Hlavní navigace

Americká volební noc? Česká televize zkrátka nebyla připravena na Trumpovo vítězství

20. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: archiv
Budiž České televizi útěchou, že v tom nebyla sama. Proti Trumpovi se potichu či nahlas vymezovaly prakticky všechny hlavní sdělovací prostředky prvního i druhého světa.

Zpravodajství České televize nadržovalo ve svém volebním zpravodajství Hillary Clintonové. Tak pravila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Oficiální stanovisko ČT ani Rady ČT neznáme. Radě velké ovšem odpověděli nadivoko sami rozhořčení redaktoři, kteří obviňují správní orgán z diletantismu a chtějí, aby jim Rada vysvětlila metodiku své analýzy. Kdyby redakce zpravodajství komunikovala lépe s „velkými Kavkami“, mohla se informovat u právničky ČT, která samozřejmě metodiku analýzy zná, neboť je součástí odůvodnění doručeného usnesení Rady.

Bez odůvodnění není přezkumu

Upřímně řečeno, zpravodajství bylo proclintonovské. I komentáře byly většinově proclintonovské. Na to není třeba metodiky, to bylo možno zříti pouhým okem a slyšet pouhým uchem. I kdybyste měli jen jedno. Pravdou také je, že RRTV je správní orgán a rozhoduje na základě analýz vlastních analytiků, kteří jsou státní úředníci. Každé usnesení musí být poměrně detailně odůvodněno, neboť vůči naprosté většině se média odvolávají, a tak končí nakonec všechna u Nejvyššího správního soudu. Neodůvodněné rozhodnutí by bylo soudem jako nepřezkoumatelné zrušeno.

PSALI JSME: Česká televize se ohradila proti obvinění, že stranila Clintonové, a příští pátek odvysílá přenos z inaugurace Donalda Trumpa

Budiž České televizi útěchou, že v tom nebyla sama. Proti Trumpovi se potichu či nahlas vymezovaly prakticky všechny hlavní sdělovací prostředky prvního i druhého světa. Nikdo si nehodlal připustit, že by uhlazený, liberálně pravicový globální mainstream, vycházející z popperovského konceptu otevřené společnosti, mohl vystřídat koncept izolacionismu.

PODROBNĚJI: RRTV zahájila správní řízení s O2, zákon měl porušit i pivovar Pegas

Dokonce i stanice Fox News měla s Trumpem problém, respektive její hvězdná reportérka Megyn Kelly. Té roztržka s Trumpem zajistila patrně další kariéru, stojí o ni totiž hlavní stanice a údajně nyní vyjednává s ABC nebo NBC.


Autor: GQ

Megyn Kelly na fotkách z roku 2010 pro časopis GQ.

Všechny liberální sdělovací prostředky ať již skrytě, či veřejně lobovaly za Clintonovou. Prakticky ji obamovská „klika“ zdědila. Posléze ovšem městští liberálové přišli na to, že existuje i venkov, reagující naprosto odlišně, a tak se prakticky okopírovala situace voleb Miloše Zemana v Česku. I Zemana před dvaceti lety při cestách Zemákem po Česku překvapil nepřekonatelný myšlenkový příkop mezi velkoměsty a venkovem. Odtud pramení zemanovský populismus „pro dolních deset miliónů“. Lid zvolil Zemana jako vůdce socialistů – proti vůli médií a proti vůli městských elit.

Stejný lid nyní v USA zvolil někoho jiného, než chtěli představitelé sdělovacích prostředků, tajné služby i nadnárodní koncerny a burzovní makléři. Po Trumpově vítězství si uvědomil svou odtrženost od reality první Washington Post, který zřídil – poprvé ve své historii – post redaktora po venkov.

Kdo chce jezdit na vagonu

Kampani takto vedené v USA a přes tiskové agentury a velká média i v Evropě podlehli i redaktoři České televize. Na jedné straně jim to lze těžko zazlívat, protože zdrojují především ze sekundárních zdrojů a musí se spoléhat na novinářské standardy amerických redakcí. Podlehnout a vézt se na vagonu s muzikou je pěkné. Bandwagon efekt stejně vytvořili ve Spojených státech v době, kdy Phineas Taylor Barnum používal s úspěchem chvástavou reklamu a populistický demokrat William Jennings Bryan kandidoval na prezidenta USA a na každé železniční zastávce na jeho mítincích vyhrávala kapela na vagonu… Všichni chtějí nastoupit do vlaku, jedoucího k úspěchu.


Autor: NYdailynews.com

Podle deníku New York Daily News považuje Donald Trump srovnání s P. T. Barnumem za lichotivé.

Na straně druhé si ale ve svém bezalternativním nadšení nebyli schopni uvědomit, že Clintonová opravdu vyhrát nemusí. Což byl a zůstal hlavní etický problém zpravodajství veřejné služby, požadující nepředpojatost, neangažovanost, neutralitu – jazykovou i myšlenkovou. Nejen nebyli schopni domyslet, že to, co se šíří jako stepní požár, může také být jen optický klam, a nebyli tedy připraveni na to, že americký lid rozhodne jinak, než média očekávala.

Zdá se, že v poslední době je to obecný problém médií toho, co považujeme za „civilizovaný svět“. Že totiž lid kašle na nastavenou agendu a v dnešním svobodném světě, oné digitální globální vesnici, si nachází i alternativní, mnohdy dokonce antisystémové zdroje informací. Trump prakticky vyhrál Twitterem. Použil přímou komunikaci namísto zprostředkované. Teorie silných médií se zhroutila.

Nemohu tedy nějak lidsky redaktorům a tvůrcům Americké noci vyčítat, že jejich zpravodajství bylo zaujaté. Prostě se nepřipravili na jinou variantu. Což je neprofesionalismus. Zejména ono zpoždění ve sčítání oproti například Politico nebo New York Times, kdy ČT stále prohlašovala volby za neukončené, zatímco velká americká média již prohlásila volbu za jasnou a ukončenou.

Jak vyvážený by měl celek být…

Vysílací rada prohlásila vysílání České televize za nevyvážené. Samozřejmě, že je možné její výrok zpochybnit tím, že vysílání má být, jak poněkud vágně říká zákon, vyvážené ve svém celku. Celek pak zákon nedefinuje. Je tedy celek kompletní zpravodajství, komentáře a veškeré pořady o předvolebním a volebním klání Clintonové a Trumpa? Ano, můžeme tedy vzít jako začátek primárky, jako konec inauguraci.

A nebo je to, jak říká Nejvyšší správní soud, pořad, nikoliv kompozice pořadů různého charakteru, trvající nepřetržitě dvacet hodin. Pak se dá pomocí analýzy textů zjistit, jak a kolikrát se informovalo ve vysílání o obou kandidátech, kolikrát negativně a kolikrát pozitivně. Kombinace kvantitativní a kvalitativní analýzy. I prostým selským rozumem lze usoudit, že vyvážené nebylo, protože diskurs tak byl nastaven, průzkumy veřejného mínění potvrzovaly diskursivní mýtus a lid teprve volil.

BRAND24

Způsobem, jak zajistit vyvážené informování, jsou nikdy nekončící, permanentní analýzy obsahu a zvažování informací nejen z jednoho politického pohledu, ale z více. S tím, že nebezpečí oněch vyvážených pěti minut pro Žida a pěti minut pro nácka je odvislé od mínění lidu, nikoliv od redaktorů. To neznamená, že v komentáři nemohou být hodnotící soudy vyřčeny. Ale nesmí být součástí zpravodajské relace.

Jako největší problém Americké volební noci shledávám to, že redaktoři byli nepřipraveni, že vyhraje někdo jiný, než obecně preferovaná kandidátka. Výběr hostů tomu odpovídal, i vyznění přenosu. Kdyby Clintonová vyhrála, patrně by si toho nikdo mimo skalních podporovatelů Trumpa nevšiml. Ozvou se pouze postižení z okrajů politického spektra, a když je kritika zleva i zprava, je vlastně vyvážená. Ale protože Clintonová nevyhrála, je tento bias extrémně viditelný. A to by se profíkům stávat nemělo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mediální analytička a parlamentní zpravodajka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).