Hlavní navigace

Arris VIP1113: přijímač připomínající UFO pro službu T-Mobile TV

27. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Čestmír Polák
Stejně jako přibývá nových poskytovatelů obsahu přes internetový protokol roste i obliba IPTV platformy. Začátkem dubna se tak českým divákům představila nová služba T-Mobile TV.

T-Mobile, který patří do konsorcia společnosti Deutsche Telekom, je v oblasti IP televize velmi výrazný. Představíme si tedy přijímač dodávaný k této službě. Svoji podobou může evokovat představy o UFO. Díky externímu síťovému napájení je velice malý (130 mm x 130 mm x 23 mm). Vedle televizní nabídky zákazníkům přináší i další funkce. Tento přijímač využívají ke svým službám i další provozovatelé vysílání IPTV. Je prověřený v mnoha zemích a službách. Podívejme se tedy, co umí se službou T-Mobile TV.

Přední panel


Autor: Arris

Přední panel

Na předním panelu nenajdeme žádné ovládací prvky ani displej. Je zde pouze indikační LED stavová dioda, která ve StandBy režimu svítí červeně, v plném provozu zeleně. Při komunikaci přijímače s dálkovým ovládáním tato dioda bliká. Za panelem je skryt RF přijímač dálkového ovládání.

Zadní panel


Autor: Čestmír Polák

Zadní panel, porty

Zadní panel zatím nemá funkční některé porty, viz obrázek.


Autor: Čestmír Polák

Zadní panel

Přijímač je uzpůsoben i na zavěšení na zeď nebo na zadní panel televizoru, takže si nemusíte lámat hlavu s jeho umístěním. Na spodní straně boxu je také tlačítko pro vypnutí přijímače od externího napáječe.

Síťový napáječ


Autor: Čestmír Polák

Síťový napáječ

Klasický síťový napáječ je opatřen na vrchní straně zelenou LED diodou, která svítí, pokud je přítomno sekundární napájení. Primární napětí 200 až 240 V, 50/60 Hz, 0,4 A. Sekundární výstup pak 6 V / 0,67 A.

Dálkové ovládání


Autor: Čestmír Polák

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání s matným povrchem je klasické velikosti 203 × 44 × 16 mm. Disponuje 41 tlačítky. Numerická tlačítka jsou používána především v módu sledování televize, kdy umožňují rychlé přepínání mezi kanály, stejně jako je tomu na standardních televizních přijímačích. Některá tlačítka jsou využívána i pro rychlý/přímý vstup do sekcí, které jsou nabízené v menu (např. v Hlavním menu nebo v menu Nastavení).

Pro přepnutí do sekce tak není nutný výběr posouvání se pomocí kurzorových kláves a následné potvrzení výběru klávesou OK, ale jenom stisknutí příslušného pořadového čísla sekce. Set-top box Arris používá pro komunikaci dálkové ovládání se systémem RF, který je založen na vysílání a přijímání vysokofrekvenčního signálu. Mezi vysílačem a přijímačem proto nutně nemusí být optická viditelnost, signál se šíří všesměrově a s menším či větším útlumem proniká i překážkami, a tak box reaguje i bez vzájemné přímé viditelnosti.

Jak na to

T-Mobile využívá multimediální platformu Nangu.TV, stejně jako například O2 TV. Službu T-Mobile TV si nyní můžete spustit přes internet bez ohledu na vašeho poskytovatele (služba již není vázána na síť T-Mobilu). Pro spolehlivé fungování potřebujete připojení k internetu s rychlostí alespoň 4 až 5 Mb/s.

Pro HD kanály pak provozovatel doporučuje alespoň 6 až 7 Mb/s, což je o něco více než například u služby O2, kde je ale kvalita obrazu mírně horší. Kvalitní připojení má vliv nejen na bezproblémovou a nerušenou kvalitu obrazu bez výpadků, ale i na rychlost zobrazování EPG apod.

Po prvním spuštění set-top-boxu a načtení platformy poskytovatele je možné upravit základní nastavení zařízení (pořadí kanálů, nastavení jazyka, nastavení rodičovského PINu). Set-top box Arris VIP1113 jsem však dostal k použití již registrovaný a nastavený, takže jsem nemusel vyplňovat přihlašovací PINy. Po každém dalším spuštění se automaticky načte aktuální nabídka programů, takže je přijímač vždy aktualizován.

EPG


Autor: Čestmír Polák

Elektronický programový průvodce

Pokud stisknete během sledování televize tlačítko EPG, zobrazí se Elektronický programový průvodce. Nově se zobrazují také pikony (loga stanic). EPG ukončíme stiskem tlačítka TV, vrátíme se tak na sledování zvoleného programu.


Autor: Čestmír Polák

Podrobné informace o programu

TXT


Autor: Čestmír Polák

Teletext

Tlačítko TEXT zobrazí teletextovou nabídku. Ta se zobrazuje na popředí programu v celoobrazovkovém režimu. Tlačítkem TEXT můžeme přepínat mezi neprůhledným a průhledným režimem. Teletext opustíme tlačítkem se symbolem šipky zpět. Česká diakritika je bezchybná.


Autor: Čestmír Polák

Zpětné přehrávání

Hlavní výhodou služby je možnost zpětného zhlédnutí pořadů až do 48 hodin po odvysílání. Nahrávat je možné až 120 hodin obsahu (v základní nabídce je diskový prostor 60 hodin, dalších 60 hodin je už za měsíční poplatek), který bude k dispozici i po uplynutí dvoudenního zpětného okna, maximálně ale 30 dní od odvysílání pořadu.

VoD


Autor: Čestmír Polák

Video on Demand

Služba nabízí i přístup do tzv. videotéky, kde si můžete půjčovat filmy. Při objednání titulů z Videopůjčovny budete z důvodu zabezpečení dotázáni na PIN nákupu. PIN nákupu je totožný s tím, který jste zvolili při prvním spuštění set-top boxu.

Závěrem

T-Mobile se službou T-Mobile TV funguje na IPTV boxu a má v nabídce několik tarifů a řadu doplňkových balíčků. Nabízejí k nim samozřejmě vlastní internetové připojení a také možnost sledovat televizní program nejen na chytré televizi, ale i na mobilu nebo tabletu. Pro správnou funkci internetové televize T-Mobile TV je nutné stabilní a neomezené internetové připojení od libovolného operátora, které musí mít rychlost downloadu minimálně 5 Mb/s. Kvalita obrazu této služby je velice dobrá (vyrovná se terestrickému vysílání), ale vyžaduje stabilní a rychlé síťové připojení.


Autor: Čestmír Polák

Zrušit nahrávání pořadu

Box umožňuje komfortní přehrávání uložených záznamů s možností zrychlení i zpomalení nebo posunu v nahrávkách. Oproti vysílání ze satelitu nebo terestrice je on-line program sledovaný na tomto přijímači zpožděn asi o 80 vteřin. Hodinky si tedy musíte seřizovat podle jiných zdrojů.


Autor: Arris

Vyhledávání

Fotogalerie

Balení obsahuje:

BRAND24

  • Set-top-box Arris VIP1113
  • Dálkové ovládání
  • Ethernetový kabel
  • A/V kabel (redukce)
  • HDMI kabel
  • 2× AAA baterie
  • Síťový napáječ s kabelem pro připojení do set-top boxu
  • Instalační příručka

Operátor také nabízí garanci spokojenosti – pokud si objednání služby během 30 dní rozmyslíte, můžete ji bez penalizace zrušit. Když si T-Mobile TV aktivujete do konce června, získáte 100 Kč slevu na měsíční paušál a balíček HBO Základ na půl roku zdarma.

Stránka poskytovatele, kde naleznete současný ceník služeb:
https://www.t-mobile.cz/t-mobile-tv

Podle čeho byste vybírali poskytovatele televize využívající protokol IPTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).