Hlavní navigace

Amiko IRD-7800: PVR Full HD přijímač s pečetí Skylink Ready

18. 5. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Dalším přijímačem, který má za sebou úspěšný test od Skylinku je maďarský Amiko IRD-7800. Tento rozměrem malý (250 x160 x 40mm.) přijímač střední třídy se uplatní u běžného diváka, který nehledá žádné extra funkce navíc, mimo občasné nahrávání a přehrávání některých multimédií, hudby či prezentaci svých obrázků. Přijímač má velmi citlivý tuner a slušně zpracuje i slabší signál. Obsluha přijímače je velice jednoduchá. Spolupráce s kartami podmíněného přístupu je bezproblémová.

Do paměti přijímače můžete uložit až 6000 rozhlasových a televizních kanálů.

Přední panel

Přední panel přijímače je mírně prohnutý směrem dovnitř a je odleva opatřen třemi tlačítky. První větší je vypínač z/do Standby, další dvě tlačítka umožňují přepínání kanálů. Uprostřed panelu je „displej“ se dvěma indikačními LED (červená vpravo indikuje StandBy, zelená vlevo provoz). Mezi nimi je ještě čidlo dálkového ovládání. Pod indikačními diodami je jeden USB 2.0 port (5V, max. 1A), který bez problémů zajistí napájení pro externí 2.5" disky. Zcela vpravo je jedna štěrbina licencované čtečky přístupových karet Irdeto Pi-Sys. Kartu vkládáme chipem dolů a dopředu. Přijímač bez problému dekóduje jak kartu Irdeto, tak Skylink ICE.

Amiko 7800 přední panel

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dva šroubovací F porty LNB In/ a OUT pro případný další satelitní přijímač. Následuje analogový výstup SCART (zde je někdy zobrazován upscalovaný signál i při nastavení vyššího rozlišení v Menu), dále audio digitální port pro připojení optického kabelu S/PDIF. Vedle je HDMI port pro připojení HDTV. Nahoře nad ním je sériový port RS 232C pro komunikaci s PC nebo jiným STB přijímačem. Posledním portem je zásuvka pro napájení přijímače (12V/2,5A).

Amiko 7800 zadní panel

Chassis

Útroby přijímače jsou vzhledem k externímu napájení z jedné třetiny prázdné. Teplota přijímače je z těchto důvodů nižší, než u jiných přijímačů. Uprostřed pod pasivním černým chladičem je mikroprocesor, vlevo nahoře čtečka podmíněného přístupu s vloženou kartou.

Amiko 7800 vnitřek

Adaptér 12V/2,5A

Síťový adaptér o velikosti 10×5×3,5cm (AC 100 až 240V~/ 50–60Hz/ 0,8A, DC 12V/ 2,5A) pro tento přijímač je vyroben v černé barvě. Délka dvoulinky usměrněného napětí je 185 centimetrů a je zakončena kruhovou zástrčkou (DC jack). Délka síťového flexi kabelu, který se zasouvá do adaptéru je 150cm. Máme tedy celkem k dispozici téměř tři a půl metru i do vzdálenější síťové zásuvky.

Amiko 7800 nápájení

Dálkové ovládání

Ergonomický, menší, ale bachratější dálkový ovládač je celý v černé barvě. Odezva na povely dálkového ovladače je velmi rychlá, 49 tlačítek je dosažitelných jedním prstem, jsou dobře popsána, odlišena barevně, či symboly. Některými tlačítky se dostaneme přímo k volbám nebo informacím, takže nemusíme postupovat přes Menu. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi.

Amiko 7800 dálkáč

Instalace Hlavní menu

Výrobci přijímačů však vědí, že některým zákazníkům může instalace satelitního přijímače činit potíže a tak se ji snaží maximálně zjednodušit. Tento přijímač po zapojení periferií pouze zapnete a postupujete podle pokynů na obrazovce. Je nastavena i pozice Astry 23,5 stupně východně, přednastaveny frekvence českých poskytovatelů, čeština. V zobrazovaném Menu pouze potvrzujete, jen některé položky musíte vybrat ze seznamu nabídek. Vše vidíte na obrazovce. Po této víceméně automatické instalaci se můžete samozřejmě pustit i do složitějších nastavení, které se neliší od ostatních přijímačů co do podrobného menu a položek.

Amiko 7800 nastavení nástroje

Menu je rozděleno do pěti sekcí: Nastavení systému, Nástroje……

Amiko 7800 přístup instalace

Přístupový systém, Instalace…….

Amiko 7800 seznam karta

a Seznam kanálů… Vpravo na obrázku je informační okno o vložené kartě.

Amiko 7800 hledání

Výstupní rozlišení obrazu: FULL HD 1080p, 1080i nebo nižší rozlišení 720p, 576p, 576i. Sedmidenní programový průvodce, EPG Paměť až na 6000 TV a rozhlasových stanic. Během nahrávání je možno sledovat i jiný program z téhož muxu (ze stejné vysílací frekvence).

Amiko 7800 editace kanálů

Můžete odstranit, nebo přidávat nové frekvence, přejmenovat, zamykat, přesouvat kanály, nebo je řadit je do skupin. K tomu slouží dobře graficky a přehledně zpracované Menu.

Informační okno kanálu

Okno se zobrazí při přepnutí kanálu, nebo stiskem tlačítka (i). Zobrazí se lišta, kde najdete některé informace o sledovaném programu. Například název satelitu, číslo předvolby a název, čas, typ programu, zámek kanálu, teletext, titulky, audio a název pořadu s časem trvání. Po opětovném zmáčknutí (i) se objeví další okno s podrobným popisem právě sledovaného programu. Pokud zmáčknete zelené tlačítko objeví se podrobný popis následujícího programu, žlutým tlačítkem se dostanete na detaily o kanálu (viz druhý screenshots). Při dalším stisku (i) informace z obrazovky zmizí.

Amiko 7800 info lišta

EPG

Amiko 7800 EPG

EPG se zobrazuje na sedm dnů dopředu včetně podrobností k jednotlivým pořadům. Můžeme jej však přepnout i na denní časovou tabulku. Z EPG programujeme nahrávání, či rezervujeme program. U všech zobrazení ve zmenšeném okně můžete pro kontrolu sledovat navolený program.

Amiko 7800 síla signálu

PVR

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat na připojený externí disk (FAT32) a na některý další se ze stejného transpondéru dívat. Nahrané soubory jsou ukládány na disk do adresáře nazvaném NAHRÁVKY. V něm jsou jednotlivé soubory v dalších adresářích nazvaných podle identifikace stanice a jsou doplněny čísly. V každém adresáři je pak několik pomocných souborů a dekódované záznamy ve formátu TRP. Ty jsou rozděleny podle délky na několik dalších po 2GB plus zbytek. Časovač můžeme nastavit ručně až na deset událostí, nebo pomocí EPG. Přijímač také podporuje timeshift.

Amiko 7800 PVR

K rychlému přístupu k multimédiím stačí na dálkovém ovládání zmáčknout tlačítko se symbolem USB. Objeví se okno s nabídkou přehrávání přijímačem pořízených záznamů, záznamů MP3 a fotografií JPEG. V této nabídce můžeme také otevírat disk s aktualizačními soubory pro přijímač. Na obrázku vpravo je okno s informacemi o právě probíhající nahrávce, kde můžeme i během nahrávání korigovat čas konce nahrávky.

Amiko 7800 nastavení přehrávání

V okně Nastavení přehrávače médií lze zobrazit seznam nahrávek, nastavit opakování záznamu, přehrávání pouze některých sekvencí, změnu zvukové stopy, titulky, nebo synchronizovat video a audio. Podpora přehrávání video souborů přijímačem pomocí USB: Xvid, Divx, AVI, MKV, WMA, MPEG4, TS, TRP a dalších., MP3 a fotografií JPEG. PVR funkce nahrávání je možno programovat přímo z EPG. V nahrávkách se můžeme pohybovat rychlým posunem, zastavovat, zrychlovat či zpomalovat záznam.

Amiko 7800 mozaika

Mozaikový náhled na více stanic může mít několik podob zobrazení podle volitelného počtu oken. Najetím na některé okno potvrdíme zvětšení na celou obrazovku.

Teletext

Amiko 7800 teletext

Teletext se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu. Zobrazuje se správně česky a stránky jsou rychle načteny.

Aktualizace

Aktualizaci systému můžeme provést třemi způsoby:

1. Sériovým portem pomocí STB Updater 2. USB – po zkopírování software v PC na flash ji připojíme do přijímače a vybereme v Menu Aktualizace STB. 3. OTA – aktualizace přes satelit

Amiko 7800 protokol

Hodnocení a závěr

Výtku musím bohužel směřovat ke stručnému českému manuálu. Je zde několik zavádějících a dokonce i nepravdivých vět, které se pravděpodobně vztahují k jinému přijímači. Garantovaná funkce, na kterou jsem se těšil, a to možnost pozastavit záznam během reklamního bloku, zatím není funkční. Při použití červeného tlačítka PAUSE se obraz na obrazovce sice zastaví (zvuk běží dál), ale nahrávka je kompletní, i s pozastavenými částmi! Pravděpodobně to napraví až nový firmware. Vadí také nepřítomnost displeje se základními údaji.

Kladné hodnocení dávám za velice nízkou spotřebu. V pohotovostním stavu méně než 1 W, v plném provozu do 30 W. Navíc je podporována funkce HDMI link pro automatické zapnutí a vypnutí TV souběžně s přijímačem (s podporou CEC u TV). SD obraz je podle subjektivního posouzení standardní, HD je vynikající. Přijímač má dvouletou záruční dobu. Pokud se nudíte, můžete si zahrát tři jednoduché hry: Tetris, Othello, nebo Socoban.

Poklepáním myší na obrázky je můžete zvětšit v novém okně.

Balení obsahuje

BRAND24

• Přijímač Amiko IRD-7800
• Síťový adaptér
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Síťový flexi kabel 1,5m
• Manuál v češtině

Amiko 7800 krabice

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/ami­ko-ird-7800.html
web přijímače s kartou Irdeto: http://www.tvdi­gitalne.cz/ami­ko-ird-7800-skylink-hd-irdeto.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 2 690 Kč včetně DPH
Orientační cena s kartou Skylink HD Irdeto: 4 290 Kč včetně DPH
Fotografe a screenshoty autor
Recenze DigiZone na další přijímač Amiko SHD-8900 Alien najdete zde:
/clanky/amiko-shd-8900-alienpvr-full-hdtv-linuxovy/

Které doplňkové multimediální funkce satelitního přijímače nejvíce využíváte (byste nejvíce využlili)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).