Hlavní navigace

Česká televize potvrzuje, že vysoké rozlišení by mělo být v dnešní době standard

23. 5. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Veřejnoprávní médium se rozhodlo, že v HD kvalitě spustí také programy Déčko a ČT art. Na tento krok se spolu s ČT 24 HD chystá v příštím roce.

Déčko a ČT art budou v HD kvalitě

Nejen zpravodajský kanál ČT 24, ale i dětskou televizi Déčko a kulturní stanici ČT art spustí v příštím roce ve vysokém rozlišení (HDTV) veřejnoprávní médium z Kavčích hor. Serveru Živé.sk to sdělil šéf techniky České televize Ivo Ferkl. Technický ředitel veřejnoprávního média už dříve serveru DigiZone.cz řekl, že management zvažuje, zdali budou programy na satelitu v HD kvalitě, případně s kódováním MPEG-4/AVC, ale v normě DVB-S2. Pro diváky by to tak jako tak znamenalo, že si budou muset do poloviny roku 2016 pořídit box pro sledování programů. Právě v tu dobu Česká televize ukonči na satelitu distribuci v SD.

Start kanálu ČT 24 HD, ale také stanic ČT :D HD a ČT art HD, je naplánován na 1. července 2016. V HD kvalitě už vysílají na satelitní pozici 23,5 stupně východně, družice Astra 3B, programy ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD. Ty jsou k dispozici také divákům prostřednictvím Regionální sítě 7 společnosti Progress Digital, kterou vlastní ostravský podnikatel Radim Pařízek, a také v sítích kabelových a IPTV operátorů. Na konci příštího roku plánují ukončit vysílání v SD kvalitě na satelitu také kanály mediálních skupin Nova, Markíza a Joj. Jde opět o pozici 23,5 stupně východně, tedy operátory Skylink a CS Link.

Lukáš Polák: Ve vysokém rozlišení budou nakonec vysílat i kanály Déčko a ČT art

Joj plánuje v Česku spustit placený filmový kanál

Vlastní filmový čtyřiadvacetihodinový kanál plánuje spustit podle informací serveru DigiZone.cz slovenská mediální skupina Joj. Stanice by nesla označení Joj Cinema a svým názvem by tak připomínala bezplatný tematický program Novy. V promo materiálech pro operátory, které má naše redakce k dispozici, je Joj Cinema prezentována jako nový filmový kanál s bohatým obsahem pro všechny fanoušky kinematografie. Hlavní výhodou stanice má být skutečnost, že filmy nebudou přerušované reklamou. Operátorům má být za cenu 7,50 Kč/měsíc dostupný tento program jak ve standardním, tak i vysokém rozlišení (HDTV).

Slovenská skupina Joj Media House v současné době provozuje bezplatné kanály Joj, Plus, Wau a Senzi TV. V souvislosti s poslední zmiňovanou stanicí se loni hovořilo o jejím možném prodeji skupině Barrandov. Ta se nakonec rozhodla po neúspěšných jednáních spustit v letošním roce vlastní televizi Barrandov Muzika. Její start byl naplánován na léto. Posledním spuštěným projektem skupiny Joj je dětská televize RiK, která vznikla podle licence německé tematické stanice RiC. K dispozici je program například i v České republice, a to prostřednictvím satelitního operátora Skylink.

Lukáš Polák: Joj plánuje vlastní filmový kanál, nabízí ho už operátorům v Česku i na Slovensku

Jedním z taháků nového filmového kanálu má být i trilogie 96 hodin (Taken)
Autor: Bioscop

Jedním z taháků nového filmového kanálu má být i trilogie 96 hodin (Taken)

Rádio Zet/BBC už může hrát hudbu bez postihu

Provozovatel zpravodajského a publicistického projektu Rádio Zet, které provozuje skrze společnost BBC Radiocom mediální dům Lagardère Active Česká republika vedený Michelem Fleischmannem, se už nemusí obávat, že by ho Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v budoucnu popotahovala za zařazování hudby. Zatímco Fleischmannovi manažeři byli toho názoru, že licence hudbu ve vysílání „Zetka“ vyloženě nezakazuje, vysílací rada s nimi nesouhlasila. BBC Radiocom byla za zařazování těchto bloků několikrát regulátorem popotahována.

Rada udělila předchozí souhlas se změnou skutečností uvedených v žádosti o licenci k provozování rozhlasového vysílání programu ZET prostřednictvím vysílačů spočívající ve změně znění popisu vysílání v českém jazyce v programovém a vysílacím schématu tak, že nově bude znít „v českém jazyce – zpravodajství, publicistika, vzdělávání, sport, zábava a hudba“, a v doplnění nové licenční podmínky tohoto znění: „V rámci vysílání (bloků) v českém jazyce musí časový rozsah vysílaného zpravodajství, publicistiky, vzdělávání, sportu a zábavy ve svém souhrnu převažovat nad celkovým rozsahem vysílané hudby," uvedla rada.

Lukáš Polák: Vysílací rada zlegalizovala Fleischmannově Rádiu Zet zařazování hudby

Stručně

Český rozhlas by chtěl spolu s Českými Radiokomunikacemi spustit experimentální vysílání digitálního rozhlasu (DAB) s parametry finální sítě, tedy budoucího veřejnoprávního multiplexu, ještě během léta letošního roku. Na konferenci Digimedia 2015 to oznámil šéf Odboru techniky média Karel Zýka.

Lukáš Polák: Experimentální DAB vysílání ze Žižkova začne v létě, budování sítě rok poté

Od tohoto týdne je možné považovat zařazení stanic E! Entertainment, Reality Kings TV a Nautical HD do nabídky satelitní služby Skylink za oficiální. Právě ve středu 20. května klientům operátora, kteří si platí některý z balíčků, dorazil do schránek magazín Skylink TV, jenž o zařazení stanic informuje.

Lukáš Polák: Skylink oficiálně zařadil do nabídky nové stanice včetně E! Entertainment

Kompletně nové webové stránky spustila v úterý po 17. hodině satelitní služba Digi TV provozovaná skupinou Lama Energy. Zájemci je mohou najít na snadno zapamatovatelné adrese http://web.cz.digi.tv/. Hlavním důvodem pro přechod na její nabídku, který prezentuje operátor na svém webu, je sport ve vysokém rozlišení (HDTV)

Lukáš Polák: Satelitní služba Digi TV spustila kompletně nový web, freeSAT vyřadil ČT Sport HD


Autor: Digi Czech Republic

Digi TV se v poslední době snaží postupnými kroky dohnat konkurenci alespoň v základních službách

S dráhou hokejového experta se minulý týden v neděli symbolicky během přestávky končícího hokejového šampionátu, konkrétně utkání Spojených států s Českou republikou, rozloučila televizní legenda, komentátor Petr Vichnar.

Lukáš Polák: Petr Vichnar se rozloučil s dlouholetou dráhou hokejového experta

Dosavadní předseda Rady České televize Jaroslav Dědič i její řadový radní Jiří Kratochvíl dnes před poslanci obhájili své mandáty a budou pokračovat v činnosti v kontrolním orgánu České televize. Informovala o tom ČTK. Vláda na pátečním zasedání tak potvrdila jejich únorovou kandidaturu.

Lukáš Polák: Dědič bude pokračovat v Radě ČT, dozorovat Českou televizi může i Kratochvíl

BRAND24

Nový grafický vizuál představila v pondělí ve své hlavní zpravodajské relaci televize Nova. Jejím klíčovým prvkem je takzvaná dynamická spirála. Součástí nového vizuálu jsou i znělky, jejichž součástí budou opět herci i oblíbené tváře nejsledovanější tuzemské stanice, konkrétně Televizních novin.

Lukáš Polák: Nova představila divákům nový vizuál, hlavním prvkem je dynamická spirála

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).