Hlavní navigace

Česká televize chce v DVB-T2 dva multiplexy, na Pařízka by zbyl jeden

7. 6. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Stále není jisté, zda Českou republiku po přechodu na nový televizní standard DVB-T2 pokryje pět nebo šest celoplošných vysílacích sítí. Nejvíc jich žádají České Radiokomunikace.

Jeden multiplex pro Radima Pařízka, dva pro Českou televizi a tři pro České Radiokomunikace. Tak vypadá ideální plán rozložení sil operátorů sítí pro terestrické televizní vysílání po přechodu na nový standard DVB-T2, který prosazuje expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu vedená bývalým předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavlem Dvořákem. Naráží však na neochotu současného vedení ČTÚ hledat potřebné kmitočty pro šestou celoplošnou síť DVB-T2. Telekomunikační úřad prosazuje finální stav s pěti celoplošnými sítěmi DVB-T2. To by odpovídalo původní myšlence ražené Německem, která pro Evropu prosazovala národní plán 4+1 sítí.

Některé státy, jako například Slovensko nebo Maďarsko, dokonce po České republice chtěly, aby zkoordinovala kmitočty pro pouze čtyři celoplošné sítě DVB-T2. Ty by však garantovaly pouze možnost překlopení stávajících multiplexů DVB-T do nového vysílacího standardu. Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice, kterou připravila expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu, však počítá s možností dalšího rozvoje terestrického vysílání a zmiňuje vedle čtyř „substitučních“ i dvě „kompenzační“ sítě DVB-T2. I kdyby se podařilo tento záměr prosadit, ne všichni by museli být konečným stavem po přechodu na DVB-T2 spokojeni. Proč? Pojďme se podívat na očekávání jednotlivých operátorů a jak to s nimi pravděpodobně dopadne.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Získá Radim Pařízek v DVB-T2 jednu nebo dvě celoplošné sítě?

Co očekává Česká televize

Česká televize bude stejně jako při přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání tahounem celého procesu. Od začátku se počítá s tím, že jedna ze tří přechodových sítí DVB-T2, jež by mohly odstartovat již letos na podzim, bude patřit jí. Expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu označuje veřejnoprávní multiplex vysílající ve standardu DVB-T2 jako síť 21. Česká televize by ji měla bez větších zásahů a přelaďování používat i po vypnutí stávajícího vysílání ve standardu DVB-T. Síť 21 ale bude mít oproti dnešnímu veřejnoprávnímu multiplexu 1 jednu velkou nevýhodu: nebude umožňovat regionální vysílání, tedy odpojování regionálního zpravodajství podle toho, v jakém regionu jej budou diváci sledovat.

Proto Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice počítá s jednou z plánovaných „rozvojových“ či „kompenzačních“ sítí DVB-T2 pro Českou televizi. Mělo by jít o síť 26, která umožní částečnou regionalizaci. Odpojování regionálního vysílání by sice nebylo možné po jednotlivých krajích, nabídlo by ale pět až šest samostatných regionů, což je přesně požadavek ČT na rozšíření počtu mutací Událostí v regionech (kromě dnešních Čech, severní a jižní Moravy by mělo jít o severní část Čech, střední Čechy a Prahu, jižní část Čech, severní a jižní Moravu). Provoz vysílací sítě 26 by si stejně jako u vysílací sítě 21 či dnešního veřejnoprávního multiplexu nezajišťovala sama ČT, ale vysoutěžila by si technického operátora.


Foto: archiv DigiZone.cz

Generální ředitel České televize Petr Dvořák spojuje s DVB-T2 start nového televizního programu ČT Regiony

Zatímco u sítě 21 je celkem jisté, že by její technický provoz zajistily České Radiokomunikace, o síť 26 by se zřejmě utkali oba dnešní velcí operátoři sítí DVB-T: kromě ČRa také Radim Pařízek. Ten již nyní zajišťuje pro ČT provoz „druhého“ veřejnoprávního multiplexu 1a v rámci své Regionální sítě 7, v níž si Kavčí hory pronajímají větší část kapacity pro šíření programů ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a ČT :D/ČT art ve standardním rozlišení obrazu. Pro Pařízka mluví fakt, že bude provozovatelem jediné „komerční“ sítě DVB-T2 s regionálním členěním, budoucího multiplexu 24. Regionalizovatelnou síť 26 pro ČT by tedy mohl provozovat ze stejných vysílačů.

Provoz veřejnoprávního multiplexu by ale musel vysoutěžit a ačkoli konkurenční ČRa dnes tvrdí, že jejich plánovaná struktura vysílačů DVB-T2 neumožní regionální členění sítí, ve světle možnosti získání lukrativní dlouhodobé zakázky se to může lehce změnit. Vzpomeňme jen na tvrzení, že Regionální síť 8, kterou České Radiokomunikace provozují v nynějším standardu DVB-T ve všech krajských městech, nebude umožňovat odpojované regionální vysílání. Skutečnost je jiná. U sítí DVB-T2 ale bude záležet na počtu vysílacích kanálů, které bude mít síť 26 k dispozici, a kolik vysílačů Českých Radiokomunikací by pro ni bylo možné použít.

Co očekávají České Radiokomunikace


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Pro šéfa Českých Radiokomunikací Martina Gebauera se plány s přechodem na DVB-T2 vyvíjejí slibně.

Dominantní poskytovatel zemského digitálního televizního vysílání v České republice svou pozici udrží i po přechodu na DVB-T2. Stát mu slibuje jednu přechodovou síť DVB-T2, která se po vypnutí celoplošných multiplexů DVB-T a doplnění kmitočtů rozdělí na dvě definitivní sítě 22 a 23. První bude náhradou za vypnutý celoplošný multiplex 2 v systému DVB-T, druhá bude firmě kompenzovat předčasné vypnutí dnešního multiplexu 3. Za to, že České Radiokomunikace ztratí uvolňováním pásma 700 MHz největší počet kmitočtů z dnešních sítí DVB-T a také za to, že je během přechodu na DVB-T2 čeká ještě jedno přelaďování (rozdělení přechodného multiplexu na definitivní sítě 22 a 23), získají od státu ještě jednu „kompenzační“ síť 25.

Třetí multiplex v DVB-T2 bude celoplošný bez možnosti regionalizace. České Radiokomunikace tak přechodem na vysílací standard DVB-T2 zcela ztratí možnost poskytování regionálního televizního vysílání (ve vlastních sítích). Regionální televize tak budou v novém vysílacím standardu zcela závislé na jejich konkurentovi Radimu Pařízkovi. Nutno dodat, že pro České Radiokomunikace to bude výhodné: provoz regionálně členěných sítí je finančně náročnější kvůli potřebě regionálních headendů. Pokud potvrdí svoji pozici technického operátora veřejnoprávního multiplexu České televize, mohly by po přechodu na DVB-T2 zajišťovat provoz čtyř celoplošných sítí místo dnešních tří. Zároveň by si v podstatě podržely prostor, který dnes mají v Regionální síti 8, jíž se přechod na DVB-T2 netýká, protože její individuální oprávnění pro využívání kmitočtů skončí v roce 2017.

České Radiokomunikace by tak ve svých vlastních třech sítích měly dostatek prostor pro stávající klienty, i kdyby se všechny televizní stanice z nynějších multiplexů 2 a 3 rozhodly vysílat v HD kvalitě. Navíc budou mít k dispozici ještě jednu volnou síť, a to buď pro volně šířené programy, nebo případného poskytovatele placené televizní služby. Zájem zajišťovat některému z operátorů Pay TV šíření signálu v DVB-T2 deklarovaly České Radiokomunikace již před třemi lety, ještě za tehdejšího generálního ředitele Michala Čupy. Výhody placené terestrické televize tehdy novinářům představoval i ředitel pro regulaci a strategii Českých Radiokomunikací Marcel Procházka, který se ve firmě přímo zabývá přechodem na vysílání ve standardu DVB-T2.

Co očekává Radim Pařízek

Loni v prosinci Radim Pařízek, provozovatel nynějšího celoplošného multiplexu 4 a rovněž celoplošné, ale oficiálně Regionální sítě 7, poprvé veřejně pro tento web nastínil svoje představy o fungování jeho společnosti Digital Broadcasting po přechodu na DVB-T2. Kromě jedné celoplošné sítě, která by nahradila dnešní multiplex 4 (ve Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice je označována jako Síť 24), by chtěl ještě jednu celoplošnou síť ve Strategii zmiňovanou jako „rozvojová“ nebo „kompenzační“ síť 25. Pařízek argumentuje tím, že pokud České Radiokomunikace získají v DVB-T2 tři celoplošné sítě a společně s veřejnoprávním multiplexem České televize by provozovaly hned čtyři sítě s celostátním dosahem, Digital Broadcasting by měla mít v rámci vyváženosti sil sítě dvě.


Foto: Taktiq Communications

Má-li být zachována konkurence, požadujeme v DVB-T2 dvě celoplošné sítě, říká Radim Pařízek

Ve Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání se ale o druhé síti pro Radima Pařízka nic nepíše. Jednu „rozvojovou“ síť DVB-T2 dokument přiznává České televizi, druhou Českým Radiokomunikacím. Radim Pařízek by se ale k jedné mohl dostat nepřímo jako „technický operátor“. Česká televize si totiž vysílače neprovozuje sama (a pokud ano, jde pouze o menší dokrývače, o jejichž provoz neměli velcí operátoři dnešních sítí DVB-T zájem) a pro regionálně členěný multiplex bude potřebovat operátora, který bude schopen svými vysílači zajistit odpojování alespoň pro pět až šest regionů. Provoz takové sítě bude nesmírně finančně náročný. Pro Radima Pařízka by tedy možná bylo i výhodnější, pokud by pouze zajišťoval technický provoz a financování nechal na ČT.

Této možnosti nahrává do karet i fakt, že Radim Pařízek bude provozovat už jednu regionálně členěnou síť v DVB-T2, nový multiplex 24 (nástupce dnešního multiplexu 4). Navíc by Česká televize nezůstala závislá na jediném dodavateli, Českých Radiokomunikacích. Zároveň by zůstala zachována určitá rovnováha v počtu provozovaných sítí mezi oběma velkými operátory. Vše ale záleží na výsledku veřejné obchodní soutěže, kterou bude muset ČT na provozování sítě 26 vypsat. Mimochodem, Radim Pařízek a jeho společnost Digital Broadcasting soutěžila už o současný veřejnoprávní multiplex 1 ve standardu DVB-T a skončila tehdy jako druhá za Českými Radiokomunikacemi…

BRAND24

Co očekávají regionální operátoři


Autor: Karel Choc

Jaroslav Pech chce s placenou službou Freedom TV na 50 vysílačů DVB-T2 v celé České republice

Vedle velkých hráčů se na přechod k televiznímu standardu DVB-T2 připravují i menší operátoři regionálních sítí DVB-T. „Neceloplošné“ multiplexy sice skončí ke konci příštího roku, ministerstvo průmyslu a obchodu jim ale slibuje, že pokud po složení všech definitivních sítí DVB-T2 zbudou ještě nějaké volné kmitočty, budou moci některé regionální multiplexy obnovit vysílání ve „starém“ standardu DVB-T (případně v novém DVB-T2). Eminentní zájem o to má zejména pražská Regionální síť 4, kterou na kanálu 46 provozuje společnost Prague Digital TV založená Leošem Pohlem a nyní většinově vlastněná Pavlem Frombergerem. Ta už otestovala vysílání v HD kvalitě, MPEG-4 i kódované placené kanály.

Velký zájem o vlastní regionální multiplexy DVB-T2 má provozovatel placené služby Freedom TV, který již nyní na Říčansku provozuje dva místní multiplexy s kódovanou a zpoplatněnou programovou nabídkou. Jaroslav Pech ze společnosti dvbexpert, jež za službou stojí, dlouhodobě usiluje o získání kmitočtů pro multiplexy DVB-T2 ve vybraných krajských městech. Dříve než po roce 2017, kdy se budou vypínat nynější regionální sítě DVB-T (včetně jeho dvou říčanských multiplexů), se mu to ale nepodaří. Pech letos v lednu serveru DigiZone.cz řekl, že by rád po přechodu na DVB-T2 provozoval až 50 vysílačů po celé České republice a oslovil nabídkou placených kanálů v terestrice zejména městské publikum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).