČT do obrazu obou analogových programů šířených z Vraního vrchu varovný piktogram, který diváky upozorní, že právě jich se týká vypínání analogu. Obdobný piktogram připravuje i televize Nova. Spoty chtějí televize nasadit v hlavních vysílacích časech, ale uvidí je pouze diváci na Domažlicku. Poběží v časech, kdy zbytek republiky uvidí upoutávky na další pořady ČT a Novy.

Domažlice Nova spot

Česká televize zatím svůj informační spot nepředstavila, nicméně nepočítá s tím, že by použila ten, který vysílala od loňského podzimu a který byl spíše obecnou informací o všech možnostech digitálního příjmu televize. Informovanost diváků o fenoménu digitálního vysílání je už poměrně dobrá, takže obecná kampaň už podle nás není třeba. Je nutné se zaměřit na lokální kampaň, prohlásil Pavel Hanuš. Televize Nova svůj spot již zveřejnila a ve čtvrtek večer ho také odvysílala v Televizních novinách. Začíná jako upoutávka na večerní zprávy, kterou brutálně přeruší zrnění a nápis „Ani my nechceme, abyste přišli o signál TV Nova“. Moderátor pak diváky upozorní, aby sledovali informace na internetové stránce www.nova.cz/di­gitalizace.

Zkrátka nepřijdou ani internetově negramotní

Tuto internetovou stránku spustíme 1. července. Budou na ní i informace o společnostech, kde si můžete koupit set-top-box a jak si ho správně namontovat, přiblížil ředitel Novy Petr Dvořák. Pro internetově negramotné Nova i ČT připravují informační kampaň v lokálním tisku a také v radničních zpravodajích. Na ty obě televize spoléhají nejvíce. Na našich setkáních v Domažlicích nám starostové říkali, že poskytnou prostor ve svých zpravodajích a že je dostanou do poštovních schránek všech obyvatel. To je velmi zajímavý informační kanál, konstatoval Hanuš. Tento druh kampaně si televize zajistí samy vedle již probíhající oficiální státní kampaně, kterou zajišťuje společnost Liberal Consulting.

Nova perex

Prezentace z tiskové konference televize Nova

Čtenářům DigiZone.cz nabízíme prezentaci (PDF, 667 kB), kterou na čtvrteční tiskové konferenci v pražské restauraci Hergetova cihelna přednesl generální ředitel televize Nova Petr Dvořák. Zároveň zveřejňujeme tiskové materiály (DOC, 3,68 MB), které na akci obdrželi novináři. Setkání v České televizi mělo neformální charakter a nemělo žádné oficiální výstupy pro média.

S podobou a výsledky oficiální kampaně není spokojena ani Nova, ani ČT. Podle Hanuše se ale dá těžko hodnotit, když jde v podstatě o „pilotní záležitost“, na které se stát teprve učí, jak digitalizaci komunikovat co nejširšímu publiku. Od toho je domažlický experiment, abychom si vyzkoušeli, jak to potom poběží v praxi ve velkém, třeba na Ústecku, dodal šéf projektu digitalizace ČT. S blížícím se termínem vypnutí analogu ale podle Hanuše musí digitalizace „svítit“ na každém rohu: Včetně billboardů a obecních vývěsek. Televize zatím nevznesly kvůli kampani žádné finanční požadavky. Nova si ale předběžně stanovila podmínku pro vypnutí analogového vysílání v dalších oblastech České republiky. V dalších etapách digitalizace budeme požadovat vyšší garanci penetrace set-top-boxů než 55 procent domácností, řekl Dvořák.

V Ústí bude ČT naposledy vysílat s Novou

Buková hora

Shoda mezi veřejnoprávní televizí a Novou panuje také nad startem digitálního vysílání na Ústecku. Společná digitální síť A, která kromě čtyř programů ČT a Novy bude obsahovat také sedm stanic Českého rozhlasu, zde odstartuje 1. července. Jde o poslední lokalitu, kde budeme vysílat ve společné digitální síti s Novou, prohlásil Pavel Hanuš. Ve všech dalších lokalitách už chce ČT digitálně vysílat jenom prostřednictvím vlastního, tzv. veřejnoprávního multiplexu. Právě nad jeho startem se ale stále vznášejí otazníky. Česká televize původně počítala s tím, že ho ještě letos spustí na Plzeňsku, Pardubicku a Jihlavsku. Nyní to vypadá, že minimálně ve dvou těchto oblastech ČT letos digitálně vysílat nebude.

Při sestavování prvních modelů sítí Český telekomunikační úřad (ČTÚ) narazil na problém, že u Pardubic a Jihlavy dochází k zásadnímu rušení převaděčů a sekundární analogové sítě ostatních provozovatelů, a to jak u nás, tak v zahraničí, řekl Hanuš. Zvlášť v případě Pardubic to je markantní. Tam bychom mohli vysílat maximálně tak výkonem žárovky. Podle technického ředitele ČT Rudolfa Popa zde vadí především televizní převaděč u Žďáru nad Sázavou. Jediným regionem, kde by ještě letos mohl odstartovat veřejnoprávní multiplex, tak zůstává Plzeňsko. Ale jenom čistě technicky vzato. Aby zde skutečně ČT zahájila digitální vysílání, potřebuje změnit mediální zákony.

Bez novely nebude veřejnoprávní multiplex

Pavel Hanuš portrét

Abychom mohli spustit veřejnoprávní multiplex, potřebujeme splnit dvě základní podmínky: potřebovali bychom legislativně vyřešit možnost vypnutí analogového vysílání ČT 2 a otázku výběrového řízení na operátora tohoto multiplexu, řekl Hanuš. Česká televize se podle něj nebrání myšlence veřejného výběrového řízení na operátora digitální sítě, ale podle současného zákona ho „neumí vypsat“. Televize ani ČTÚ totiž nejsou zmocněny vydat k jednotlivým digitálním vysílačům údaje o jejich výkonu, takže budoucí operátor nemůže vědět „do čeho jde“. Vypisování výběrového řízení na provozovatele sítě primárních vysílání v situaci, kdy tuto síť může nabídnout pouze jeden operátor (České radiokomunikace) je podle Hanuše i Popa nesmysl.

Primární vysílače spravují Radiokomunikace a těžko si představit, že by nějaká jiná společnost stavěla vedle jejich hlavního vysílače další hlavní vysílač, tvrdí Hanuš. Jiný operátor by si podle něj sice mohl pronajmout vysílač Radiokomunikací, těm by ale za to musel platit a to by se promítlo do konečné ceny pro Českou televizi. V konečném důsledku by to znamenalo, že by na tom stejně Radiokomunikace vydělaly a my bychom prodělali, dodal technický ředitel ČT Rudolf Pop. Naší snahou je stlačit náklady, a to se nám v případě, že by si operátor veřejnoprávního multiplexu pronajímal vysílače od Radiokomunikací, nepodařilo. Do ceny se podle Hanuše také promítne skutečnost, zda zákon umožní ČT vysílat na daných kmitočtech dlouhodobě, a tudíž operátorovi umožní dlouhodobou návratnost původních investic do vybudování sítě.

Plzeň by dokryla Karlovy Vary i Domažlice

Rudolf Pop

Pokud by se podařilo vyřešit tyto legislativní problémy ještě přes léto nebo na podzim, počítá ČT se spuštěním vlastního multiplexu na Plzeňsku ještě k letošním Vánocům. Dokryli bychom jím celý Plzeňský a také Karlovarský kraj, slibuje Rudolf Pop. Veřejnoprávní multiplex by použil dva základní vysílače: Krašov a plzeňský městský vysílač Krkavec. U toho druhého by ale ČT musela nejprve prohodit kanály, na kterých analogově vysílají programy ČT 1 a ČT 2 a poté vypnout analogové vysílání ČT 2. Na jeho kmitočtu by poté odstartoval veřejnoprávní multiplex. Stejný kanál, bez nutnosti vypínání analogového vysílání, by použil i hlavní vysílač Krašov.

Na stejném kanálu jako z Krašova by se pak vysílalo také na Domažlicku, protože tamní kanál 38 je pouze přechodný. Tím se celá oblast uzavře, konstatuje Pop. V dalším kroku by se veřejnoprávní multiplex rozšířil do další „podoblasti“ Sušice, Klatovy a do Českých Budějovic. Rozhodně to není optimální řešení, tím by bylo synchronní vypínání analogového vysílání s ostatními provozovateli, prohlásil Pavel Hanuš. Zároveň popřel dřívější informace náměstka ministra vnitra pro informatiku Zdeňka Zajíčka, že by ČT chtěla veřejnoprávním multiplexem pokrýt celou Českou republiku do 8. srpna 2008. Sedmdesá­tiprocentního pokrytí bychom mohli dosáhnout do konce roku 2008, ale to jen za předpokladu, že dojde ke změně zákona, dodal.

Jízdní řád digitalizace se mění. Podle Novy?

TPP návrh Novy

Pavel Hanuš také na setkání s novináři naznačil, že se harmonogram spouštění digitálního vysílání v jednotlivých oblastech zřejmě změní tak, že se digitální televize dočkají nejdříve diváci v pohraničních oblastech. Právě tam by totiž mělo docházet k postupnému rušení analogového televizního vysílání digitálním signálem z Německa a Rakouska. Hanušova slova o něco později potvrdil na tiskové konferenci Novy technický ředitel této stanice Ivo Ferkl: Nejvíce jsou ohroženy sekundární sítě dokrývačů, které loňská konference v Ženevě neřešila. Ta se soustředila pouze na primární vysílače. První „havarijní“ oblastí je Ústecko. Proto tu také digitální vysílání začne už 1. července.

Lipsko v létě spustí nové digitální vysílače. Problémy nastanou především divákům z obcí v Krušných horách, varoval Ferkl. Nova podle technického ředitele navrhuje, aby se při spouštění digitálních vysílačů neskákalo z jedné oblasti na druhou, ale postupovalo podél hranic. Po začátku v Ústí nad Labem by přišla na řadu Plzeň, České Budějovice, jižní Morava, Ostravsko a na úplný závěr by měla přijít Praha. U větších aglomerací bude více problémů s nastavením přijímacích antén, ale také společných televizních antén (STA) a konkrétně v Praze se počítá s tím, že se kmitočty pro digitální vysílání několikrát změní, vysvětlil Ferkl. A dodal příklad Británie, která také nechala vypnutí analogového vysílání v Londýně až na úplný závěr procesu digitalizace.

Nova si uvědomuje svoji výhodu

Petr Dvořák Nova

Tisková konference Novy se nesla v duchu hesla „TV Nova digitalizaci podporuje“, ale hned na první straně tiskového materiálu upozorňuje tučným titulkem na fakt, že vlastní licenci pro analogové vysílání do roku 2017. Součástí licence jsou vysílací frekvence, která má TV Nova pro šíření svého signálu právo využívat po celou dobu platnosti licence, opakuje Nova konstatování Michaela Garina, generálního ředitele společnosti CME, jíž Nova patří, z dopisu adresovaného českému premiérovi Mirku Topolánkovi. Nova však dodává, že bez vypnutí jejích analogových frekvencí by mohlo být digitálním vysílání pokryto asi jen sedmdesát procent obyvatel České republiky.

Je navíc velmi pravděpodobné, že jen vypnutí analogového vysílání nejsledovanější české televize přiměje diváky začít přijímat digitální signál, triumfuje Nova. Pokud stát skutečně chce získat analogové frekvence, které Nově sám vydal, a změnit tak zásadně podmínky pro její podnikání v době platnosti prodloužené licence, bude muset přistoupit na její podmínky. Digitalizace nesmí diváky připravit o možnost sledovat televizi Nova a stát musí ochránit investice CME do této televize. Jak? Změní-li se zásadním způsobem podmínky na trhu, musí si televize zachovat svou konkurenceschop­nost, žádá Nova.

BRAND24

Digitalizace podle zásad „3P“

Nova proto požaduje splnění tří zásad, které označuje jako „3P“. Jde o pokrytí, penetraci a program. Žádný divák nesmí přijít po vypnutí analogového vysílání o televizní signál. Vypnutí analogu musí předcházet efektivní informační kampaň, jejímž přičiněním musí být dostatečné množství domácností vybaveno pro digitální příjem televize. A konečně klíčovou podmínkou Novy jsou dvě programové pozice v jednom z budoucích multiplexů jako bonus za to, že se předčasně vzdá svých analogových kmitočtů. Celkem tři digitální programy mají Nově zajistit konkurenceschopnost i v době, kdy se trh podstatně rozšíří a přibude volně šířených televizí.

Jak Nova konstatovala na své tiskové konferenci, poslední podmínka je už v podstatě splněna, protože ji obsahuje návrh digitální novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Dořešit se musí měření penetrace set-top-boxů v domácnostech a při jakém podílu vybavených domácností bude Nova ochotná vypínat analogové vysílání. Podle technického ředitele Novy Iva Ferkla je třeba myslet především na tělesně handicapované a starší občany, ale také na diváky, kteří digitalizaci programově odmítají a digitální přijímač si nechtějí pořídit. O nich ve čtvrtek hovořil i vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Podíl takových domácností se ve všech zemích, které přecházejí na digitální vysílání, pohybuje okolo deseti procent a jsou největším oříškem pro všechny „digitalizátory“.

Jak se vám líbí digitalizace podle zásad "3P"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).