Hlavní navigace

ČT chce převzít systém hodnocení vhodnosti pořadů pro děti z Holandska

18. 5. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Holandský projekt Kijkwijzer rozlišuje vhodnost pořadů pro čtyři věkové kategorie (6, 9, 12 a 16 let) a piktogramy upozorňuje na typ škodlivých scén v pořadu.

Fungující systém označování pořadů nevhodných pro děti z Holandska, včetně způsobu, jakým dochází ke klasifikaci těchto pořadů, by chtěla v Česku zavést Česká televize. Ta již druhým rokem provozuje vlastní pilotní projekt tzv. labellingu, tedy označování vhodnosti pořadů pro různě staré děti. Ve formě piktogramu s označením věku, od kterého je pořad vhodné sledovat, se nejprve objevilo na dětském kanálu Déčko, od loňského září pak také na ČT 1, ČT 2 a ČT art. Tyto tři programy označují nevhodné pořady upozorněním, že daný film, seriál nebo dokument není vhodný pro diváky mladší 15 let.

K TÉMATU: Označování věkové vhodnosti pořadů by kromě ČT mohly zavést i další stanice

Holandský systém Kijkwijzer vyvinuly samy televizní stanice ve spolupráci s distributory filmů a vydavateli DVD. Koordinuje jej nevládní organizace NICAM, na kterou holandská vláda delegovala právo klasifikovat a označovat nevhodné pořady. Vedle piktogramů s označením věku, od kterého je pořad vhodné sledovat (6, 9, 12 a 16 let), upozorňuje také na typ škodlivého obsahu – například násilí, sex, alkohol nebo vulgarismy. Podobnou klasifikaci si zvolila u svého pilotního projektu také ČT, která jako závadné označuje pořady obsahující pornografii, hrubé samoúčelné násilí, násilí, strach a děsy, sex, alkohol a drogy a vulgarismy.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize začala interně testovat označování věkové vhodnosti pořadů

Přímo na obrazovce se ale důvod, proč je pořad označen za nevhodný pro děti, na rozdíl od Holandska zatím neobjevuje. Za klasifikaci pořadu je odpovědný dramaturg, u akvizic dramaturg oddělení akvizice. V případě pochybností má konečné slovo ředitel programu,vysvětlil na dnešním semináři Asociace televizních organizací (ATO) programový ředitel ČT Milan Fridrich. Od září loňského roku takto Kavčí hory označily 113 pořadů na programu ČT 1, 77 pořadů na programu ČT 2 a 42 pořadů na ČT art. Když si nejsme jisti, raději tam ten labeling dáme, přiblížil Fridrich rozhodování ve sporných případech. Označení se podle něj týkalo téměř výhradně filmů a seriálů. Dosud jsme řešili věk 15+, ale jsme ochotni jít i do skupin 4+ a 8+, dodal programový šéf ČT.

ČTĚTE TAKÉ: Déčko začne označovat pořady vhodné pro děti starší osmi let

Kavčí hory prosazují, aby se labelling týkal nejen klasického televizního vysílání, ale také videoslužeb na internetu. ČT je připravena na to, že by se do České republiky pořídil systém Kijkwijzer pod hlavičkou ATO a je připravena se podílet z poloviny na nákladech. Hodně by to usnadnilo práci našim dramaturgům, doplnili bychom i piktogramy s obrázky sedmi „zakázaných“ kategorií, prohlásil Fridrich. Podle jeho slov by mělo jít o samoregulační projekt vytvořený přímo provozovateli televizního vysílání. ČT si mezitím zadala vytvoření technického řešení labellingu pro elektronického programového průvodce (EPG), kde dosud není možné tyto informace uvádět. Piktogramy se objeví i na jejím webu v televizním programu.

Z ARCHIVU: Poslanci opět otevřeli možnost spojení České televize a Českého rozhlasu

BRAND24

Všechny přípravné kroky by mohly být hotovy během léta, od podzimu by došlo k ostrému nasazení Kijkwijzeru, nastínil Fridrich. Zda bude v Česku skutečně uplatněn holandský systém, včetně samoregulační role ATO, však není jisté. Ministerstvo kultury totiž připravuje vlastní verzi labellingu v novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, v níž se ale hovoří o regulaci, která by spadala do kompetence Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). O vhodnosti nebo nevhodnosti daného pořadu by tedy nerozhodovali televizní dramaturgové, ale úřad vysílací rady. Labelling silně prosazuje první náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová (ČSSD), pro niž byl hlavním tématem už v době, kdy působila jako předsedkyně v RRTV.

Podrobnější informace ohledně této problematiky přinese naše redakce ještě během tohoto týdne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).