Hlavní navigace

Boj jarních schémat komerčních televizí nabírá na intenzitě

29. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Boj mezi Novou a Primou o to, která z nich na jaře více zaujme diváky, v těchto dnech vrcholí. Příští týden se obě televize chystají na tiskové konference, které budou pořádat v jeden den a začínat budou v rozmezí dvou a půl hodin. Zajímavé je, že Nova oznámila termín tiskové konference až po Primě, ovšem čas jejího konání stanovila před českou komerční dvojku. Ta si však nenechala tento krok líbit a k místu tiskové konference Novy vyšle pro novináře vlastní autobus. My můžeme doufat pouze v to, že na tomto boji vytěží nejvíc divák.

Televize Z1 ukončila vysílání

Dva a půl roku po svém startu ukončila vysílání soukromá zpravodajská televize Z1, kterou vlastní slovenská investiční skupina J&T. Původní informaci serveru Česká média potvrdil pro DigiZone.cz generální ředitel této stanice Zdeněk Šámal i další zaměstnanec televize. Z1 se potýkala s finančními problémy, majitel musel její provoz dotovat. Na pondělní mimořádné poradě s vedením televize zástupci J&T oznámili, že nehodlají na provoz stanice dále přispívat. „Na základě rozhodnutí investora, skupiny J&T, bude ke dni 25.1.2011 ukončeno vysílání zpravodajské televize Z1. Televize prošla v posledním roce restrukturalizací s cílem snížení nákladů. Reklamní trh ale nereflektoval možnost oslovení specifické cílové skupiny za vyšší cenu na jednoho diváka, než nabízejí plnoformátové televize a jiná média. Není tak možné garantovat návratnost dalších investic do projektu,“ sdělil v pondělí v oficiální tiskové zprávě mluvčí skupiny J&T Petr Málek. Vážnou trhlinu tím dostala i terestrická digitalizace. V multiplexu 3 je nyní šířen pouze jediný program.

Jan Potůček: Zpravodajská televize Z1 končí, skupina J&T ji odmítá dál dotovat
Jan Potůček: Pět důvodů, proč skončila zpravodajská televize Z1
Jan Potůček: O zániku televize Z1 na svém webu informuje i CME, majitel Novy
Lukáš Polák: Čtenáři DigiZone.cz: Televize Z1 je škoda především kvůli dokumentům
Lukáš Polák: Společnost UPC nahradila dočasně stanici Z1 svým infokanálem
Jan Potůček: HN tvrdí, že Z1 měla podíl 0,9%. To je víc, než ČT 24 po dvou letech
Lukáš Polák: UPC chystá do kabelu za televizi Z1 náhradu. Neprozradila však jakou
Lukáš Polák: Mrnka: Z1 byla před zavřením už v lednu 2009, chtěl jsem odejít z DVB-T
Lukáš Polák: Podívejte se: poslední vteřiny vysílání zpravodajské televize Z1
Jan Potůček: Z1 ukončila vysílání, zmizela i z webu. Nahradila ji tisková zpráva J&T
Lukáš Polák: VIDEO: Televize Z1 se rozloučila se svými diváky

Boj Novy a Primy o diváky nabírá obrátky

Televize Nova čekala s oznámením tiskové konference ke svému jarnímu schématu až do poslední chvíle. K tomuto kroku přistoupila až poté, co Prima oznámila konání té své ke stejné příležitosti. Obě tiskové konference se tak budou konat ve stejný den, pouze s odstupem dvou a půl hodiny. Zatímco Nova bude mít svou akci od dvanácti hodin, Prima ji bude mít ve 14:30. Česká komerční dvojka si však nenechala tento podraz od Novy líbit. K místu konání předchozí tiskové konference přistaví svůj autobus, který bude označen logem Primy a odveze pak novináře na tu svou. Těm to oznámilo tiskové oddělení. „Rádi bychom Vám co nejvíce zpříjemnili a ulehčili Váš rušný den, a proto bychom Vám rádi nabídli možnost dopravy z druhé anoncované tiskové konference k podobnému tématu, o které jsme byli informováni z médií,“ uvedla mluvčí Jana Kocová. Boj mezi Novou a Primou v těchto dnech vrcholil. Česká komerční jednička nechávala své jarní programové schéma zahalené až do poslední chvíle.

Identy TV Nova - zima 2010/11

Je to vysoká hra. Kdo vyhraje: Nova, nebo Prima? (Zdroj: Nova)

Lukáš Polák: Prima vrací úder Nově. Na její tiskovku přistaví vlastní autobus
Jan Potůček: Nova představí jarní schéma 1. února jako Prima, jen o dvě a půl hodiny dřív
Jan Potůček: Prima představí jarní schéma už příští týden, v úterý 1. února

Nova propouští a omezuje vlastní tvorbu

Vlna dalšího propouštění začíná v nejsledovanější televizi v zemi, Nově. Nervozita mezi zaměstnanci je obrovská, navenek prosakují informace o odchodu až stovky lidí. Tak velkou redukci počtu zaměstnanců sice generální ředitel Novy Jan Andruško popřel, samotný fakt, že televize propouští, ale potvrdil. Organizační změny na Nově se už dotýkají výroby původních pořadů, kterou televize výrazně omezí. Zaměstnancům, kteří na Nově zůstávají, televize zvyšuje pracovní zatížení, což se odráží na kvalitě vysílání. Konkurenceschopnost nejsledovanější české televize výrazně klesá, zejména na úkor Primy. Ta už vytušila svoji šanci. Příznačné pro situaci na Nově je to, že o ní nechce nikdo mluvit veřejně na vlastní jméno. Přesto se serveru DigiZone.cz podařilo sehnat vyjádření zaměstnanců i externích dodavatelů pořadů, kteří byli ochotni o reorganizaci a šetření v nejsledovanější televizi hovořit – ovšem pod zárukou zachování anonymity.

Jan Andruško, Televizní noviny

Kočíruje nový generální ředitel Jan Andruško nejsledovanější českou televizi správným směrem? (Repro foto: Nova)

Jan Potůček: Nova propouští a omezuje vlastní tvorbu. Chystá se její prodej?
Lukáš Polák: Nova věří turecké telenovele. Chce ji nabídnout jako večerní seriál
Jan Potůček: Nova bude dávat tureckou telenovelu Tisíc a jedna noc pět dní v týdnu

Stručně

Rodinným rádiem, které se nebude programově krýt s Radiožurnálem nebo stanicí Vltava, se stane od 31. ledna stanice Český rozhlas 2 – Praha. Vedení ČRo se rozhodlo druhý celoplošný okruh přeformátovat a lépe profilovat, což se odrazí i v jejím označení: místo Praha ponese název Český rozhlas Dvojka, který bude používat při identifikaci ve vysílání, ale oficiálně se bude dále jmenovat ČRo 2 – Praha.

Jan Potůček: Český rozhlas 2 – Praha se přejmenuje na „Dvojku“, bude rodinným rádiem

První pokus o volbu generálního ředitele Českého rozhlasu od chvíle, kdy Poslanecká sněmovna doplnila neúplnou Radu ČRo o jednoho člena, proběhne 24. února. Usnesli se na tom rozhlasoví radní na svém čtvrtečním veřejném zasedání, kterému předcházela schůze tzv. předsednictva rady. Ta je neveřejná a účastnil se jí i prozatímní ředitel ČRo Peter Duhan, který je jedním z šesti kandidátů na řádného generálního ředitele veřejnoprávního rozhlasu.

Jan Potůček: Rada Českého rozhlasu se pokusí zvolit generálního ředitele již 24. února

České Radiokomunikace

Šest milionů korun měsíčně požaduje od ledna nový vlastník společnosti Czech Digital Group (CDG), České Radiokomunikace, za šíření jednoho televizního programu v zemské digitální síti 3. Ještě v prosinci loňského roku si přitom CDG účtovala za šíření jednoho televizního programu v multiplexu 3 o půldruhého milionu korun méně – 4,5 milionu Kč měsíčně.

Jan Potůček: České Radiokomunikace od ledna zvýšily ceník za vysílání v multiplexu 3

Prodej Českých Radiokomunikací, největšího provozovatele televizních a rozhlasových vysílačů v zemi, australské skupině Macquarie, dospěl ve čtvrtek do svého závěru. „Dovoluji si vám zaslat tiskovou zprávu k ukončení prodeje Českých Radiokomunikací, které ve večerních hodinách přešly definitivně do rukou australské skupiny Macquarie,“ napsala serveru DigiZone.cz Soňa Kotrbová ze společnosti CEE Practice Development Manager Corporate/ M&A, která se na akvizici za 14 miliard korun podílela.

Jan Potůček: České Radiokomunikace od včerejška v rukou australské skupiny Macquarie

BRAND24

V nabídce satelitní služby Skylink se podruhé objevil dokumentární program History Channel. Ten je náhradou za zpravodajský program Z1, který ukončil své vysílání o půlnoci z pondělí 24. na úterý 25. ledna. Serveru DigiZone.cz to řekl výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník. Původní verze ze služby Canal Digitaal bude odpojena 1. února.

Lukáš Polák: Satelitní služba Skylink zařazuje na pozici po televizi Z1 History Channel

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).