Hlavní navigace

Babiš: chci odpolitizovat Českou televizi, Český rozhlas i Radu pro vysílání

18. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Změnu způsobu obsazování mediálních rad slibovaly už mnohé politické strany, odpolitizovat se je ale zatím nikdy nepodařilo

Odpolitizování veřejnoprávních médií a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) slibuje Andrej Babiš, majitel Agrofertu, vydavatelství Mafra a lídr hnutí ANO 2011, které je podle posledních průzkumů předvolebních preferencí druhou až třetí nejsilnější politickou stranou v zemi. Babiš v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku Právo řekl, že by si přál odpolitizovat Českou televiziČeský rozhlas, volbu členů mediálních rad by pak svěřil spíše odborníkům než politikům.

K TÉMATU: Končící ředitel Českého rozhlasu Pardubice lídrem kandidátky ANO v Pardubickém kraji

„Chceme prosadit zákony, které tato země potřebuje k tomu, aby se zásadně změnila, a kterým se současní politici vyhýbají. To je zákon o majetkovém přiznání, zákon o státní službě a odpolitizování státní správy, NKÚ, státních zastupitelství, policie, České televize a Českého rozhlasu. V Německu například Radu pro rozhlasové a televizní vysílání nejmenují politici, ale renomované osobnosti, jako jsou akademici nebo vědci,“ prohlásil Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: Babišovo hnutí ANO slibovalo mítink uváděný Ivetou Toušlovou. Ta o ničem nevěděla

Členy rad České televize a Českého rozhlasu volí Poslanecká sněmovna na základě nominací nevládních organizací, u „velké“ RRTV kandidáty nominují samy parlamentní strany. Ve všech radách ale vesměs sedí zástupci politických stran, které v případě ČT a ČRo obchází zákon a nechají si své kandidáty nominovat nezávislými sdruženími, aby si je pak prohlasovaly v Parlamentu. Změnu způsobu volby členů mediálních rad slibovali politici již mnohokrát, nikdy se ale novém obsazování regulačních a kontrolních orgánů neshodly.

BRAND24

NAPSALI JSME: Český rozhlas si posvítí na předvolební vysílání v Pardubicích, kvůli lídrovi ANO

Za vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) se hodně diskutovalo o možnosti rozdělit volbu členů mediálních rad po třetinách mezi Poslaneckou sněmovnu, Senát a prezidenta republiky. Ani tento návrh ale nikdy nedospěl ke konkrétní podobě novely zákona, o níž by poslanci hlasovali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).