Hlavní navigace

Asus My Cinema U-3000: necitlivý digitální šperk

11. 7. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Externí USB modul od Asusu je určený pro příjem volně šířených digitálních televizních kanálů ve standardu DVB-T. Kromě velmi povedeného designu jej zdobí také široká softwarová základna, obsahující sbírku multimediálních aplikací firmy CyberLink pro příjem, záznam, zpracování a vypálení videa. Dojem z výrobku ale kazí absence češtiny, některé funkční problémy a ne právě citlivý tuner.

Působivý design

Schránka přijímače je provedena ve velkém stylu, rozevírá se jako mobilní „véčko“. Výrobek se skládá prakticky ze dvou částí. Na základně z kouřového plastu je umístěný infračervený přijímač, konektory pro USB a externí anténu. V bílém křídle, které směřuje k obloze, je schovaná malá trojdílná teleskopická anténka. Dlužno podotknout, že základna v provozu pekelně hřeje.

Asus 3000 extant
Asus 3000 USB IR

Balení sice už není tak luxusní jako třeba v případě LifeView Walker Q, ale i tak se jedná o příjemně malou krabičku. V jejím nitru se kromě přijímače nachází krátký USB kabel, redukce pro připojení anténního koaxiálního kabelu, dálkové ovládání ve stylu přijímače a cestovní brašnička. Pro zvědavce a mlsné jazýčky je na pytlíku u brašny nápis Nepojídat, a to hned v několika jazycích. Při pohledu na balení mě udivil fakt, že má snad každá součást příslušenství vlastní sériové číslo.

Asus 3000 baleni

Instalační procedura

Softwarovou výbavu výrobku tvoří tři cédéčka. Na prvním kompaktním disku jsou ovladače, podle potisku má Asus podporovat Windows XP Home a Professional a Media Center Edition (MCE). Když jsem vložil kompakt do mechaniky a v průvodci vybral kolonku Windows XP, tedy krok nikterak neobvyklý, začala se Windows nečekaně zlobit. Nejdřív jsem měl podle nich připojit hardware, instalaci začít až pak.

USB kabel z přijímače jsem proto zapojil do notebooku. Na testovaném zařízení se rozsvítila oranžová dioda a vyhledání ovladačů pak proběhlo samospádem – přístroj hlásí, po kterých ovladačích na disku pátrá. Jakmile jsem software prohlásil za důvěryhodný (certifikát od Microsoftu mu chybí), byly základní kroky u konce. Pro jistotu jsem přeci jen spustil původní instalaci připravenou výrobcem, ta jen zopakovala již provedené operace.

V sekci pro WinXP se nachází také poslední verze DirectX rutin a hlídací program Asus VideoSecurity, který slouží k monitorování místností a exteriérů prostřednictvím web kamery, DV/D8 kamkordéru apod.

Druhé CD obsahuje manuály k přijímači i jeho obslužným programům. Elektronická pomoc je k dispozici v několika jazycích, čeština mezi nimi ale chybí a uživatelé na ni nenarazí ani v dokumentaci tištěné. Disk také obsahuje informace o technologii Asus Splendid, která má notně vylepšit kvalitu obrazu výrobku. Pokud ji používat nechcete, nemusíte. V opačném případě vás výrobce žádá o procesor s taktem alespoň 2,4 GHz.

Třetí kompakt na obrazovku přinesl nekompromisní příkaz k instalaci celého balíku aplikací firmy Cyberlink: tj. PowerCinema, PowerDirector, PowerProducer a MakeDVD. Instalaci je nutné autorizovat sériovým číslem, které je chytře vytištěno přímo na CD, ne na jeho obalu. V následujícím kroku si uživatel může naštěstí zvolit jen ty aplikace, které do počítače přidat opravdu chce.

Ladění – 1. pokus

Program po spuštění vybízí k optimalizaci počítače pro multimédia. Budiž. Nastavuji displej 16:9, čtyři reproduktory, potvrzuji bydliště v ČR (čeština však v menu opět chybí) a zkouším hledat stanice na zabudovanou teleskopickou anténku. Software mě napíná, prochází celým kmitočtovým spektrem, ale nezobrazuje výsledky. Při 100 procentech hlásí, že je skenování hotové – televize však neběží. Teprve pak v seznamu programů zjišťuji, že tuner nenašel nic. Ze stránek Asusu stahuji nové ovladače, ale k lepšímu výsledku s interní anténou nevedou. Přepínám na externí konektor, ale nepomáhá ani aktivní anténa TechniSat, s níž na stejném místě úspěšně ladil signál stolní přijímač Evolve. Procházím si proto diskuse na internetových fórech a zjišťuji, že zdaleka nejsem sám, kdo má s laděním problémy.

Asus 3000 scan

Ladění – 2. pokus

Asus jsem znovu vyzkoušel o den později, a to s nových signálem – tentokrát ze střešní antény. Přijímač ho doslova hltá. Během ladění problikává obraz stanic ČT 4 Sport a Prima, tedy obou čelných programů multiplexů A a B. Konečně je vše hotovo a na displeji naskakuje seznam jedenácti televizních stanic, k nimž v kompletním výpisu přibylo ještě šest rádií České rozhlasu. Jsem rád, že mám dramatickou fázi ladění s Asusem úspěšně za sebou.

Asus 3000 live TV

Domácí multikino

Program PowerCinema je zaměřený na „běžného domácího uživatele“ a tomu je přizpůsobené jeho grafické rozhraní. Žádné měřiče signálu a kvality, jen čistě funkční záležitost. PowerCinema běží nejlépe v celoobrazovkovém režimu a počítač se díky němu mění v domácí multimediální stanici. Umožňuje přehrávání DVD, souborů videa, hudby, prohlížení obrázků, pracuje s FM kartami a – což čtenáře DigiZone.cz zajímá patrně nejvíc – také s přijímači televize. Nabídka obsahuje sledování vysílání ( Live TV), záznamů ( Recorded TV), programování nahrávek pořadů ( Schedule  – funguje jednoduše ve spojení s EPG), náhled všech naladěných kanálů ( TV Preview), elektronického průvodce programy ( EPG), seznam a třídění programů ( Find Program) a systémová nastavení ( Settings).

Asus 3000 preview

Ovládání

Práce s aplikací je poměrně rychlá, grafika přehledná a její ovládání velmi snadné. Zajišťuje ho buď dálkové ovládání, nebo lišta s ikonami v levém dolním rohu okna, která obsahuje tlačítka pro změnu stanice, hlasitosti (včetně úplného ztlumení), práci s funkcí time-shifting (pozastavení, přetáčení) a teletextem. Program umožňuje ukládat statické snímky z vysílání do formátu JPEG a spustit záznam MPEG-2, jenž se nachází na pevném disku počítače. Zájemci si mohou nahrávku vypálit jednoduše pomocí aplikace MakeDVD. Dvojklikem na okno s programem mohou uživatelé obraz roztáhnout na celý displej a stejným způsobem zase zmenšit. Titulní a ovládací lišty se po chvilce nečinnosti vytratí a objeví se teprve po pohybu myši.

Asus 3000 EPG

Nedostatky a shrnutí

Ovládací program pěkně vypadá, má ale také svoje podstatné mouchy. Absence češtiny v menu a EPG (viz obrázek výše – místo diakritiky jsou tu nekorektní znaky) zamrzí, ale je mezi počítačovými přijímači běžná. Totální nefunkčnost teletextu v českých podmínkách už je kaňka jako hrom. Podivné jsou také výpadky signálu, které se začaly projevovat po několikerém přepnutí mezi funkcemi programu. Musel jsem pak buď opustit televizní modul, nebo restartovat celou aplikaci, což nesvědčí o stabilitě softwarového řešení. Při soustavném sledování jsem ale problémy nezaznamenal.

Asus 3000 teletext

Asus My Cinema U-3000 je zajímavý produkt, který se může pyšnit vkusným designem a bohatou výbavou. Kvůli malé citlivosti se však hodí jen do míst s opravdu silným signálem a nebo tam, kam sahají kabely kvalitní venkovní antény. To je ale pro mobilní zařízení poměrně špatná vizitka. Nálepku za dokonalou češtinu si Asus rozhodně nevyslouží, stejně jako nedostane pochvalu za nedoladěnou softwarovou podporu.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Asus My Cinema U-3000

BRAND24

Orientační cena: 2290 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Je pro vás při výběru elektroniky důležitý první / vizuální dojem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).