Hlavní navigace

Amiko Alien TRIPLE 2: satelitní linuxový HD přijímač s třemi tunery a HbbTV

1. 8. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Tento nový multifunkční model se dvěma čtečkami karet Conax vychází z oblíbeného přijímače Amiko SHD-8900 Alien. Má na výběr dva booty: Enigma 2 a Spark.

Přijímač se u nás prodává ve dvou variantách:

• Amiko Alien 2 TWIN – se dvěma DVB-S2 tunery
• Amiko Alien TRIPLE 2 – se dvěma DVB-S2 tunery a jedním hybridním DVB-T/C tunerem (zatím chybí podpora nového standardu DVB-T2, což je velká škoda)

Zde se budeme zabývat přijímačem Amiko Alien TRIPLE 2, který je postaven na moderním procesoru STi 7162 450MHz, což samo o sobě dává záruku standardní kvality obrazu v plném rozlišení 1080p včetně funkčnosti. Díky třem tunerům můžeme nahrávat dva kanály současně a přitom sledovat jiný, ať již satelitní, nebo terestrický. Nahrávky jsou ukládány v nezakódovaném stavu a je možné je bez problému editovat v PC! Díky multimediálním funkcím může přijímač plnit i funkci domácího mediálního centra: umožní přehrávat různé video formáty MPEG, TS, AVI, DivX, VOB atd. nebo poslouchat audio nahrávky či prohlížet vaše fotografie. Velké možnosti má přijímač při on-line sledování YouTube, SHOUTcast, Picasa, RSS, FTP Client, Katrina TV, Web Tv, Google Talk, Twitter a dalších. Můžete používat i webový prohlížeč Opera. Připojení na síť lze uskutečnit přes ethernetový port, nebo i „bezdrátově“ pomocí USB WiFi adaptéru (RT73, RT2870, nebo RT3070).

Přední panel

Přijímač je vyráběn v černé barvě. Přední panel je opatřen několika tlačítky pro ovládání. Prvním nahoře vlevo je tlačítko StandBy a pod ním tlačítko MENU. Následují do kruhu situovaná tlačítka pro přepínání kanálů a regulaci zvuku. Uprostřed je tlačítko OK. Následuje šestnáctisegmentový alfanumerický VFD displej, který indikuje přesný čas, název zvoleného kanálu a další stavy přijímače. Displej také zobrazuje několik ikon, které indikují další informace o kanále, nahrávání, rozlišení obrazu, zvuku, podmíněném přístupu, připojení disku atd. Zcela vpravo je odklopné víčko, pod kterým najdeme dvě štěrbiny pro karty podmíněného přístupu, které vkládáme čipem dopředu a nahoru. 

Po instalaci SparkBox_all_emu_plugins04-07–2012.rar a zapnutí plugin mcas full přístroj dokáže číst i jakoukoliv kartu Skylink / CS Link / freSAT, včetně „čistých“ Irdeto karet. 100% funkčnost dekódování není však garantována. Vyzkoušel jsem nicméně všechny uvedené karty v různých kombinacích a zatím jsem se s problémy nesetkal. Posledním přípojným místem pod odklápěcím víčkem je zde také jeden ze dvou portů USB (druhý port USB je na zadním panelu).

Zadní panel

Odleva na zadním panelu najdeme dvojici tunerů DVB-S2 (13/18V, 500mA.) které lze v případě potřeby propojkou LOOP OUT propojit mezi sebou v případě, že použijeme pouze jedno LNB, což umožní nahrávat z jiného satelitního muxu, než který současně sledujeme. Dále následuje průchozí hybridní tuner DVB-T/C. Dalšími porty jsou ethernet a pod ním USB a HDMI verze 1.3. Následují tři cinch RCA kompozitní výstupní porty pro starší televizory. Dále vpravo jsou dva audio porty, jeden koaxiální a druhý optický S/PDIF. Další možností připojení staršího televizoru je analogový SCART. Vpravo na panelu je ještě port RS232 a napevno instalovaný síťový kabel (100 – 240 V~, 50 – 60 Hz. Spotřeba při plném provozu 20 W, ve StandBy 0,5 W. Posledním prvkem na zadním panelu je síťový kolébkový vypínač.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání v černém matovém provedení je ve velikosti 230×50 x cca 20 mm. Směrem k bateriím je mírně zesíleno. Je opatřeno 55 tlačítky. Gumová tlačítka jsou dobře popsána, odlišena velikostí nebo opatřena symboly, a některá jsou barevně odlišena. Přepínání programů je téměř okamžité, bez prodlevy. Vzhledem k větší délce ovládání budete muset k některým vzdálenějším tlačítkům „ručkovat“. Ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které najdete v balení.

Instalace

Přijímač je založen na operačním systému Linux s podporou Multiboot. Díky tomu můžeme používat instalaci pro Spark software, tak případně i instalaci Enigma 2. Je maximálně zjednodušena a v některých krocích víceméně automatizována.

Hlavní menu přijímače je rozděleno do devíti sekcí.

Při skenování zvoleného satelitu můžeme sledovat seznam jednotlivých TP, které se ukládají do paměti.

Po uložení naskenovaných kanálů si můžeme začít třídit programy podle svého uvážení. Vlevo na screenshotu vidíte možnosti třídění, uprostřed volíme preferovaný satelit a vpravo se zobrazuje seznam programů.

Zde je celkový pohled do odkrytovaného přijímače. Hlavní procesor nemá aktivní chlazení, pouze pasivní, žebrovaným hliníkovým chladičem. Celý přijímač je osazen kvalitními součástkami. Teplota přijímače v provozu je v mezích normálu.

Detail plošného spoje s třemi tunery (nahoře) a pohled na napájecí část přijímače (dole).

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) nabízí dva druhy zobrazení. Klasické (na obrázku) nebo podrobné, vztahující se k jednomu programu s časovými údaji na celý den. V tomto menu se můžeme přesouvat vpřed i vzad po dnech. Z EPG můžeme také programovat své záznamy, nebo pouze upozornění na začátek programu. K jednotlivým pořadům si můžeme také zobrazit podrobný popis zvoleného programu.

Info lišta

Info lišta se zobrazí při každém přepnutí kanálu, nebo ji můžete zobrazit pomocí tlačítka (INFO). V okně lišty nalezneme základní údaje o sledovaném programu, satelitu, TP, nebo přítomnosti EPG, teletextu i HbbTv, či rozlišení obrazu. Barragrafy zobrazují kvalitu a sílu signálu. Najdeme zde také název poskytovatele obsahu atd.

Alternativní příslušenství

Pomocí dálkového ovládání je surfování a vypisování adres krkolomné a nepraktické. Proto přijímač umožňuje připojit i USB klávesnici s myší, nebo je možno dokoupit miniaturní bezdrátovou klávesnici VLK-100 2,4GHz ke snadnější práci nejen s internetovými prohlížeči přijímače, který je předinstalován. Klávesnice obsahuje i laserové ukazovátko, touchpad, funkční jsou i tlačítka pro Windows. Zabudované akumulátorové baterie je možné dobíjet přes USB. Dosah je až 10 metrů. Rozměry klávesnice jsou 151×59×12,5 mm. Cena této klávesnice se pohybuje od 850 do 980 Kč.

Přijímač má možnost připojení s USB WiFi k internetu a 3G modemu. USB WiFi adaptéry je možno vybrat ze široké nabídky na trhu (doporučují se RT73, RT2870, nebo RT3070).

PVR a další multimedia

Před nahráváním doporučuji otestovat si externí úložiště, ať již se jedná o HDD, nebo flash. V menu přijímače k tomu najdete příslušnou utilitu. Změří vám rychlost zápisu na disk a doporučí, k jak kvalitnímu záznamu je vhodná. Přijímač nahrává záznamy na externí disky, má dva porty USB, jeden na zadním a jeden na předním panelu. Pokud je vám to ještě málo, můžete použít ještě USB hub a rozšířit si tak přípojná místa. Mimo normálního záznamu přijímač disponuje i funkcí TimeShift. Při přepínání programů během nahrávání není záznam narušen. Amiko může také sloužit jako multimediální přehrávač vašich záznamů. Podporuje velké množství audio i video souborů včetně přehrávání obrázků, například AVI, MKV, MPG, TS, WMA, WMV, M2TS, FLV, DAT, ASF, MP3, JPEG.

Multimediální soubory lze přehrávat i v rámci domácí sítě včetně podpory DLNA. Přehrávání videozáznamů můžete zrychlit vpřed i vzad 2, 4, 8, 16, 32 a 64 násobnou rychlostí, takže se snadno dostanete na požadovanou část záznamu. Zrychlené záznamy jsou reprodukovány velice plynule bez skoků.

Zkoušel jsem v Amiku přehrát i záznamy pořízené v satelitním HD přijímači VanTage 7100 TS, který je zaznamenává také s příponou .trp, a nebyl s tím absolutně žádný problém. U některých záznamů však nebylo možné přepínat zvukové stopy. Záznamy pořízené v jiných satelitních přijímačích, které jsou vázány na daný přijímač, ve formátu ts nebo trp však ani v tomto přijímači nepřehrajete.

Ve spojení s internetem vám přijímač umožňuje prohlížet oblíbené aplikace: Picasa, Twitter, YouTube, SHOUTcast, Google Talk, RSS čtečka a další. Máte také k dispozici webový prohlížeč Opera s FlashLite. Při prohlížení interenetu bych však doporučoval pořídit si výše zmíněnou klávesnici.

Tento přijímač je vybaven také funkcí HbbTV. Tato hybridní aplikace se u televizních, satelitních i terestrických přijímačů stává standardem a je vysílána mnoha zahraničními televizními společnostmi i tuzemskou Českou televizí. O aplikaci Hbb TV v České televizi a o přijímačích, které zobrazení HbbTV umožňují, si můžete přečíst zde: http://www.ceskatelevize.cz/hbbtv/

Sekci Nová média v České televizi vede výkonná ředitelka divize ČT Pavlína Kvapilová. Její vysvětlení o funkcích internetových stránek i Hbb TV si můžete spustit zde: http://www.ceskatelevize.cz/loh/deni-na-oh/187767-ct-vam-z-oh-nabizi-atraktivni-podivanou-v-nejnovejsich-technologiich/

Závěr

Přijímač má velice citlivý hybridní DVB-T/C tuner! I velice slabý signál dokáže výborně zpracovat. Některé DVB-T přijímače tak slabý signál ani nenaladí. Vyzdvihl bych také bezproblémové zobrazování aplikace HbbTV, která pracuje bez chyb a svižně (pozor, záleží však na rychlosti připojení k síti, hlavně u prohlížení video souborů). Přijímač je vhodný pro uživatele, kteří mají zkušenosti s prací na PC a s linuxovými aplikacemi. Pro sledování českých kódovaných programů je nutné instalovat příslušný plugin.

Při provozu jsem se nesetkal se žádnými problémy. Nahrávání pořadů je bezproblémové. Záznamy pořízené přijímačem ve formátu .trp lze bez problému přehrát i na PC v různých playerech nebo i v televizních přijímačích. Záznamy jsou ukládány nekódovaně. Záznam TimeShift je bez rušivých výpadků i při přepínání programů, zrovna tak jako běžný záznam. Podpora přehrávání vlastních záznamů z externích disků je dobrá, s některými kodeky má však přijímač problémy. České titulky byly zobrazovány správně česky. Podporuje přehrávání i externích titulků. Obraz má podle subjektivního posouzení dobrou kvalitu i na SD kanálech.

Aktualizace software je možná díky Internetu i USB. Největší předností přijímače je možnost rozšíření software pomocí nepřeberného množství pluginů. Pro prodejce a montážníky je důležitá i funkce kopírování nastavení a seznamu programů z přijímače do přijímače. Rozměry přijímače jsou (WxHxD): 300×64×231 mm, hmotnost 2 kg. Přijímač je v poměru výkon/cena velice výhodný a proto jej mohu doporučit.

V testu Tele-Satelite.com dostal tento přijímač ocenění za inovaci. Pokud si chcete přečíst recenzi  v angličtině, doplněnou množstvím obrázkové dokumentace, tak si stáhněte soubor v PDF: http://www.tele-satellite.com/TELE-satellite-1207/eng/amiko.pdf

Recenzi na tento přijímač přinesl v letošním červnovém čísle i ukrajinský satelitní časopis Сателлит.

Na AB fóru se můžete dozvědět zkušenosti uživatelů:
http://www.ab-forum.info/viewtopic.php?f=14&t=45774

Některé potřebné soubory ke stažení: http://www.swtools.biz/plugins/

Obsah balení:

• Přijímač AMIKO Alien TRIPLE 2
• Dálkové ovládání
• Manuál v angličtině, řečtině, ruštině a maďarštině (český zatím bohužel chybí)
• 2× AAA baterie
• Produktová karta s identifikačním kódem pro registraci

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigitalne.cz
Orientační cena AMIKO Alien 2 Triple (S2+S2+T/C): 4 490 Kč včetně DPH
Orientační cena AMIKO Alien 2 Twin (S2+S2): 4 090 Kč včetně DPH
web přijímače AMIKO Alien TRIPLE 2: http://www.tvdigitalne.cz/amiko-alien-2-triple-tuner.html
web přijímače AMIKO Alien 2 Twin (S2+S2): http://www.tvdigitalne.cz/amiko-alien-2-twin-tuner.html

Grafika a screenschoty autor s použitím čtyř firemních fotografií

Které doplňkové multimediální funkce satelitního přijímače nejvíce využíváte (byste využlili)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).