Hlavní navigace

ATlink 100 IR: HD satelitní přijímač se čtečkou Skylinku, CS Linku a CI slotem

2. 2. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
ATlink 100 IR je satelitní přijímač s integrovanou čtečkou karet Irdeto určený k příjmu českých a slovenských programů. Ve čtečce akceptuje karty Skylink IR, Skylink ICE, T-Mobile a CSLink IR a disponuje i jedním CI slotem pro další dekodér. Proto v kombinaci s různými kartami je ideálním řešením individuálního příjmu televizního signálu. Přijímač má velice malé rozměry: 195 x 40 x145 mm. Disponuje pamětí pro pět tisíc televizních a rozhlasových předvoleb.

Přijímač z dílny německé společnosti CreNova Technology GmbH se vyznačuje velice snadnou instalací a intuitivním ovládáním. Software umožňuje automatické doplňování nových kanálů, zálohování settingu programů na externí USB flash disk a případné nahrání do jiného přístroje, upgrade firmware je možné i přes OTA. Přes USB rozhraní můžete k přijímači připojit externí harddisk, na který lze nahrávat oblíbené programy ručně, tak za pomocí EPG. Velikostí a provedením se tento přijímač velice podobá včetně funkcí přijímači Zircon Skyline, firmware je však u Atlinku 100IR/200IR již daleko lépe vyladěno.

Přední panel

Na čelním panelu uprostřed naleznete tlačítko pro zapnutí a vypnutí přístroje a do kruhu umístěná tlačítka pro krokovou změnu programů. Pod odklápěcím víčkem vlevo najdeme certifikovanou čtečku karet Irdeto, kterou vkládáme čipem dopředu a dolů. Pod čtečkou je jeden CI slot pro vložení modulu a příslušné karty. Vpravo se nachází čtyřmístný zelenožlutý numerický displej, který indikuje přesný čas ve Standby a čísla předvoleb při provozu. Ve StandBy svítí ještě vpravo od displeje červená dioda, při provozu zelená. V prostoru displeje se ještě nachází čidlo dálkového ovládání.

ATlink 100 IR přední panel zavřený
ATlink 100 IR přední panel otevřený

Zadní panel

Na zadním panelu odleva naleznete vstup pro připojení externího IR čidla, dále S/PDIF optický digitální výstup zvuku a USB pro připojení externího disku. Nahoře je LNB IN vstup satelitního signálu z LNB. Následují Cinch A/V výstup, servisní port RS232, HDMI konektor pro nejkvalitnější přenos obrazu do vašeho LCD/LED televizoru, zástrčka pro napájení 12V/3A a kolébkový síťový vypínač.

ATlink 100 IR zadní panel

Externí senzor

K přijímači si můžete přikoupit i externí senzor (IR čidlo), pro povely z dálkového ovládání. Senzor po připojení k přijímači můžete umístit na viditelné místo, pokud máte samotný přijímač například za televizorem, kde nemůže povely z přijímače přijímat přímo. Toto čidlo je vhodné jak pro recenzovaný přijímač Atlink 100IR, tak i pro verzi Atlink 200IR. Prodává se přibližně za 180 Kč.

ATlink 100 IR čidlo

Dálkové ovládání

ATlink 100 IR dálkový ovladač

Černé dálkové ovládání střední velikosti disponuje 43 tlačítky. Tlačítka jsou přehledně uspořádána a popsána. Reakce tlačítek je svižná. Toto dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky.

Síťový napáječ

ATlink 100 IR napáječ

Síťový napáječ (100 až 240V, 50/60Hz max. 0,9A) / (12V 3A) má dostatečnou délku kabelu cca. 120cm pro připojení do přijímače.

Uvedení do provozu

Po propojení antény a televizoru se satelitním přijímačem jej můžeme pomocí napáječe připojit k elektrické síti. Na zadním panelu poté přijímač zapneme pomocí kolébkového vypínače. Pokud jsme vše dobře připojili, přivítá nás obrázek šťastné rodinky, podobného tomu, který je reprodukován na přepravní krabici. Po automatickém nabootování v prvním okně nastavujeme jazyk menu. V druhém nastavujeme čas. Ve třetím kroku máme na výběr prohledávání satelitů pro Skylink (Astry 19,2B – 23,5A a nebo Astry 19,2A – 23,5B). Můžeme si zde také zvolit způsob hledání české/slovenské platformy. Umožňuje samozřejmě také individuální naladění programů z jakéhokoliv dostupného satelitu. Paměť přijímače je pro uložení až 5000 rozhlasových a satelitních předvoleb. Hlavní menu přijímače je rozděleno na sedm sekcí:

ATlink 100 IR menu 1

Vlevo na obrázku je pod první položkou Editace kanálů a oblíbených, druhou položkou je Instalace pro automatické ladění, manuální ladění a pro rychlé skenování Skylink.

ATlink 100 IR menu 2

Třetí bohatě zastoupenou položkou menu je Nastavení uživatele. Zde nastavujeme od jazyka, času, rodičovského zámku, výstupů A/V, zobrazení OSD, nebo vypnutí také automatickou aktualizaci kanálů. Ve čtvrtém okně menu nastavujeme vše, co se dá.

ATlink 100 IR menu 3

Pátou položkou menu se dostaneme ke kontrole vloženého modulu s příslušnou kartou a v šesté položce kontrolujeme v licencované čtečce kartu Irdeto.

ATlink 100 IR menu 4 a OTA

Poslední sedmou položkou menu je například tovární nastavení, aktualizace software pomocí USB, nebo OTA a souhrnné info o přijímači.

ATlink 100 IR vyhledávání

Po vyhledání kanálů na příslušném satelitu je můžeme uložit do paměti.

EPG

ATlink 100 IR EPG

Přístroj samozřejmě podporuje EPG v českém i slovenském jazyce. Lehce tam získáme přehled o současných a budoucích programech na sedm dní dopředu. Můžete zde také programovat nahrávky, nebo zadat pouze upozornění na požadovaný program. EPG pracuje ve dvou režimech, v první úrovni dává přehled o 10 kanálech najednou a v druhé úrovni po stisku tlačítka SUBTITLE zobrazíme jeden kanál s celodenním programem.

ATlink 100 IR seznam kanálů

Při vyhledávání uložených stanic můžeme zadat číslo předvolby, pokud si ji pamatujeme, nebo si program najít pomocí virtuální klávesnice, kde zadáme část názvu žádaného programu. Přehled programů lze také řadit podle různých kritérií, například podle abecedy, SD/HD apod.

ATlink 100 IR editace kanálů

Editace kanálů do skupin, nebo oblíbených favoritních programů.

ATlink 100 IR info lišta a podrobnosti

Info lišta se zobrazí při každém přepnutí kanálu, nebo ji můžete zobrazit kdykoliv pomocí tlačítka (i). Při dvojím zmáčknutí tohoto tlačítka se v dalším okně zobrazí podrobný popis zvoleného programu. Další podrobnosti o sledovaném kanále a satelitu se dozvíme, pokud stiskneme tlačítko STATUS.

PVR

Přijímač je PVR Ready a umožňuje tedy nahrávání na externí USB harddisk včetně funkce TimeShift, která zastaví živé vysílání, ale ukládá je na disk pro pozdější sledování od místa zapnutí. Nahrávat lze pouze program, který současně sledujete. Jiný, ani z téhož muxu, nelze zobrazit.

ATlink 100 IR vlastnosti a aktualizace kanálů

Vlevo na obrázku z menu je nastavení vlastností pro externí disk, kde jej můžete například i zformátovat. Na obrázku vpravo je možnost povolení automatické aktualizace kanálů.

ATlink 100 IR rychlost

Ve vlastnostech HDD si můžete nechat přijímačem změřit rychlost vašeho externího disku. Toto měření rychlosti záznamu je orientační a není zcela přesné, stačí však pro informaci o tom, zda je disk schopen bez problému nahrávat pouze SD, nebo HD, či i HD+. Červený pruh znamená, že disk není vhodný ani pro záznam z SD vysílání. Klíčenka, kterou jsem pro měření použil, jak je vidět, není úplně nejrychlejší, stačila však pro bezproblémový záznam HD programu bez kostičkování či výpadků.

ATlink 100 IR HDD menu

Vlevo na obrázku vidíte seznam pořízených nahrávek na externím disku, mezi kterými se pohybujeme pomocí tlačítek nahoru/dolů na dálkovém ovládání. V tomto okně najdete ještě mimo informace o zaplnění disku a volném místě, také názvy a čas pořízených nahrávek a hlavně možnost mazat záznamy, přejmenovávat je i zamykat. Na obrázku vpravo je informační lišta při reprodukci nahrávky, kterou můžeme zastavit, zrychlit vpřed/vzad i zpomalovat v několika krocích.

ATlink 100 IR záznam z HDD na PC

Na tomto screenshotu vidíme záznam jednoho pořadu, tak, jak jej přijímač ukládá na disk. Nahrávky *.trp jsou podle jejich délky rozděleny do několika souborů a dalších dvou, kde jsou informace pro přijímač o záznamu. Přijímač nepřehrává žádné videosoubory pořízené jinde, ani není schopen zobrazit fotografie či záznamy v MP3.

Teletext

ATlink 100 IR teletext

Teletext je zobrazován v okně na celé ploše obrazovky na popředí programu. Česká diakritika však není zobrazována na velkých písmenech. Rychlost zobrazování stran po načtení do paměti přijímače je okamžitá. Teletext podporuje také DVB-S titulky

ATlink 100 IR Irdeto a CI

Pro kontrolu, zápisy a editaci karet a modulů je k dispozici rozsáhlé nastavení.

Závěrem

ATlink 100 IR certifikát

Je třeba ocenit, že tento certifikovaný přijímač Skylink a CS Link ready disponuje nejen čtečkou Irdeto, ale i CI slotem pro dekodér. Rozšiřuje to významně jeho možnosti při příjmu kódovaných programů i jiných poskytovatelů. S kartami Irdeto i s moduly různých poskytovatelů nebyl při dekódování programů žádný problém. Bez problému dekódovala Skylink i karta T&T Cryptoworks vložená do starého modulu T-Rex! Oceňuji i bezproblémové nahrávání pořadů na USB externí disk, i když editace a přehrávání těchto záznamů mimo přijímač není možná a nelze to již u těchto nových certifikovaných přijímačů v budoucnu ani očekávat. OTA aktualizace software znamená, že přijímač umožňuje v případě potřeby pohodlnou aktualizaci softwaru přes družici. Obraz zpracovaný přijímačem je podle subjektivního posouzení na dobré úrovni, osvědčilo se nastavení rozlišení obrazu na 1080p pro všechny kanály a HDMI výstup. Přepínání kanálů je u nekódovaných do 1 sec., U kódovaných do 2 sec. Malou výtku mám k překladu manu. Vyskytují se malé chyby v překladu. Všechny funkce přijímače však pracují tak, jak jsou popsány v manuálu.

Firmware certifikovaného i zde testovaného přijímače byla ve verzi: 5.3.20 GOLF. Spotřeba elektřiny: menší než 1 Watt v pohotovostním re­žimu

Aktualizace software v přijímači ATLink 100/200

– provádíme přes USB vstup na zadním panelu přijímače
- naformátujeme flash disk do formátu FAT32
- stáhneme si příslušný software, který rozbalíme(zip, rar, …)
- celou složku, update včetně softwaru přesuneme na flash disk
- flash disk zasuneme do přijímače
- stlačíme MENU na dálkovém ovládání
- zvolíme „Systém“
- zvolíme „Aktualizace softwaru“
- na dálkovém ovládání stiskneme červené tlačítko(v menu na obrazovce vidíme, že je označeno jako firmware)
- stiskneme OK
- na obrazovce vidíme průběh aktualizace software, který trvá cca 2 minuty
- po aktualizaci software se přijímač sám restartuje. Tím je aktualizace hotova

ATlink 100 IR krabice
Obsah balení:

– satelitní přijímač
- síťový napáječ s dvoulinkou 120 cm.
- síťový flexi kabel k napáječi 80 cm.
- dálkový ovladač
- 2× baterie AAA
- podrobný český manuál k obsluze

Foto a screenshoty autor

Doporučené příslušenství:

IR čidlo pro ATlink 100IR i ATlink 200IR pro komunikaci s přijímačem, kdy je umístěn mimo dosah dálkovému ovládání: http://www.tvdi­gitalne.cz/ir-cidlo-atlink-100–200-ir.html

Poklepáním myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigitalne.cz
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/atlink-100-ir.html
Orientační cena: 2890 Kč. včetně DPH
Stránky technické podpory: www.atlink.cz

Veškerou grafiku autora zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze s jeho svolením. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze. V případě porušení tohoto požadavku se vystavujete krokům, které náležejí serveru DigiZone.cz jako jejímu vlastníkovi.

BRAND24

Chtěl bych upozornit, že se vyrábí ještě o cca 300 Kč dražší verze přijímače s názvem ATlink 200IR, která se liší nejen většími rozměry (260×50×210 mm.), ale i modernějším designem, dále alfanumerickým displejem a oproti testovanému přijímači disponuje navíc portem SCART, výstupem LNB OUT pro další přijímač a výstupy cinch YPbPr: http://www.tvdi­gitalne.cz/atlink-200-ir.html.

ATlink 100 IR zadní i přední panel

Přijímač Atlink 200IR (reklamní foto)

Jaké finanční prostředky jste investovali, nebo jste ochotni investovat do svého satelitního přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).