Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Budoucnost stereofonního televizního vysílání v roce 1983 od Pamětník - Ještě mám živě v paměti tyto dávnověké pokusy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2017 11:59

    Pamětník

    Ještě mám živě v paměti tyto dávnověké pokusy s umožněním stereo poslechu divákům televize. U jiných živých přenosů jsem zkoušel kombinovat obraz z TV a zvuk z rádia, ale časový rozdíl v době přenosu zvuku a obrazu byl s dokonalým dojmem neslučitelný.

    Pamatuji si, že se tehdy tvrdilo, že zvuk z televize slyší TV divák dříve, než posluchač v sále, který sedí dál, než ve dvacáté čtvrté řadě hlediště. To číslo možná bylo jiné, ale reálné.

    Postupně se cesty signálů prodlužovaly, nejen díky vzdálenosti mezi místem výroby pořadu a TV studiem, byl rozdíl mezi metalickou linkou, přenosem radiopojítky, i několikerým přenosem přes satelit a později i cestami kabelovek. Zejména při fotbalových šampionátech, v létě, při otevřených oknech, byl gól slyšet z různých domácností ve slyšitelně rozdílných časech, podle zdroje signálu. Někdy se to téměř blížilo situaci, známé z hlavní zápletky filmu Podraz.

  • 9. 9. 2017 19:06

    xsc

    V době analogové to ale nemělo kde zpoždění nabrat, kromě přenosů přes satelitní trasy. Problémy se zpožděním nastaly až se zaváděním digitálního zpracování signálu v 80. letech.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).