Hlavní navigace

Česká televize odhalila jarní novinky. ČT 1 zaútočí na SuperStar i Ordinaci

6. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ PRESS KIT A VIDEA Cyklus nedělních televizních filmů Nevinné lži vychází z konceptu úspěšných Soukromých pastí na Nově. ČT 2 slibuje dokumenty Český žurnál.

Dva nové lokalizované cykly od BBC

Premiérovou řadu televizních filmů Nevinné lži, lokalizované verze cyklů BBC Tajemství rodu a Copak bych vám lhal? nebo původní kriminální seriál Policajti z centra nabídne příští rok na jaře první program České televize. Vyplývá to z přehledu jarních programových novinek, který dnes pro média uvolnily Kavčí hory. Slibují také zcela nový publicistický pořad Rub a líc, který pro ČT 1 připravuje někdejší moderátorka hlavní zpravodajské relace Události Iveta Toušlová.

PRESS KIT: Jaro 2013 na programech České televize (PDF)

„Jarní vysílací schéma bude stát na třech hlavních pilířích: novinkách a inovativních formátech, silném poměru premiér zavedených cyklů vůči reprízám a zlatém fondu u příležitosti 60. výročí vysílání ČT. Vedle toho se ČT zaměří na další užší profilování jednotlivých kanálů,” přiblížil programový ředitel ČT Milan Fridrich. “Jednička potvrdí, že je programem pro rodinu, složeným z pestré nabídky pořadů. Dvojka bude kombinovat vzdělávání a individuální vkus se zábavními žánry a upevní svoji pozici exkluzivního programu. ČT 24 a ČT Sport se zaměří na aktuální dění, události a významné akce, které jsou jejich nejsilnější stránkou,“ dodal.

Nevinné lži navážou na úspěch Soukromých pastí

Hlavní novinkou jarního schématu ČT 1 bude série původních televizních filmů Nevinné lži, která vychází z konceptu úspěšného cyklu Soukromé pasti na televizi Nova (připravuje je i stejná autorka) a Jednička je nasadí na tradiční čas v neděli od 20 hodin, který už léta patří původní dramatické tvorbě. Právě v tento čas by na jaře měla Nova vysílat další řadu pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar. Na čtvrteční večery od 20 hodin ČT 1 nasadí nový kriminální seriál Policajti z centra, kterým bude konkurovat Ordinaci v růžové zahradě 2 na Nově.

Pondělní večery od 21:00 budou na Jedničce patřit novému publicistickému pořadu Ivety Toušlové Rub a líc, který bude zkoumat fenomény naší doby, hledat příběhy a ptát se po souvislostech. Ve středu od 21:00 nasadí ČT 1 nedávno prezentovaný cyklus Tajemství rodu, českou verzi licencovaného pořadu BBC. Od té pochází i další lokalizovaný formát Copak bych vám lhal?, který bude Jednička vysílat ve čtvrtek od 21 hodin po seriálu Policajti z centra. Moderátorem soutěže bude Igor Bareš a kapitány týmu Sandra Pogodová a Michal Dlouhý.

ČT 2 nabídne autorské dokumenty tvůrců Českého snu

Na pátky Jednička chystá nové díly seriálu Vyprávěj a talk show Všechnopárty, o víkendech nabídne další vydání zábavných pořadů Zázraky přírody. K šedesátému výročí zahájení pravidelného televizního vysílání v Československu připravuje ČT vysílání titulů ze svého Zlatého fondu. “Prostor dostanou vzpomínky na to nejlepší, co v ČT vzniklo, např. seriály Cirkus Humberto, Panoptikum Města pražského, F. L. Věk, Nemocnice na kraji města, Černí baroni, 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem a další,” přiblížila mluvčí ČT Michaela Fričová.

Největší jarní novinkou na programu ČT 2 bude cyklus pěti dokumentů Český žurnál, v němž se autoři kontroverzního dokumentu Český sen Filip Remunda a Vít Klusák poohlédnou za klíčovými událostmi roku 2012. Půjde o titul Svobodu pro Smetanu o bývalém řidiči olomoucké MHD, který byl odsouzen za hanobení politiků na předvolebních billboardech, Spřízněni přímou volbou o přípravě historicky první přímé volby prezidenta republiky v Česku, Život a smrt v Tanvaldu o sociálních nepokojích na severu Čech, Pančovaná republika o metanolové kauze a Rozeznělé Lidice o minulosti a současnosti středočeských Lidic.

ČT 24 o volbě prezidenta a výročí vzniku televize

“Jako další novinku představí Dvojka dokumenty stříhané jako seriály. V tomto žánru zvaném docusoap budou diváci sledovat například osudy závislých žen v léčení nebo příběhy novomanželů či čerstvých matek. Ve skupině historizujících pořadů zaujmou také cykly Těžká léta československého filmu 1969–1989 nebo Celnice,” líčí mluvčí ČT. Propojení mezi minulostí a současností budou hledat Návraty dokumentaristů, portréty významných českých osobností současnosti nabídnou velké české dokumenty. Novinky vlastní tvorby doplní úspěšné zahraniční cykly z různých oblastí: od vesmíru, přes svět šelem, historii až po lidské zdraví.

BRAND24

ČT 2 bude i na jaře nabízet oblíbené filmové cykly Velikáni filmu, Chodníky slávy a Světové filmové perly, a také alternativní zábavu a seriály. Zpravodajská ČT 24 připravila obsáhlé
zpravodajství k historicky první přímé volbě prezidenta republiky a bude se věnovat 60. výročí vysílání Československé a později České televize. Tomu ČT 24 věnuje dvacetidílný cyklus moderovaných magazínů, které bude vysílat od března do června.

Jaro plné exkluzivních přenosů na ČT Sport

„ČT sport čeká v roce 2013 hned několik sportovních vrcholných akcí,“ upozorňuje Michaela Fričová. V lednu nabídne Mistrovství světa v ledním hokeji do 20 let, Turné čtyř můstků, Mistrovství Evropy v krasobruslení či ME v rychlobruslení, v únoru první kola tenisového Fed Cupu a Davis Cupu, MS v alpském i klasickém lyžování, biatlonu či Euro Hockey Tour, v březnu halové ME v atletice a kvalifikaci na MS ve florbale 2014, v dubnu čtvrtfinále Davis Cupu, semifinále Fed Cupu, v květnu hokejový šampionát a French Open a červnu kvalifikace na MS ve fotbale 2014 či Zlatou tretru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).