Hlavní navigace

Blýská se nevidomým na lepší časy? České plnoformátové televize se o to snaží

12. 3. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Společnost Czech Digital Group zahájila ve druhé polovině minulého týdne na popud Asociace televizních organizací (ATO) zkušební vysílání takzvaného audiopopisu, který má umožnit nevidomým divákům sledovat alespoň část televizního vysílání s doprovodnými informacemi o tom, co se děje na obrazovce. Znamená to, že se skutečně blýská pro handicapované na lepší časy? Oslovili jsme zástupce Českých Radiokomunikací, Primy family a TV Barrandov, aby problematiku pro naše čtenáře přiblížili.

Zkušební vysílání v multiplexu 3

Testovací provoz takzvaného audiopopisu v pozemním digitálním multiplexu 3, který se týká pouze z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, probíhá od minulého čtvrtka. Jeho zavedení navazuje na novelu Zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, která ukládá všem provozovatelům celoplošného televizního vysílání povinnost zpřístupnit alespoň 2 % vysílaných pořadů osobám se zrakovým postižením, přiblížil serveru DigiZone.cz Jiří Vykydal, manažer útvaru strategie Českých Radiokomunikací, která společnost Czech Digital Group, operátora multiplexu 3, stoprocentně vlastní. První etapa testu byla zahájena spuštěním standardně nakonfigurovaného programu (s jedním stereofonním zvukem, pozn. red.), jehož obsahem je pouze testovací obrazec a speciálně vytvořený zvukový doprovod pro snadnou identifikaci zdrojové stopy. Tento obsah vytváří a pro další zpracování nám poskytuje FTV Prima, která tuto aktivitu Asociace televizních organizací (ATO) technicky zastřešuje, uvedl dále Vykydal. Jakmile budou přijímače nastaveny na příjem testovacího programu, přidají České Radiokomunikace k tomuto standardnímu programu v přesně stanovený okamžik již zmíněnou zvukovou stopu tzv. Audio description. K tomu by mělo dojít v průběhu tohoto týdne.

Zjišťovat se bude, jak se zachovají boxy, které audiopopis nepodporují

Jak popsal serveru DigiZone.cz technický ředitel FTV Primy Patrik Slavík, půjde o to, aby se otestovaly přijímače, které už jsou naladěné, na přidání audiopopisu. Nepůjde o žádné vysílání, protože takovouto povahu test mít nemůže. Půjde o zvukovou identifikaci ve smyslu, že toto je testovací zvuková stopa nebo testovací stereofonní stopa. Nemůže tam být žádný obsah, dodal Slavík. Dohoda mezi ATO a Czech Digital Group je na dobu jednoho měsíce – jedná se o dobu poskytnutí datového toku v multiplexu 3. Chtěli bychom otestovat obě varianty, které jsou nabízeny v multiplexu 3. V multiplexu 2 je nabízena podoba datového toku pouze 64 kbps. V multiplexu 3 je k dispozici 96 kbps, konstatoval Slavík s tím, že varianta, která je nabízená nyní, zřejmě poběží týden, varianta druhá pak další týden. Existuje ale plán testování na celý měsíc. Jde o dohodu v rámci Technické skupiny ATO, o níž mohli čtenáři DigiZone.cz například v souvislosti s hlasitou reklamou na našich obrazovkách. Jak již ale bylo řečeno, primárně jde o to, otestovat stávající boxy, které jsou již naladěny na tento kanál. Co se tedy stane poté, až bude přidán Audio Description? Jde nám o to, zdali u boxu nejde například k zablokování příjmu, protože má uloženy tabulky a nastavení kanálů. Když se mu objeví další audio PID, tak to například nedokáže zpracovat, uvedl šéf techniky FTV Prima.

Test Audio Description - multiplex 3

První fáze Audio description probíhá v tuto chvíli v rámci zemského multiplexu 3 (Screenshot pro DigiZone.cz: Čestmír Polák)

Co přijímače, které Audio Description podporují?

Televize chtějí vědět, pro kolik diváků (nebo jaké procento populace) může mít testování negativní dopad, tedy zda nebudou mít například problém s příjmem zvuku u programů v multiplexu 3. Zjistí se, jakému procentu diváků se v tomto případně znekomfortní příjem. Druhou věcí, kterou si chtějí členové technické skupiny ATO ověřit, je, jak to bude vypadat u přijímačů, které naopak funkci Audio Description podporují. Otázkou je, zdali až se tam Audio Description objeví, zapne se automaticky, bude se tedy automaticky přimíchávat ke stereofonnímu doprovodu, nebo budou muset diváci udělat nějaký zásah v nastavení a tak dále, popsal Slavík a dodal: Určitě bychom byli neradi, kdyby se divákům automaticky zaktivovala tato možnost, automaticky se jim začne něco přimíchávat k hlavnímu doprovodu a oni nebudou vědět, co s tím mají dělat, protože to nebudou umět v menu najít a nebudou to umět vypnout. U přijímače, které mají možnost audiodescription aktivovat, by se měla tato možnost objevit a diváci by měli mít na výběr nastavení poměru k hlavnímu zvuku, což je takzvaný receiver mix. V praxi pak bude fungovat toto nastavení jako další zvuková stopa, která bude mít v rámci audiodeskriptoru popis, že se jedná o Audio Description.

UX DAy - tip 2

Patrik Slavík 500

Otázkou je, zdali až se v multiplexu Audio description objeví, zapne se automaticky, bude se tedy automaticky přimíchávat ke stereofonnímu doprovodu, nebo budou muset diváci udělat nějaký zásah v nastavení a tak dále, říká šéf techniky FTV Prima Patrik Slavík. (Foto: Ivana Dvorská)

Řešení od Českých Radiokomunikací

Asociace televizních organizací neměla příliš na výběr, jak se bude audiopopis testovat. Šlo o jedinou možnost, kterou nabídly České Radiokomunikace v rámci multiplexu 3. S touto možností přišly na konci loňského roku. Na terestrické platformě to testujeme proto, že má pochopitelně největší zásah, uvedl pro DigiZone.cz technický šéf Primy. V úvahu teoreticky připadá ještě satelitní a kabelové vysílání, ale praxe bude s největší pravděpodobností jiná. Evropská směrnice totiž nenařizuje, že tento způsob vysílání musí být na všech platformách. Zajímá nás, jak si přijímače s audiodeskriptorem poradí, protože zatímco ten se bude vysílat 64 kbps, tak klasická stereofonní stopa má 192 kbps. Aby byl zachován stejný vzorkovací rastr, tak by to mělo být 96 kbps, takže je otázka, co s tím přijímače udělají, konstatoval Slavík. Co bude dále, se zatím v tuto chvíli neví. Televize zatím dále neřešily, zda-li budou další fáze testu například v té podobě, že by došlo k jeho překlopení na některý z kanálů v multiplexu 2. V tuto chvíli chceme zatím vědět, co to udělá, jak to bude vypadat v praxi, zda to bude nasaditelné do ostrého provozu, řekl Slavík. Navíc, Audio Description v rámci pozemní digitální sítě je považován za komerční službu, televize by si jí tedy musely zaplatit. Návrh smlouvy je možné najít na webových stránkách Českých Radiokomunikací.

Uvítali byste v budoucnu zařazení funkce Audio descrtiption do pozemního digitálního vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).