Hlavní navigace

ATO v předvečer jednání sněmovního výboru: Novela vysílacího zákona je předčasná

2. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Profesní organizace českých televizí nabádá ministerstvo kultury, aby počkalo s novelizací vysílacího zákona na změnu evropské směrnice o audiovizuálních mediálních službách.

Za předčasnou považuje Asociace televizních organizací (ATO) snahu ministerstva kultury novelizovat zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a přitvrdit regulaci tradičních audiovizuálních médií. ATO se tak v předvečer klíčového jednání sněmovního volebního výboru vyjádřilo k návrhu, s nímž už dříve nesouhlasili zástupci televizí Nova, Prima, Barrandov, ale i České televize. Ještě v tomto roce má vzniknout návrh novely evropské Směrnice o audiovizuálních mediálních službách,namítá nyní ATO. Ta bude koncepčně řešit otázku, zda je vzhledem k technologickému vývoji a změnám diváckých návyků ještě opodstatněná rozdílná míra regulace televizního vysílání a nových médií.

K TÉMATU: Ostře sledovaná novela vysílacího zákona: čím ministerstvo kultury zvedá televize ze židle?

Rozdílný přístup státu k regulaci tradičních a nových médií, především pak internetu, v posledních týdnech opakovaně kritizoval generální ředitel ČT Petr Dvořák. Jednal tak právě v souvislosti s chystanou novelou od ministerstva kultury. Rovněž Dvořák upozorňoval na chystanou úpravu evropské směrnice o audiovizi. Evropská komise nyní pracuje na revizi Směrnice o audiovizuálních mediálních službách, která je základním evropským právním předpisem pro oblast televizního vysílání a audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání. Návrh novely směrnice má být dokončen v roce 2015. Novou evropskou úpravu bude následně nutné promítnout do znění právních předpisů všech členských zemí EU, tedy i do českého vysílacího zákona, píše v dnešním prohlášení ATO.

ČTĚTE TAKÉ: Politický boj o ikonku na obrazovce: kdo bude určovat vhodnost pořadů pro děti?

Asociace proto považuje za vhodné vyčkat, jakým směrem se bude evropská legislativa vyvíjet, a teprve poté se zabývat obsahem národní právní úpravy. Provozovatelé televizního vysílání sdružení v ATO nerozumějí důvodům, které vedou ministerstvo kultury k návrhu legislativních změn, nadto ještě před změnou evropské úpravy. Mají rovněž obavu, že se nyní navrhovaná česká legislativa, která se zabývá pouze vysíláním a nikoli novými médii, bude s připravovanou evropskou legislativou v podstatných ohledech rozcházet. To by mohlo v konečném důsledku vést ke zbytečným ekonomickým ztrátám, varovala ATO. Vyjádření přichází týden poté, co se zástupci televizí zúčastnili konzultační schůzky na ministerstvu kultury k resortní verzi novely.

BRAND24

Na středečním jednání volebního výboru Poslanecké sněmovny bude novelu hájit první náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová (ČSSD), která dříve působila jako předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ta na nedávné odborné konferenci Digimedia 2015 označila návrh za „technickou novelu“, která uvádí do praxe sliby koaličních stran z předvolební kampaně v roce 2013 a z programového prohlášení vlády. Jde například o zavedení jednotné klasifikace a označování vhodnosti televizních pořadů pro děti, lepší definici a omezení sponzoringu nebo rozšíření povinnosti audiopopisů televizních pořadů pro nevidomé diváky.

DigiZone.cz přinese ze středečního zasedání volebního výboru Poslanecké sněmovny aktuální zpravodajství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).