Hlavní navigace

Amiko SHD-8900 Alien: PVR Full HD linuxový satelitní přijímač se čtečkou Conax

23. 2. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Linuxový satelitní přijímač Amiko SHD-8900 je určen pro příjem v rozlišení HD 1080i; 720p i SD kvalitě 576p; 576i s výstupním rozlišením až 1080p. Podporuje přehrávání značného množství video a audio souborů a několika grafických formátů. Disponuje čtečkou karet Conax. Podporuje alternativní software Enigma 2. Přístroj je velmi malých rozměrů (220 x 46 x 169mm.) s nejnovějším čipem od od firmy STI STi7111, který svým vysokým výkonem (kombinuje demodulace a dekódování funkcí) zajistí nejlepší uživatelský komfort a snižuje navíc i spotřebu energie, která v provozu nepřesáhne 20W, ve Standby je menší než 1 W.

Tento maďarský přijímač se vyrábí celý v černém provedení a po upgrade alternativního software Enigma 2 a pluginu podporuje systém Cryptoworks a ICE karty.

Přední panel

Přední stěna přijímače je celá odklápěcí s průzorem na displej a tam najdeme vlevo nahoře tlačítko POWER, kterým uvedeme přijímač z/do pohotovostního stavu. Pod tímto tlačítkem je další šestice tlačítek. MENU, OK, a dvojice pro vodorovný a svislý pohyb nebo ovládání hlasitosti podle zvoleného režimu. Následuje okno displeje, kde se nachází čidlo pro dálkové ovládání, dále čtyřmístný žlutočervený numerický dedmisegmentový displej, který indikuje přesný čas, červená dioda signalizující pohotovostní stav přijímače a zelená provozní stav. Zcela vpravo je jedno CA rozhraní pro kartu Conax, která se vkládá čipem nahoru a dopředu. Pod štěrbinou na kartu je zaslepené rozhraní pro modul.

Amiko SHD-8900 Alien proces

Vlevo chip použitý v tomto přijímači s jeho typickým zapojením vpravo. Tento chip je například použit i u přijímačů Showbox HD 5000 Vitamin, GoSAT GS7050Hdi, nebo DI-WAY ICE 7000HD IRDETO. (schema STMicroelectronics)

Amiko SHD-8900 Alien přední panel

Na předním panelu nenajdeme žádný ovládací prvek.

Amiko SHD-8900 Alien přední panel s víkem

Displej v nezvykle žlutočervené barvě svítí spolu s pomocnými diodami velice silně a může tedy rušit sledování programů. Softwarově nelze jas ztlumit, a tak jsem si pomohl hnědým kouskem plexiskla, které jsem umístil za odklápěcí víko před displej.

Zadní panel

Zadní panel odleva nahoře disponuje těmito porty: Loop Out – pro připojení dalšího přijímače, LNB In – připojení LNB z parabolické antény, S/PDIF – digitální audio výstup, AUDIO R/L – analogové audio výstupy, CVBS – komponentní video výstup, USB – USB 2,0 port pro připojení USB úložiště, SCART – analogový výstup pro připojení TV, ETHERNET – pro připojení k Internetu, HDMI VER1.2, Type A – audio a video výstup pro připojení TV s HDMI vstupem, RS 232C – sériový port. Úplně vpravo se nachází napevno zabudovaný síťový kabel (100 – 240V, 50/60Hz) a kolébkový síťový vypínač.

Amiko SHD-8900 Alien zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je vyrobeno z černého matového plastu a disponuje 53 gumovými tlačítky. Tlačítka vyžadují větší tlak na jejich funkční zmáčknutí. Některá tlačítka lze použít k tzv. rychlým funkcím. Spodní díl dálkového ovládání je opatřen podélným vroubkováním. Je napájeno dvěma AAA bateriemi.

Amiko SHD-8900 Alien dálkový ovladač
Amiko SHD-8900 Alien pošta počasí

Na dálkovém ovládání jsou „horká“ tlačítka, kterými se dostanete okamžitě k různým nastavením, nebo z nich spouštíte požadovanou službu

Amiko SHD-8900 Alien přepínání audiostop

Tlačítkem AUDIO vstoupíte do nastavení požadovaného zvukového módu

Hlavní menu

Amiko SHD-8900 Alien hlavní menu

Menu přijímače je velice hezky graficky sladěno. Základní nastavení se nachází pod devíti ikonami.

Kanál:

• Organizování služeb
• Organizování oblíbených
• Organizování časovače

Amiko SHD-8900 Alien organizátor

Vlevo na obrázku je správa oblíbených kanálů. Zde můžeme vybrat příslušné kanály a seřadit je do favoritních nebo skupin. Vpravo je organizování služeb kde můžeme přesunovat, zamknout, vymazat, přejmenovat, přeskakovat, nebo přiřadit jejich vlastnosti.

Amiko SHD-8900 Alien hledání kanálu

Rychlé hledání uložených kanálů usnadní tato klávesnice. Vyhledané kanály se zobrazí v pravé části a příslušný kanál lze z tohoto seznamu spustit přímo.

Instalovat:

• Satellite Install – zde vybíráme příslušná satelit, nastavujeme LNB, DiSEqC a motor

Amiko SHD-8900 Alien výběr družice

Systém:

• Základní nastavení – jazyk, čas, rodičovský zámek, A/V výstup, výrobní nastavení, další nastavení, podmíněný přístup, kontakt a systémové informace
PVR/HDD nastavení – formátování HDD (výběr mezi WIN 95 FAT32 a ext3), USB testování rychlosti, nastavení záznamu, nastavení TimeShiftu
• Nastavení sítě – IP konfigurace
• Aktualizace – aktualizace z USB. Záloha systému na HDD

Amiko SHD-8900 Alien systémové info

Informace o instalovaných verzích softvare

Amiko SHD-8900 Alien test úložiště

Testování rychlosti připojeného USB úložiště v grafech. Až na tu češtinu docela užitečná funkce.

Amiko SHD-8900 Alien EPG

EPG (elektronický programový průvodce) s informacemi o právě vysílaných programech na 7 dní dopředu. Stisknutím tlačítka ENTER na některé položce získáte více podrobností o právě probíhajícím programu

CA:

• Podmíněný přístup – CA schránka (poštovní schránka)

Amiko SHD-8900 Alien on-line služby

Spark:

• Zpráva
• Aktualizace software
• Předpověď počasí
• FAQ
• Uživatelská příručka
• E-book
• Konfigurace

Amiko SHD-8900 Alien aktualizace

Aktualizace software zabere několik minut. Poté se přijímač restartuje.

Amiko SHD-8900 Alien uživatelský manuál

Do přijímače si můžete stáhnout i Uživatelský manuál, který je dobře graficky zpracován.

Seznam souborů:

Zde můžeme procházet soubory a složky na disku v těchto kategoriích
• Hudba
• Záznam
• Obrázky
• Film
• Software
• Všechny

Ke stažení: Zde červeným tlačítkem volíme „hledání na serveru“, žlutým zadáváme maximální počet povolených stahování.

Zapojit: • Zde se instaluje vlastní software

Networking:

• Youtube
• Shoucast
• Picasa
• RSS

Amiko SHD-8900 Alien Picasa
Amiko SHD-8900 Alien YouTube

Menu YouTube i Picasa jsou zobrazovány svižně, načítání videí je pomalejší.

Amiko SHD-8900 Alien Shoutcast a RSS

Vlevo SHOUTcast, vpravo RSS čtečka. Česká diakritika není zobrazována na RSS kanálech správně česky. Některé znaky chybí a některé nejsou zobrazovány vůbec. Tyto sítě lze zobrazit přímo zmáčknutím příslušných tlačítek, které se nachází v druhé řadě odshora na dálkovém ovládání.

Amiko SHD-8900 Alien počasí

Po zadání města v položce Předpověď počasí si můžete prohlédnout předpověď počasí v různých částech světa

Teletext

Amiko SHD-8900 Alien teletext

Teletext VBI i OSD je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu. Zobrazuje se správně česky a stránky jsou rychle načteny. Opětovným zmáčknutím tlačítka se Teletext zprůhlední na cca. 50 procent.

Amiko SHD 8900 Alien je dodáván v továrním nastavení bez úprav. Abychom mohli sledovat kódované programy českých poskytovatelů je nutné nainstalovat do přijímače operační systém Enigma2 a pluginu podporující Cryptoworks. Software najdete na Internetových stránkách: http://www.sat-support.org/?a=dow­nloads&dir=10. Zatím poslední soubor je ze dne 7.1.2011 (e1 AlienRSPb02 G1546.rar).

Další technické parametry Amiko SHD-8900 Alien

Časovač na 16 událostí.. 32 favoritních skupin. Podpora DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS. 1× 100Mbit LAN, 1× SCART, 12V výstup. HDMI výstup. Kanálové hledání ruční i automatické. PVR ready, Timeshift. Podpora přehrávání AVI, MPG, MKV,MP3, WAV, WMA, JPEG, PNG, GIF souborů. Formát obrazu 4:3, 16:9(Letter Box), Rodičovský zámek, Paměť posledního zvoleného kanálu

Amiko SHD-8900 Alien záznam na disku

Záznamy jsou ukládány na disk formátovaném na FAT32 do složky PVR. V této složce jsou další podsložky každá nazvaná datem se záznamem ve formátu *.trp a dalšími pomocnými soubory.

Hodnocení a závěr

Přijímač je vhodný pro uživatele, kteří mají zkušenosti s prací na PC a s Linuxovými aplikacemi. Pro sledování českých programů je nutné totiž instalovat toto alternativní software. Při provozu jsem se nesetkal se žádnými problémy. Nahrávání pořadů je bez problémové, můžeme nahrávat jeden program a ze stejného muxu a polarizace sledovat jiný. Záznamy pořízené přijímačem ve formátu *.trp lze bez problému přehrát i na PC v různých playerech. Záznamy jsou ukládány rozkódované. Timeshift záznam je bez rušivých výpadků i při přepínání programů. Podpora přehrávání vlastních záznamů je dobrá, s některými kodeky má však problémy. České titulky byly zobrazovány správně česky. Obraz má podle subjektivního posouzení dobrou kvalitu i na SD kanálech. Mínusem je pouze jeden slot pro přístupovou kartu.

Na závěr seznámení s přijímačem jsem chtěl samozřejmě vyzkoušet jeho chování s Enigmou2 a nahrát pluginu pro čtečku karet. Bohužel při nahrávání nového software se aktualizace zasekla a ani po několika pokusech se nezdařila. Navíc nelze vrátit ani původní software. Protože již nebyl čas na nápravu této situace, musím zájemce odkázat na forum o tomto přijímači (odkaz dole), kde jsou popsány problémy s touto ještě ne zcela doladěnou aplikací.

Poklepáním levým tlačítkem myši na kterýkoliv obrázek jej v novém okně zobrazíte v původní velikosti

Amiko SHD-8900 Alien krabice

Balení obsahuje

• Přijímač Amiko SHD-8900 Alien
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Manuály v češtině, angličtině a maďarštině

Maloobchodní cena 3 990 Kč vč. DPH
Výrobek k testu zapůjčila firma VideoTech se sídlem Pod Kaštany 185/9, 160 00 Praha 6 – Dejvice
e-mail: info@videotech.cz
Web stránka produktu: http://www.vi­deotech.cz/hdtv-prijimace/amiko-shd-8900-alien

Oficiální firmware: http://amikos­tb.com/?q=sup­port&id=8
Alternativní software: http://www.sat-support.org/?a=dow­nloads&dir=10
Popis: http://amikos­tb.com/?q=pro­duct&id=8
Facebook: http://www.fa­cebook.com/Ami­koSTB

BRAND24

Zkušenosti uživatelů: http://www.ab-forum.info/vi­ewtopic.php?f=14&t=­33491

Foto a screenshots autor + 1× firemní foto

Požadujete přijímač s podporou OS Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).