Hlavní navigace

Alma 2550 T HD: přijímač DVB-T s podporou příjmu v normách SD i HD (MPEG2/MPEG4 H.264)

23. 9. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Potřebujete-li levný, jednoduchý a kvalitní přijímač pro pozemní vysílání, který má i velice citlivý tuner, je určen právě pro vás.

Přijímač má možnost připojení k televizoru nejen pomocí HDMI, ale současně i k analogovému portu pomocí SCARTu. Oba výstupy pracují současně, takže je možné napájet dva televizory, nebo SCART použít k nahrávání na přežívající videorekordér. PVR podporuje záznam pořadů, TimeShift i přehrávání vlastních záznamů včetně hudebních souborů i promítání obrázků.

Přední panel

Na předním panelu není žádný displej. Plný povoz indikuje zelená dioda, StandBy červená. Všechny stavy přijímače jsou zobrazovány na obrazovce televizoru. Dále je zde IR čidlo dálkového ovládání a jeden port USB pro připojení externího flash disku nebo HDD. Přijímač je celý v černé barvě ve skříni, která kombinuje lesklý i matný povrch.

Zadní panel

Přijímač má na zadním panelu tyto porty: RF-IN pro připojení antény, RF-OUT pro průchozí signál z antény k dalšímu přijímači nebo televizoru, Dolby Digital Bitstream výstup přes koaxiální port S/PDIF, digitální HDMI pro připojení k televizoru a posledním portem je analogový SCART. Zcela vpravo je napevno zabudovaný síťový kabel.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání menší velikosti má matný povrch. Je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Pro snadnější uchopení je v zadní části výrazný prolis na ukazováček. Disponuje 41 tlačítky, která jsou dobře popsána, odlišena barvou i umístěním do skupin. Jediná výjimka je u tlačítka nahrávání REC, které není barevně odlišeno, jak bývá zvykem.

Hlavní menu

Pokud jsme propojili anténu i televizor se set-top-boxem, můžeme jej připojit k síti. Tím se přijímač automaticky uvede do nabídky první instalace. Při prvním připojení k síti, nebo kdykoliv později po uvedení přijímače do továrního nastavení, vás přijímač provede instalační nabídkou se základním nastavením a uloží nalezené programy. Přijímač nemá síťový vypínač, a tak jej lze vypínat pouze do StandBy. Vzhledem k minimální spotřebě < 0,5 W to není na závadu. Při delším pobytu mimo domov se doporučuje přijímač dočasně odpojit od sítě.

Hlavní menu se skládá ze sedmi sekcí. Zde upřesňujeme a nastavujeme další vlastnosti přijímače:

V menu Program můžeme třídit nebo vymazat uložené programy, zobrazovat EPG a řadit programy podle názvu služby, ID (podle stanic), LCN (vzestupně) nebo ONID. Spouštíme zde také jednu ze šesti jednoduchých her.

V menu Obraz jsou základní nastavení zobrazení. Poměr stran zobrazení nastavujeme na AUTO, 4:3 LB/PS/Full nebo 16:9 WS/PB/PS. Rozlišení, které je legračně označeno jako „Řešení“, nastavujeme v rozsahu od 576i až do 1080p. Jako TV formát se nabízí PAL nebo NTSC, jako videovýstup pak CVBS nebo RGB. Volíme zde také průhlednost menu.

V tomto menu máme na výběr, zda zvolíme automatické vyhledávání kanálů, nebo manuální. Vybereme zde také zemi instalace. Pokud používáme anténní zesilovač signálu, můžeme zde také zapnout jeho napájení.

V tomto menu si nastavíme čas podle regionu, dále automatické vypnutí přijímače po 1 až 12 hodinách a délku zobrazení informační lišty v rozmezí od 1 do 10 s.

V tomto menu vybíráme jazyk OSD, kde je na výběr dalších pět jazyků. Jazyk titulků má na výběr 25 zemí. Možnosti titulků jsou Vypnuto, Normální a Nedoslýchavý. Dále nastavujeme další jazykové stopy. Digitální výstup audio je možné vypnout nebo nastavit na PCM nebo RAW.

V menu Systém můžeme nastavit blokování nevhodných programů a zabezpečit je heslem. Dále je zde důležitá funkce Obnovení výchozích hodnot, což znamená vrátit přijímač do továrního nastavení. V Informacích se můžete dozvědět o modelu, softwarové i hardwarové verzi s datem jejich vytvoření. Poslední položkou je Aktualizace software. Tu provedeme pomocí USB klíčenky s nahraným aktualizačním souborem.

V menu USB vybíráme multimediální obsah uložený na externím disku. Přehráváme jej v integrovaném Media Playeru. Přijímač mimo nahrávky pořízené samotným přijímačem podporuje přehrávání MKV, AVI, MPG, MP4, MOV a dále souborů MP3 a JPEG obrázků.
V PVR konfiguraci nastavujeme velikost místa na disku pro TimeSchift a v dalším menu Formát můžeme přímo přijímačem naformátovat svůj externí disk. Na výběr máme souborový systém FAT32 a NTFS, který je výhodnější, protože nerozděluje delší záznamy na úseky po 524 MB jako FAT32 a nahraje celý záznam v celku.
Záznamy pořízené přijímačem jsou ukládány ve tvaru *.mts a jsou přenosné. Můžete je tedy přehrávat i editovat v PC. Záznamy lze také přehrávat na některých televizních, terestrických i satelitních přijímačích přímo z externího disku.

Po stisku tlačítka OK na dálkovém ovládání se dostanete k seznamu všech uložených stanic. Mezi televizním a rozhlasovým seznamem přepínáme šipkami vlevo/vpravo. Až najedeme na příslušnou stanici, potvrdíme volbu opět tlačítkem OK a pořad se zobrazí na celé obrazovce.

Podrobné informace o právě vysílaném programu zobrazíme dvojitým stiskem tlačítka OK. Při první volbě tlačítka OK se objeví informační lišta.

Zde je programový průvodce EPG. V prostředí tohoto okna se pohybujeme pomocí šipek. Pokud máme pořad vybraný k editaci, uložíme jej tlačítkem OK a v následujícím okně zvolíme, zda jej budeme chtít nahrát, nebo pouze na něj v danou dobu přepnout. Při nahrávání můžeme navíc zvolit, zda budeme chtít pořad nahrát pouze jednou, nebo každý následující den.
Přijímač má k dispozici i funkci TimeShift, která se zapne stejnojmenným tlačítkem.

Informace o probíhající nahrávce zobrazíme tlačítkem INFO.

Zde se ukládají naprogramované události (záznamy).

Media Player přijímače zobrazí nahrané události na externím disku. Pomocí šipek vybereme nahrávku a spustíme ji stiskem tlačítka OK ve zmenšeném okně vpravo nahoře. Pokud chceme obraz zvětšit na celou obrazovku, musíme stisknout červené tlačítko.
Media Player poskytuje normální komfort při přehrávání, např. zastavit, zrychlit apod. Uložené soubory lze také mazat (žluté tlačítko) nebo přejmenovat (zelené tlačítko).

Překlad do češtiny vzbuzuje úsměv na tváří

Některé překlady do češtiny v menu přijímače jsou nepřesné a velice úsměvné. Některé nejsou přeloženy vůbec a je zobrazena angličtina. Nicméně každý se v menu zorientuje i přes tyto drobné chyby. Teletext je zobrazován s dokonalou českou diakritikou na celé ploše obrazovky na popředí zvoleného programu. Instalaci přijímače zvládne i úplný laik.

Než bude na trhu dostatečná nabídka cenově přijatelných terestrických přijímačů DVB-T2/HEVC, které budou mít CI slot pro CA moduly a HbbTV, je tento přijímač na přechodné období, než se začne v novém formátu vysílat, cenou i kvalitou dobrá volba. Kvalita obrazu je výborná nejen z portu HDMI, ale i z analogového výstupu SCART.

Balení obsahuje

• Přijímač Alma 2550 T HD
• Dálkové ovládání
• 2 x AAA baterie
• Český a slovenský manuál

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
Email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/alma-2550-hd.html

BRAND24

Cena: 649 Kč včetně DPH

Veškerou grafiku vytvořil autor s použitím jedné oficiální fotografie.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).