Hlavní navigace

Atraktivní nabídka neznamená všechno, poznala to i satelitní služba Skylink

15. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Satelitní operátor pocítil naplno dopad toho, co se může stát, když zkrachuje společnost, z jejíž nabídky přebíral do té svojí některé programy v HD rozlišení.

Skylink přišel o některé kanály v HD rozlišení

Krach satelitního operátora Satellite BG, který oznámil ukončení své činnosti k 31. květnu, si vybral první a nepříliš povzbudivou oběť. Zákazníci Skylinku, kteří mají předplacené programy v balíčku Mixbox, budou některé z nich moci sledovat už pouze v SD a nikoliv v HD kvalitě, jako tomu bylo doposud. Serveru DigiZone.cz to potvrdil obchodní a marketingový manažer SPI International pro střední a východní Evropu Adrian Gumulák. Krach operátora Satellite BG všechny velice nemile překvapil a snažili jsme se najít nejlepší možné řešení. Věřím, že to není do budoucna definitivní stav, uvedl Gumulák.

Důvodem k převedení některých původně HD programů pouze do SD kvality je cena za distribuci prostřednictvím satelitu Astra. Kapacitu jsme si museli uhradit na vlastní náklady, a jak jistě víte, nejde o levnou záležitost. Ve hře bylo několik variant, nakonec jsme se rozhodli pro tuto. Pochopitelně nás to mrzí, dodal manažer SPI International. Společnost Media Broadcast v pondělí odpoledne připojila kódování k programům FightBox HD, DocuBox HD, FashionBox, EroX HD, 360 TuneBox a EroXXX.

Lukáš Polák: Některé programy operátora Skylink budou díky krachu Satellite BG vysílat pouze v SD kvalitě

Zatím posledním kanálem, který společnost SPI International spustila, byl včera hudební 360 TuneBox
SPI International

HD vysílání TuneBoxu v nabídce Skylinku dlouho nevydrželo, nahradila ho SD verze.

Řecká veřejnoprávní televize a rozhlas oficiálně skončily

Davy lidí vehnalo do ulic po celém Řecku rozhodnutí tamní vlády. Ta v rámci úspor zcela nečekaně zrušila veřejnoprávní televizi i rozhlas. Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT), jak se veřejnoprávní médium označovalo, má za sebou více než sedmdesátiletou existenci. Propuštěno bude přes dva a půl tisíce zaměstnanců. Vysílání skončilo úderem půlnoci a nahradila ho černá obrazovka, v případě rozhlasu utichlo šíření na VKV. Řecká televize na svém prvním okruhu vysílala mimořádné zpravodajství, které zachycuje davy lidí s vlajkami v ulicích. Reportéři se připojují z různých koutů země.

Vysílání ERT zahrnovalo doposud celkem tři televizní stanice a čtyři rozhlasové okruhy. Rozhodnutí vlády, které přišlo zcela nečekaně, je kruté a ponižující, píše na svém webu veřejnoprávní vysílatel ERT. Ten zde zároveň zveřejnil celé stanovisko k této situaci. ERT je ukázkovým příkladem netransparentnosti a extravagance, citovala BBC stanovisko řecké vlády. Poplatek za veřejnoprávního vysílatele činil měsíčně v přepočtu necelých 120 korun. Řecko se stalo vůbec první zemí, která byla zasažená krizí Eurozóny, od roku 2010 do jeho záchrany nalila Evropská unie přes 200 miliard eur.

Lukáš Polák: V Řecku vyšly do ulic davy lidí, o půlnoci tam skončí vysílání veřejnoprávní televize i rozhlasu

Veřejnoprávní televize ERT věnuje mimořádné situaci, která nastala, vysílání na svém prvním televizním okruhu.
Autor: repro foto ERT 1

Veřejnoprávní televize ERT ukončila oficiálně své vysílání.

Radiokomunikace plánují novinky v pozemním vysílání

Testy hybridního vysílání HbbTV, vysílání televizních programů v HD kvalitě i experimentování s placenými programy chystají pro svoje regionální sítě DVB-T v Praze a dalších lokalitách České Radiokomunikace. Na konferenci Digimedia 2013 to řekl manažer této společnosti pro rozvoj služeb a strategie Marcel Procházka. Operátor podle jeho slov eviduje zájem stávajících zákazníků z celoplošných multiplexů 2 a 3 o možnost vysílat ve vybraných městech v HD kvalitě. Nespecifikoval však, o koho jde.

“Připravené máme i testy dalších technologií, které však pro svoji náročnost na kapacitu sítě mohou proběhnout pouze v DVB-T2. Bude tedy záležet na tom, zda a za jakých podmínek budeme moci vysílání v tomto standardu nadále testovat,” prohlásil Procházka. Stávajícímu testu DVB-T2 v Praze a Plzni vyprší v červenci oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Firma může žádat o jeho prodloužení na dalších šest měsíců, ale podle Procházky by chtěla mít jistotu dlouhodobějšího experimentu.

Jan Potůček: Regionální sítě Českých Radiokomunikací vyzkouší HbbTV, HDTV a Pay TV

Kvalita obrazu promo spotu Českých Radiokomunikací byla skutečně excelentní.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Kvalita obrazu promo spotu Českých Radiokomunikací v DVB-T2 experimentu Českých Radiokomunikací..

Stručně

Nejen přes klasickou satelitní parabolu bude možné přijímat programy satelitní služby Skylink. Její majitel, lucemburská společnost M7 Group, totiž koupila podíl v nizozemské společnosti Stream Group, která se zabývá vývojem aplikací pro poskytování video služeb pro chytrá zařízení, jako jsou smartphony, tablety, počítače nebo chytré televizory.

Jan Potůček: Skylink chystá vysílání přes IP pro chytrá zařízení. Vstoupil do Stream Group

Telekomunikační operátor Progress Digital posílil pokrytí signálem Regionální sítě 7 na jižní Moravě, konkrétně v Brně. Server DigiZone.cz o tom informovali čtenáři z této lokality, jejich zprávy následně potvrdil jednatel společnosti Radim Pařízek.

Lukáš Polák: Regionální síť 7 posílila pokrytí v Brně, chystá se do Ostravy

Pod názvem Rebel bude vysílat druhá televizní stanice provozovaná Radimem Pařízkem, majitelem TV Pohoda, ostravského Rádia Čas a firem, které provozují celoplošný televizní multiplex 4 a Regionální síť 7. 

Jan Potůček: Pařízkova chystaná televize Pohoda R se přejmenuje na Rebela. Dostala souhlas Rady

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Radim Pařízek rozjel „digitální byznys“ na několika frontách.

Definitivní konec regionálních studií RTA potvrdili Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RTA) jejich provozovatelé. Všech pět regionálních televizí, které sídlily v Českých Budějovicích, Brně, Zlíně, Ostravě a Hradci Králové, vrátily půldruhého roku po ukončení svého provozu vysílací licence.

Jan Potůček: Půldruhého roku po svém zániku vrátila studia RTA vysílací licence, TV7 o ni přišla

Tříletý exkluzivní kontrakt na vysílání kompletní hokejové KHL podepsal provozovatel placených kabelových a satelitních ka­nálů Sport 1 a Sport 2 HD, společnost Chello Central Europe. Platit začne od sezóny 2013/14.

Jan Potůček: Hokejová KHL bude po tři roky exkluzivně pouze na Sportu 1 a Sportu 2 HD

UX DAy - tip 2

Moderátorka Počasí na Nově Petra Svoboda přejde na pozici moderátorky Nočních Televizních novin již od pondělí 17. června. Informovala o tom PR koordinátorka Novy Alžběta Cimová.

Jan Potůček: Nova nasadí Petru Svobodu do Nočních Televizních novin od pondělí 17. června

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).