Hlavní navigace

Basys v Praze představil OLED televizory Loewe. Včetně zatím nejdostupnějšího Bild 5

26. 6. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
UVNITŘ FOTOGALERIE A KOMENTÁŘ – Loewe Bild 5 bude mít dvě podoby. První bude s obrazovkou LCD, druhá s OLED. Zprávou dne je však fakt, že Loewe OLED věří. A hodně.

Jak jsme se už zmiňovali, představena byla také vlajková loď tohoto německého výrobce, Loewe Bild 9. Ve stručnosti vzato (televizoru se věnujeme v samostatném článku) byl u něj kladen mimořádný důraz na design, který navrhlo londýnské studio Bodo Sperlein, použité materiály (např. ručně vyráběné podstavce), a pokud se podíváte do fotogalerie na odkazu, i na originalitu konstrukce.

Loewe Bild 9 OLED se nabízí v úhlopříčce 55" (140 cm) jako Bild 9.55 za cenu od 225 000 Kč a jako Bild 9.65 s úhlopříčkou 65", tedy 165 cm, za cenu od 275 000 Kč. K dispozici jsou tři druhy podstavců a dvě barvy: Amber Gold a Graphite Grey. Podrobnější údaje o tomto designovém šperku určeném do hodně moderní domácnosti najdete ve zmiňovaném samostatném článku.

K TÉMATU: V Praze byl uveden nepřehlédnutelný Loewe Bild 9 s výsuvnou obrazovkou (včetně fotogalerie)

Test Loewe Bild 7.55: To nejlepší, co si dnes můžete pořídit

Test Loewe Bild 3.48: výtečná volba pro ty, kteří o svých penězích přemýšlejí

Loewe Bild 7.77: panel nové generace bez podpory 3D

Dalším představeným OLED televizorem je už dříve ohlašovaná největší varianta sedmičkové řady. Jak vypadá, vidíte v galerii výše, výrobce ji však na stránkách o víkendu ještě neměl. Nicméně většina parametrů má být, podle dovozce společnosti Basys, obdobná jako u testované Loewe Bild 7.55. Zabudován je však už OLED panel nové generace a verze s nižší úhlopříčkou ho zanedlouho dostanou také. Má vylepšené parametry, ale pro někoho jedno mínus – nepodporuje 3D (pseudo3D). Loewe bylo přitom jednou z mála firem, která ho letos ještě nasadila.

I Bild 7.77 nabízí obrazovku, která vůči rámu se zvukovou lištou po zapnutí televizoru motoricky vyjíždí. Pokud si tedy tuto funkci nenastavíte jinak.

Samotná obrazovka má hloubku 7 mm a televizor má vedle zdvojené tunerové sady zabudován i terabajtový pevný disk. Systém, jak je u výrobce zvykem, pak dovoluje jeden pořad sledovat a až dva nahrávat.

Součástí standardní dodávky televizoru je držák na zeď, dokoupit se dá řada podstavců, včetně motoricky řízených. Cena Bild 7.77 s úhlopříčkou 196 cm je 429 000 Kč.

Loewe Bild 5: LCD i OLED

Tato řada navržená opět studiem Bodo Sperlein se vyznačuje hned několika specialitkami a drobnou senzací. Budou tu zastoupeny výrobky s obrazovkami LCD i OLED (dělicí čárkou je 55", tj. 140 cm) a v případě druhé technologie budou mít televizory dvě varianty. Přístroje s obrazovkou OLED hlubokou 5 mm se budou v základu prodávat bez audiočásti, i když elektronika, rozhraní a tunerová část přítomny jsou. Součástí televizoru navíc nebude ani držák na zeď nebo klasický podstavec a tato verze je určena pro majitele domácích kin a A/V sestav. Je také levnější (zatím rovných 100 000 Kč).

Vedle vašeho domácího A/V systému ale k televizoru můžete připojit, díky integrovanému zesilovači typu 5.1, i volitelný Loewe Klang 1 nebo bezdrátovou sadu reproduktorů Klang 5 s hudebním výkonem 270 W.

Ve variantě tzv. setu, která bude o asi 14 000 Kč dražší, pak už bude tradičně vysoce kvalitní a bytelný stolní podstavec a zvuková lišta.

Pojďme se podívat na úhlopříčky, ve kterých si budete moci Bild 5 pořídit. Součástí nabídky je také, jak je u Loewe zvykem, doplňkové příslušenství, ke kterému se ještě dostaneme.

Loewe Bild 5 má kompletní zdvojené tunerové osazení, podporu internetových rádií a zesilovač o výkonu 2× 20 wattů (sinus). Ve většině případů má vestavěn pevný disk s kapacitou 1 TB a využít ho můžete nejen pro nahrávání, ale i sledování živého TV vysílání se zpožděním (TimeShift). Zajímavostí je zabudování – i do modelu Full HD – nejen USB 2.0, ale také USB 3.0. Co se týče HDR, s výjimkou TV o úhlopříčce 81 cm jsou podporovány systémy HDR 10 a HLG.

  • Loewe Bild 5.32 – LCD, 81 cm (32"), rozlišení Full HD, bez HDR, od 39 000 Kč. Existuje varianta bez disku nebo s diskem (DR+) o velikosti 1 TB. V této verzi je pak také zabudován zesilovač typu 5.1.
  • Loewe Bild 5.40 – LCD, 102 cm (40"), rozlišení Ultra HD, od 76 000 Kč. Standardně zabudován disk o velikosti 1 TB a zesilovač typu 5.1.
  • Loewe Bild 5.48 – LCD, 122 cm (48"), rozlišení Ultra HD, od 89 000 Kč. Standardně zabudován disk o velikosti 1 TB a zesilovač typu 5.1. U této úhlopříčky v nedaleké budoucnosti skončí televizory s LCD obrazovkou v řadě Bild 5.
  • Loewe Bild 5.55 – LCD, 140 cm (55"), rozlišení Ultra HD, podpora 3D, od 109 000 Kč. Tento televizor se momentálně doprodává a nebude pokračovat. Střídá ho verze s obrazovkou OLED. Vyráběl se tak vysloveně pár měsíců a i on je důkazem, jak moc Loewe technologii OLED věří.

Loewe Bild 5 OLED opět používá duální televizní tunery v kompletním osazení, tedy DVB-T/C/T2/S/S2, a má vždy vestavěn pevný disk s kapacitou 1 TB. Využít ho můžete nejen pro nahrávání, ale i pro TimeShift. Nechybí podpora internetových rádií a zesilovač typu 5.1 dává 2× 20 wattů (sinus). Televizory také mohou využít funkce HDMI (CEC) pro spolupráci s externími zařízeními (např. zapnutí TV společně s dalším zařízením atd.), což je v případě verze bez reproduktorů užitečné. U HDR jsou podporovány systémy HDR 10, HLG a na rozdíl od LCD verze i Dolby Vision.

  • Loewe Bild 5.55 OLED – 140 cm, 55", rozlišení Ultra HD, rovných 100 000 Kč. Tzv. set verze bude o asi 14 000 Kč dražší.
  • Loewe Bild 5.65 OLED – 165 cm, 65", rozlišení Ultra HD, ceny zatím neoznámeny.

Z doplňků k řadě Bild 5 si můžete vybrat několik verzí stojanů, včetně tradičních hliníkových a podlahových, a na výběr jsou dvě až tři barevné varianty. U verze OLED k tomu ještě přistupuje zmiňovaná možnost dokoupit zvukovou lištu, resp. sáhnout po tzv. set verzi. A drobná senzace? U verze OLED jsou její podstavce vyrobené ze dřeva v odstínu přírodního stříbrného dubu nebo lakovaného černého dubu.

Použitím přírodního dřeva jsme z televizoru vytvořili novou formu bytového doplňku, který vyzařuje pocit „teplého domova“. OLED televizory Bild 5 charakterizuje minimalismus a high-tech s duší a nádechem útulnosti, vysvětluje Bodo Sperlein, který je navrhl.

Malý komentář a shrnutí

Loewe evidentně přechází na OLED a to o něčem svědčí. Vlastně to svědčí o zcela zásadní věci, totiž že výrobce této technologii hodně, ale opravdu hodně věří. Svědčí to však i o tom, že má informace, které zatím nemáme, nebo se na veřejnost nedostaly, protože výrobce obrazovek, co se týče detailů, není právě sdílný.

Obrazovky OLED, které původně měly být pouze vrcholem nabídky Loewe, jsou nyní nejen v řadě 9, ale i v 7 a překvapivě i v řadě 5, byť jen částečně. A to podle všeho ještě není konec.

Nejlevnější model Loewe Bild 5.55 OLED nyní přijde na rovných 100 000 Kč, a protože výrobce nejspíše půjde ještě níže, znamená to ještě nižší cenu. Zatím byl na náš trh uveden pouze jediný OLED televizor, který byl od samého začátku prodeje levnější než 100 000 Kč. Šlo o Philips 55POS901F, který jsme také vyzkoušeli.

Teď do segmentu nejlevnějších televizorů OLED zjevně vstupuje výrobce, do kterého by to nikdo neřekl, a to nejspíše ani omylem. Přitom LG jako výrobce obrazovek dodnes oficiálně neoznámil tak zásadní údaje, jakými jsou životnost obrazovky, výtěžnost produkce v současné době a neřekl ani některé další důležité věci. A ještě jedna maličkost, která „trochu“ kazí dojem: neexistuje výrobce, který by na televizor s obrazovkou OLED dával delší záruku než dva roky.

Včetně Loewe…

Obecně panující názor má za to, že obrazovka OLED sice dává skvělý obraz (nejlepší), ale stojí spoustu peněz a přitom dlouho nevydrží (odhady se různí).

To, že na OLED sází Loewe, které je známo tím, že si potrpí na kvalitu a trvanlivost své produkce, svědčí nejen o tom, že OLED hodně, ale hodně věří, ale i tom, že je ochotno podstoupit riziko, ať je jakékoli.

Pokud tedy ještě vůbec existuje.

BRAND24

Nechme ale spekulací a podívejme se na situaci na domácím trhu. Obrazovky OLED se pro televizory momentálně dodávají v nejmenší velikosti 55 palců, tedy 140 cm, v rozlišení Full HD a Ultra HD (těch je drtivá většina). Zakoupit můžete, resp. budete moci, velikosti od zmiňované úhlopříčky až do 77 palců, což je 196 cm.

Televizory OLED (nic jako televizor LED neexistuje) vyrábějí značky LG, Panasonic, Sony a TP Vision (Philips), ale časy se zjevně mění i zde a jak se zvyšuje výtěžnost výroby, vstupují do tohoto segmentu i menší producenti. V nabídce českých obchodů tak už najdete i značku Skyworth. Její 65S9300 se 165 cm (65") je v prodeji za 137 990 Kč. Nejlevnější televizor s obrazovkou OLED v rozlišení Full HD zakoupíte za nějakých 40 000 Kč a na odbyt jdou prý výborně.

Věříte v technologii OLED?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).