Hlavní navigace

Česká televize představila nové Studio 6, které je připravené pro vysílání v HD

24. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Samotné studio se v minulosti proměnilo již několikrát, aktuální proměna je ale nejzásadnější od roku 2009. Dochází také ke zjednodušení scén pro jednotlivé pořady.

Česká televize dnes v rámci svého tematického pořadu Newsroom ČT 24 představila vůbec poprvé zrekonstruované Studio 6, které je již nyní připraveno pro vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Právě stanice ČT 24 by na HD kvalitu měla být v polovině letošního roku připravena a s její distribucí se v počáteční fázi počítá na satelitu Astra 3B a také v nabídkách kabelových a IPTV sítí. Zdali se ČT 24 HD objeví také v jednom z budoucích multiplexů DVB-T2, ukáže až čas. Stanice bude na družici nadále nekódovaná.

K TÉMATU: Česká televize se připravuje na start kanálu ČT 24 v HD, zrekonstruuje Studio 6

Dominantním prvkem nového Studia 6 bude projekční plocha podobná té, jakou má například zpravodajský kanál BBC World News, ale i některé další světové televize tohoto typu. Zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský uvedl, že na této ploše bude možné zobrazit prakticky cokoliv. Uvidíte tam v budoucnu spoustu našich reportérů, spoustu grafických informací, konstatoval mimo jiné Lutonský s tím, že obrazově bude možné odlišit i režim, v němž se vysílá. Jednotlivé pořady budou mít své „podbarvení“, ale okamžitě bude možné přejít například do režimu mimořádného zpravodajství.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Studio 6 na ČT 1 a ČT 24 bude o čtvrt hodiny delší, Interview Daniely Drtinové od 2. září

Samotné studio se v minulosti proměnilo již několikrát, aktuální proměna je ale nejzásadnější od roku 2009. Dochází také ke zjednodušení scén pro jednotlivé pořady. Nyní budeme mít zasvícenou scénu a budeme ji pouze modifikovat podle jednotlivé dekorace, uvedl manažer realizace Zpravodajství ČT Aleš Cigánek. Většina pořadů by se měla do Studia 6 měla vrátit v únoru. Divák očekává, že dostane spoustu doprovodných informací například ve formě grafů nebo videí a podobně. Na to jsou diváci zvyklí a určitě to od nás očekávají, doplnil zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).