Hlavní navigace

Antik Sat zaútočí na zaběhnuté značky, nebude mít jednoduchou pozici

7. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Satelitní služba Antik Sat, která má v České republice odstartovat v horizontu několika měsíců, chce zákazníky oslovit hybridními službami a dostupnou cenou.

Do České republiky míří nová satelitní služba

Trh satelitní televize v České republice čeká v letošním roce významná novinka. Na náš trh plánuje vstoupit další hráč, který začne poskytovat služby v tomto segmentu. Oním subjektem bude společnost Antik Telecom, štika mezi slovenskými telekomunikačními operátory. Naši čtenáři ji znají především díky její slovenské IPTV platformě, kde kombinuje klasické vysílání s multimediálními službami. O možném vstupu Antiku na pole satelitní televize v České republice se prozatím spekulovalo, nebylo ale jasné, zda-li se tak nakonec skutečně stane. Nyní firma serveru DigiZone.cz bez tajností odhalila, že její služba odstartuje. Zda se bude jmenovat jako její slovenská varianta, tedy Antik Sat, je v tuto chvíli prozatím otázkou. Antik bude chtít bezpochyby zaútočit především na dominantní pozici Skylinku, který má v České republice a na Slovensku přibližně dva miliony aktivních přístupových karet.

Kdyby měla satelitní služba Antik Sat na našem trhu odstartovat? Naším cílem je spuštění služeb neodkládat a popravdě neexistuje pro to ani žádný důvod. V každém případě chceme být s nabídkou pro českého diváka k dispozici několik měsíců po startu na Slovensku (tam má Antik Sat zahájit ostrý provoz 31. března, pozn. red.), přiblížil serveru DigiZone.cz Peter Blaas, ředitel rozvoje společnosti Antik. Veškeré podrobnosti ohledně programové nabídky, balíčků a cenové politiky si pochopitelně nechává operátor na později. Navíc, jednání jsou v tuto chvíli v běhu, takže stejně by nebyly nejočekávanější informace o novém hráči kompletní. Podle Blaase chce operátor na konkurenci zaútočit především svými tradičními výhodami. Strategie Antiku je u všech služeb v podstatě shodná. Přinášíme něco jiného, a to všechno za velmi dobrou cenu. V případě satelitní televize půjde především o hybridní služby, přiblížil šéf rozvoje firmy.

Lukáš Polák: Čeká u nás satelitní televizi zemětřesení? Antik Sat dorazí i do Česka

Nová satelitní platforma Antik Telecomu má jako jednu z výhod nabízet hybridní služby.
Autor: Antik Telecom

Nová satelitní platforma Antik Telecomu má jako jednu z výhod nabízet hybridní služby.

V Praze se opět testuje technologie DVB-T2

České Radiokomunikace získaly od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povolení spustit další testy ve formátu DVB-T2/HEVC. Operátor počítá se zachováním stávajících parametrů, signál tedy bude opět šířen z pražského žižkovského vysílače na kanálu 50 výkonem 20 kW s vertikální polarizací. Experimentální vysílání, které má platnost do 28. února 2016, bylo spuštěno v úterý v pravé poledne. Podle informací serveru DigiZone.cz bude multiplex obsahovat v první fázi testů dvě programové pozice – první se 4K/Ultra HD obsahem, druhá s Full HD materiálem dodaným Českou televizí.

Dominantní poskytovatel vysílacích služeb u nás má však v plánu udělat na Žižkově celou řadu testů. Vyzkoušet si chce konečně i přenos lineárního vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC, a to jak programů ve standardním, tak i ve vysokém rozlišení (HDTV). V minulosti už České Radiokomunikace šíření kanálů v normě DVB-T2 testovaly, ovšem s původním kódováním H.264/AVC. Právě distribuce kanálů v normě H.265/HEVC má být finálním stavem, který bude do budoucna využíván i v České republice. Ostrý provoz DVB-T2 funguje už v sousedním Rakousku, na jeho příchod se připravují i v Německu.

Lukáš Polák: Radiokomunikace dnes opět spustí testy DVB-T2/HEVC, nabídnou i lineární vysílání

Regionální síť 8 by měla vysílat i ze středočeských Votic

Českým Radiokomunikacím se podařilo v uplynulých dnech zabodovat s koordinací nového vysílače pro Regionální síť 8, jejíž součástí jsou programy Sport 5TV Noe, Slovak Sport.TV 2, Óčko Expres a Mňam TV. Operátor získal od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) nečekaně kmitočtový příděl pro lokalitu Votice – Mezivrata, která patří mezi významné a dominantní kóty středních Čech. Z Votic by měl být signál šířen na kanálu 51 výkonem 5 kW. Šlo by tak o třetí digitální síť, která by z této lokality vysílala. V tuto chvíli ji využívají multiplexy 1 a 2 (kanály 53 a 41), „trojka“ naopak na Voticích na rozdíl od Žižkova a Cukráku chybí.

Operátor se zatím odmítá jakkoli ke vstupu Regionální sítě 8 na Votice vyjadřovat. Mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová pouze serveru DigiZone.cz sdělila, že se nejedná o chybu. Více v tuto chvíli nebudeme komentovat, dodala Miterová. Votice jsou už šestnáctým vysílačem Regionální sítě 8, který figuruje v databázi ČTÚ, a mají stejný výkon jako tato síť v Praze, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Jihlavě a Mikulově. Nejsilnějším vysílačem tohoto multiplexu je jihočeská Kleť s rovnými 10 kW. Spuštění nového vysílače by přineslo signál této sítě nejen části obyvatel středních Čech, ale i severní části jižních Čech a Vysočiny.

Lukáš Polák: České Radiokomunikace získaly nečekaně nový vysílač pro multiplex s Mňam TV

Stručně

Lucemburská společnost M7 Group působící v zemích Beneluxu, České republice, na Slovensku, v Rakousku a Maďarsku obohatila programovou nabídku o novou tematickou stanici QYou. Firma o tom informovala formou tiskové zprávy na svém webu, později zprávu zprostředkoval i Skylink.

Lukáš Polák: Skylink zařadí do nabídky kanál QYou, unikátní stanici s internetovým videem

Od 7. dubna se stanou součástí nabídky satelitní služby fre­eSAT tematické kanály Fine Living a Food Network, vyřazen bude naopak program Blackbelt TV s bojovými uměními. Informovala o tom společnost Chillicom, která provozovatele služby, společnost UPC DTH, na českém trhu zastupuje.

Lukáš Polák: Fine Living a Food Network nabídne na satelitu i freeSAT, vyřadí Blackbelt TV

Přímé přenosy z Formule 1 budou moci v České republice od nadcházející sezóny sledovat zákazníci placených služeb UPC (kabelové tele­vize), O2TVSkylink a fre­eSAT ve vysokém rozlišení (HDTV). Na Slovensku pak u Slovak Telekomu a Orange. V pondělí o tom informovala společnost AMC Networks, která je provozovatelem kanálů Sport 1 a Sport 2.

Lukáš Polák: Formuli 1 odvysílá ve vysokém rozlišení UPC, O2TV, Skylink i freeSAT

Společnost Barrandov Televizní Studio, provozovatel plnoformátové Televize Barrandov, si krátce přes startem nových stanic Kino Barrandov a Barrandov Plus, které zahájí vysílání již příští měsíc, zaregistrovala u Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) ochrannou známku Barrandov Muzika.

Lukáš Polák: TV Barrandov si krátce před startem nových kanálů registruje známku Barrandov Muzika

Ostravský podnikatel Leoš Pohl snížil stoprocentní podíl společnosti Mediapoli ve firmě Prague Digital TV, která provozuje pražskou a středočeskou Regionální síť 4, a ponechal si v ní nově pouze 33,5 %. Vyplývá to z posledního zápisu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), který byl publikován ve čtvrtek.

Lukáš Polák: Leoš Pohl převedl většinový podíl v pražské Regionální síti 4 na jejího investora

BRAND24

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila na svém posledním zasedání společnosti LIN, dceřiné firmě provozovatele Rádia Impuls, na osm let povolení expandovat s tematickým okruhem Český Impuls na Moravu, konkrétně na vysílač Moravské Budějovice.

Lukáš Polák: Rádio Český Impuls chystá expanzi, pro Moravské Budějovice už má licenci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).