Hlavní navigace

Česká televize láká na jarní programové tipy

29. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
UVNTŘ GALERIE – exkurze do osmdesátých let, četníci z počátků první republiky, návrat Labyrintu nebo mládeži nepřístupná rodinná komedie. To jsou čtyři nové seriály České televize.

V oblasti hrané tvorby během nadcházející sezony je doplní dvě minisérie od režisérů Roberta Sedláčka a Petera Bebjaka, film o autorovi Stalinova pomníku a nový snímek tvůrčího tandemu Jiří Svoboda a Vladimír Körner. 

Návraty do minulosti

Osudy herců z barrandovského studia připomene seriál Bohéma. Málokdy se v našich dějinách skupina lidí pohybovala na tak tenké hranici mezi slávou, blahobytem a výstředním životem na jedné straně a koncentrákem, mučením a smrtí na straně druhé, mezi odbojem a zradou, mezi slávou a hanbou, jako tomu bylo u herců a filmařů z barrandovského studia za německé okupace během druhé světové války a následně i po Únoru čtyřicet osm, říká kreativní producent Jan Štern. Bohéma je projekt o tom, že herci jsou lidé jako my, jenom mají jednu vadu – mají talent, kterým se vymykají. A všichni na to dojedou, doplňuje režisér Robert Sedláček. Hvězdy stříbrného plátna v Bohémě ztvární přední čeští herci, například David Novotný jako Jaroslav Marvan, Saša Rašilov jako Oldřich Nový nebo Vladimír Javorský coby Vlasta Burian.

Seriál Svět pod hlavou režisérů Marka Najbrta a Radima Špačka přemístí Václava Neužila v roli policisty Filipa Marvana ze současnosti o třiačtyřicet let v čase nazpátek. Filip Marvan je hrdina, který má díky hlavní zápletce, probuzení v minulosti, jež je následkem autohavárie, ojedinělou šanci poznat a pochopit příčiny rodinné tragédie. Je to vlastně velká psychologická regrese. Za těchto okolností zjišťuje, kdo je on sám a kdo jsou a byli jeho máma, táta a prarodiče. To vše v prostředí fízlů, papalášů, prázdnoty osmdesátých let a samoty. S Markem Najbrtem ho vnímáme jako bojovníka, který jde za pravdou navzdory strachu s jistou dávkou ironie a nadhledu, říká představitel hlavní role  Neužil. Vedle něj se v seriálu objeví Ivan Trojan, Kryštof Hádek, Marek Daniel, Judit Bárdos a mnozí další.

Četníci z Luhačovic popisují počátky první republiky, jak je nejspíš neznáme. Jako dobu, kdy morálka a zločinnost byly ovlivněny nedávným válečným konfliktem, kdy černý obchod zplodil společenskou vrstvu bohatých kšeftmanů i chudé, kteří neměli na jídlo. A jako moment, kdy se osádky četnických stanic musely rychle oprostit od zlé pověsti „rakouského četníka“. Četníci z Luhačovic jsou kombinací jemně odlehčeného stylu vyprávění a často drsných případů, které souvisejí s tehdejšími poměry. Autorskému týmu se podařilo udržet divácky atraktivní formu a zároveň odvyprávět mnohdy velmi závažné téma, říká kreativní producent seriálu Jan Maxa. Jako pro autora pro mě byla práce na scénářích, při natáčení i ve střižně zajímavou exkurzí do doby, kdy zločiny byly na jednu stranu surovější a bezohlednější než dnes, ale zároveň byli pachatelé v mnohém naivnější a přiznávali se často jen proto, že se obávali muk pekelných nebo Božího trestu, doplňuje autor projektu Petr Bok. Režie Četníků z Luhačovic se ujali Biser A. Arichtev, Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk. V dalších rolích se představí Pavel Zedníček, Robert Jašków, Karel Dobrý nebo Jiří Langmajer.

Sérii projektů, které se z různých úhlů navracejí k českým dějinám, doplňuje film Monstrum, v němž režisér a scenárista Viktor Polesný mapuje neradostný osud autora největšího skupinového sousoší v Evropě, Stalinova pomníku. Do dramatu mezi třemi hlavními postavami (sochařem Otakarem Švecem, jeho ženou Vlastou a mladým studentem sochařství Pavlem Soukupem) obsadil Polesný Jana Novotného, Zuzanu Stivínovou a Martina Krause.

Pokračovat bude i krimi Labyrint

Pokračování oblíbeného Labyrintu režiséra Jiřího Stracha se diváci České televize dočkají už v nadcházející sezoně. Tým majora Remeše bude v sedmidílné sérii řešit komplikovaný případ vraždy mladé dívky. Vyšetřování dostane detektivy v čele s Jiřím Langmajerem do labyrintu napínavých událostí a přivede ke skupině lidí, kteří se ničeho nebojí a nic je nezastaví. V týmu se v nadcházející sérii objeví dvě nové posily, kriminalisté Martina a Franěk, jejichž role režisér Strach svěřil Tatianě Vilhelmové a Janu Hájkovi.

Divácký zážitek slibuje i nový projekt scenáristy Petra Kolečka a režiséra Jana Prušinovského Trpaslík. Michal Suchánek, Marika Procházková, Josef Abrhám, Martin Hoffman, Jana Šulcová a Petr Nárožný jsou v něm obyčejnou rodinou Staňkových z Nymburka, která, jak už to bývá, není se svým životem docela spokojena. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. Trpaslík je dobrodružná rodinná komedie, která není pro celou rodinu. Nebo první rodinná komedie s označením mládeži nepřístupné, říká režisér Jan Prušinovský a dodává: Taky jsem někomu říkal, že jsem chtěl natočit něco, co by se mi líbilo, kdyby mi dneska bylo patnáct. Nevím, co z toho definuje Trpaslíka nejlépe.

Ondřej Vetchý a Martin Finger se stanou hlavními představiteli třídílného psychologického dramatu Spravedlnost, v němž divák sice zná vraha už od začátku, ale až do konce je v napětí, protože jen postupně odkrývá okolnosti a důvody vraždy, která ovlivní životy hned několika postav. Náš příběh je příběhem zločinu a trestu, před kterým se snaží náš hrdina ochránit svou dceru. Kdo z nás by neudělal totéž? popisuje hlavní zápletku režisér a spoluautor scénáře Peter Bebjak.

UX DAy - tip 2

Kriminální zápletku nese i nový film tvůrčího tandemu podepsaného pod kultovním snímkem Zánik samoty Berhof režiséra Jiřího Svobody a scenáristy Vladimíra Körnera. V období první světové války přijíždí do malého českého městečka komisař Mondl v podání Milana Kňažka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka. V jedné z hlavních rolí se objeví i Eva Josefíková.

Česká televize na jaře nabídne divákům i své úspěšné koprodukční filmy, jako je Teorie tygra, Gangster KA, Rodinný film, Ztraceni v Mnichově či Já, Olga Hepnarová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).