Hlavní navigace

Allbox - MINI: pozemní digitální televize přes SCART

8. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Na terestrický set-top-box Allbox - MINI jsem byl velmi zvědav, protože se mi dostal do rukou tak trochu omylem, a to místo satelitního přijímače. Když už jsem ho ale měl k dispozici, řekl jsem si, proč ho nevyzkoušet? Velmi malé rozměry ve mně vyvolávaly poměrně obavy, zda zvládne kvalitě příjem digitální televize. Moje předpojatost vůči tomuto výrobku se pak potvrdila poměrně jako opodstatněná, protože receiver měl problémy se zpracováním i některých místních signálů. A tak jeho hlavním plusem zůstala především jeho velikost.

Vzhled set-top-boxu

Když se poprvé zadíváte na Allbox – MINI, neřekli byste, že před sebou máte set-top-box. Spíše byste ho popsali jako nějaké přídavné zařízení k televizoru, které se připojuje pomocí SCARTu. Leccos však napoví vstup ANT IN pro připojení antény. Dále pak nechybí také připojení k napájení, vedle kterého je hned další vstup, a to IR Remote pro dálkové ovládání, resp. kabel, na jehož konci je senzor, který přijímá povely dálkového ovladače a posílá je do Allboxu. Set-top-box jako takový byste mohli ihned připojit k televizoru, ale protože by to nepůsobilo zrovna elegantně nebo byste tam na něj neměli místo, obsahuje ještě prodlužovací SCART, abyste ho mohli umístit libovolně do prostoru. Výhodou Allboxu – MINI je tedy především jeho velikost. V manuálu se mi nepodařilo najít údaje o rozměrech, ale byly uvedeny na balení, jde o 12×6×2 cm (d x š x v). Jako příslušenství se kromě již zmíněného kabelu dodává dálkový ovladač, externí přijímač dálkového ovládání, český manuál, 2 baterie typu AAA a napájecí adaptér.

Allbox - MINI s příslušenstvím

Set-top-box Allbox – MINI se SCART kabelem a dálkovým ovladačem

Instalace

Při prvním spuštění vás přijímač přivítá v němčině a je nutné nastavit jazyk, menu, region, napětí antény apod. Podle toho, jak nastavujete řeč, se mění i ostatní položky, takže hned, jak přepnete na češtinu, receiver komunikuje už nastálo v tomto jazyku. Dále je ke zvolení také primární a sekundární řeč audia. Zpět se pak možná trošku překvapivě dostanete tlačítkem Menu. Položka Region už pak jako první nabídla volbu Česká republika. Poté, co jsem zvolil čtvrtou možnost, kterou bylo automatické hledání, začal Allbox scanovat kanály. Ještě předtím jsem však natočil anténu na západ (u mě asi nejuniverzálnější směr) a čekal, zda se naladí kromě pražských vysílačů také ty mimopražské (Krašov, Buková hora). Během ladění se nalezené stanice štosovaly do dvou sloupců – TV a rádio programy. Přijímač také ukazoval, v kolika procentech se operace nachází a na jaké frekvenci. V horní části tabulky pak bylo vidět, kterou část spektra prochází. Jaké pak bylo moje překvapení, když téměř přesně po šesti minutách nalezl Allbox pouze jediný multiplex, kterým byla „Trojka“ od společnosti Czech Digital Group (CDG).

Allbox - MINI sledování kanálů

Sledování kanálů? Raději se neptejte

Velmi jsem byl zvědavý na to, jak si vlastně přijímač, který se k televizoru připojuje přímo ze SCARTu a neoplývá příliš velkými rozměry, poradí s příjmem. Ano, jak již bylo řečeno, set-top-box naladil pouze 46. kanál, což mě ovšem neodradilo od toho, abych se po dokončení automatického scanování pokusil o přidání zbytku, tedy multiplexu A ze Žižkova či Buková hory, Céčka z Prahy a Jedničky z Krašova nebo Cukráku. Avšak přijímač ztěžka zvládl zpracovat signál na 46. kanálu, a tak jsem byl rád, že je možné vůbec sledovat Primu, Óčko, Z1, Public TV a TV Noe. Je určitě důležité zmínit fakt, že jako anténa posloužila tzv. X-Colorka, kterou mám jak ve vertikální (kvůli německým multiplexům), tak i v horizontální polarizaci na střeše. Samozřejmě jsem zkoušel scanovat i s teleskopickou anténou DigiFlex TT2, ale signál se vůbec nechytal. Konkrétně mě zajímal 53. kanál se 100 kW (Cukrák). A to jsem od tohoto vysílače z Jižního Města, co by kamenem dohodil. Pak následovalo překvapení. Vrátil jsem místo DigiFlexu opět X-Colorku a najednou se objevil signál bez výpadků i kostiček a také multiplex A na kanálu 25. Zjistil jsem však, že hodnoty jako je síla a kvalita signálu, je nutné brát u tohoto set-top-boxu opravdu s velkou rezervou, protože neustále kolísají. Navíc vždy, když jsem naladil nový multiplex, se předchozí kanály smazaly, a to i v případě, že šlo o síť s úplně jiným obsahem (např. multiplex 1 vs. 3).

Allbox - MINI EPG

Elektronický programový průvodce (EPG)

Umí dobře česky - pečeť

EPG je možné zobrazit ve dvou podobách, a to buď jako klasickou informační lištu, nebo tabulku známou z většiny set-top-boxů. Tímto se tedy Allbox-MINI ničím nevymyká z normálu. Informační lišta obsahuje základní údaje o názvu kanálu, pozici, právě vysílaném a následujícím pořadu plus datum a čas. Pokud byste čekali, že po opětovném stisknutí tlačítka INFO se objeví podrobnější popis, mýlili byste se. Uděláte-li to, naskočí vám sice tabulka, ovšem s technickými údaji o kanálu v daném multiplexu, tzn. frekvence, modulace, ochranný interval, SID, V PID, A PID apod. Elektronického programového průvodce ve své plné podobě vyvoláte tlačítkem EPG. Poté vidíte 9 nejbližších kanálů v levé části a v té pravé je vysílaný a následující program. Vybírat můžete pomocí šipek. Detailní popis vyvoláte stisknutím dvojky, chcete-li si program zobrazit tak, jak ho znáte z tištěných magazínů, stačí navolit jedničku. Nechybí zde ani načasování zapnutí tohoto set-top-boxu. Uložit je možné celkem až 8 událostí a navolit si můžete kanál, datum, začátek záznamu a jeho délku. V případě opakujícího se záznamu není nutné nastavovat další program, ale stačí položku opakování časovače přepnout na zapnuto. EPG i teletext má bezproblémovou češtinu.

Allbox - MINI menu

Položky menu

Menu obsahuje čtyři položky a každá z nich má pod sebou vždy několik složek. Např. Programy obsahují seznam programů TV, seznam programů rádia, smazat oblíbené položky a smazat všechny programy. Příjem má podsložky – automatické hledání, prohledávání kanálu, nastavení kanálu, zaměření antény. Posledně jmenovaná funkce je poměrně neobvyklá. Výrobce ji popisuje jako užitečnou funkci pro zlepšení příjmu signálu. Síla a kvalita signálu v grafické podobě je navíc doprovázena zvukovým signálem. Čím je jeho frekvence vyšší, tím má být lepší kvalita přijímaného obrazu, co se intenzity týká. Pod třetí položkou menu – Různé – mě pobavil upgrade software. Ne, že by to nebyla užitečná funkce, naopak, ale jak se má firmware aktualizovat, když přijímač nemá rozhraní RS-232, které je k této operaci nutné? Pod Systémovým nastavením je možné zvolit jazyk menu nebo např. zvolit formát obrazu a zvuku. Určit si také můžete, na jakém kanále se bude set-top-box zapínat. K dispozici je také nastavení zapnutí či vypnutí letního času a dále můžete zvolit také styl menu. Nechybí tu ani dětská pojistka, která umožní blokovat nejen programy, ale i celé menu. Přijímač se však ničím neliší od dnes již běžného standardu, a tak vás žádná z položek v podstatě nepřekvapí.

Vyjádření výrobce k danému výrobku:

Přijímač samozřejmě nemá vestavěný konektor D-sub pro připojení RS232, ale existuje speciální adaptér SCART/D-sub, který umožňuje propojení PC a DVBT pomocí rozhraní RS232 a klasického kabelu. Jedná se sice o servisní přípravek, ale ta možnost tu existuje. Jiní výrobci např GRUNDIG řeší připojení RS232 k přijímači pomocí speciálního adaptéru, který se připojuje do vstupu externího čidla dálkového ovládání. Takže parametr UPDATE přes RS 232 je u přijímače Allbox MINI zcela relevantní.

BRAND24

Co se týká necitlivosti tuneru, tak to bude asi věcí praktické zkušenosti. Při našich testech a porovnáváním s jinými přijímači jsem na zásadní rozdíl v citlivosti nenarazil. Je možné, že v této době kdy se mění parametry provozování DVB-T na straně vysílačů dochází v určitých lokalitách ke kolísání signálu a tím i k jeho výpadkům. Nesetkali jsme se od našich dealerů s reakcí, že by přijímač nebyl schopen nějaký digitální paket DVB-T vysílaný u nás naladit. Naopak s možností měnit manuálně šířku pásma v režimu ladění je tento přijímač vhodný i do atipyckých rozvodů STA.

Allbox – MINI
Celkové hodnocení 7.5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1.5 b.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě Allcom, spol. s r. o..
Web: www.allcnet.cz
Orientační cena: 1047 Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor

Zaujal vás Allbox - MINI natolik, že byste uvažovali o jeho koupi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).