Hlavní navigace

Češi ve sběru baterií a akumulátorů překonávají hranici 45 %

14. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Spolek Ekosmák
Ta je minimálním požadavkem stanoveným Evropskou unií, ovšem pro celý rok. U nás byla naplněna už koncem srpna.

Podle statistik skupiny REMA do konce srpna 2016 zamířilo na recyklaci více použitých baterií, než požaduje limit EU. Právě obavy z dopadů na životní prostředí v případě nulové nebo nízké recyklace jsou důvodem, proč se na zpětný odběr baterií a akumulátorů klade takový důraz.

Baterie a akumulátory na jednu stranu obsahují mnoho recyklovatelných kovů, jako je zinek, železo, mangan, nikl, kadmium nebo olovo. Některé z těchto látek jsou však zároveň velmi nebezpečné pro životní prostředí a zdraví člověka, vysvětluje Radim Tlapák, ředitel obchodu BatteryShop.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Dnes je Evropský den recyklace baterií. Brno se pokusí o rekord

Česko se lepší ve sběru elektroodpadu. A exceluje ve sběru baterií

BRAND24

Produkce baterií a akumulátorů v posledních letech neustále roste. Podle statistik skupiny REMA jich bylo na trh v loňském roce uvedeno o 5 % více než v roce 2014. Nejvíce se setkáváme s nabíjecími bateriemi, které jsou vestavěné v drobném elektru, jako jsou notebooky, mobilní telefony, tablety nebo přehrávače. Takové baterie tvoří podíl asi 80 % všech baterií na trhu, říká David Vandrovec, ředitel skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem baterií a elektroodpadu.

A dodává: Vzhledem k aktivní práci v terénu jsme se v polovině roku pohybovali na 60% míře sběru. Naším cílem však není jen plnit cíle EU, ale maximalizovat míru sběru za účelem efektivní ochrany životního prostředí. I proto v druhé části roku předpokládáme obdobný vývoj. Pro zajímavost, čtyřicet procent celkového množství vysloužilých baterií připadá na veřejnost, šedesát procent odevzdávají firmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).