Hlavní navigace

ALLBOX HD3500IR: satelitní novinka Skylink Ready s PVR

31. 7. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

I o prázdninách, kdy si většina dovozců přijímačů dává volno k prezentaci novinek, jsem našel jednu výjimku. Pojďme si ji tedy blíže představit.

ALLBOX HD3500IR přichází na trh právě teď v tomto extrémně horkém létě. Umí vše, co v této cenové kategorii satelitní přijímač Skylink Ready umět má.

Přední panel

Přijímač se vyrábí v černé barvě. Jeho velikost je 255×165×48mm. Na odklápěcím předním panelu nenaleznete žádný ovládací prvek, pouze logo s názvem přijímače, logo Skylinku, dále ikonu PVR READY a nápis HDTV SATELLITE RECIEVER. Uprostřed je průhledné okno na displej, který se nachází za panelem.

Po odklopení víka, které zabírá celou přední plochu, nalezneme vlevo jednu štěrbinu pro integrovanou licencovanou čtečku karet Irdeto. Uprostřed panelu je vlevo kulaté tlačítko zapnutí/vypnutí přijímače do Standby, následuje čidlo dálkového ovládání, žlutozelený čtyřmístný numerický displej, který v pohotovostním stavu zobrazuje přesný čas, v plném provozu číslo předvolby kanálu, a dvě oválná tlačítka pro přepínání programů TV/Radio.

Zadní panel

Zadní panel odleva nabízí napájecí port vstupu ze síťového adaptéru 12 Volt. Následují dva F porty pro vstup a výstup signálu z LNB, následují RCA video a audio výstupy, 1 x USB, 1 x HDMI, digitální optický audio výstup S/PDIF a 1 x SCART. Poslední je seriový port.

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání s matným povrchem klasické velikosti je univerzální, můžete si je naprogramovat i k ovládání například televizoru. Disponuje 49 gumovými tlačítky.

Napáječ

Síťový napáječ se vstupním napětím 100 až 240Volt/0,4A a výstupním napětím 12Volt/1,5 A má dostatečně dlouhý přívodní kabel zakončený konektorem, který připojíme na zadní panel přijímače.

s

Instalace

Přívětivé menu přijímače se skládá ze šesti sekcí: Uživatelské nastavení, Instalace, Editace, Nastavení DVR, Systémové informace a Smart karta.

Formát obrazu lze nastavit na hodnoty 4.3 a 16:9. Výstupní rozlišení obrazu lze nastavit do 1080i. Pokud sledujete vysílání přes analogový výstup SCART, lze nastavit i jas a kontrast obrazu.

Seznam kanálů. Zde se můžeme přesunout z televizních na rozhlasové kanály červeným tlačítkem. Zeleným tlačítkem se přesuneme do seznamu favoritních kanálů 1 až 8.

Seznam kanálů. Zde se můžeme přesunout z televizních na rozhlasové kanály červeným tlačítkem. Zeleným tlačítkem se přesuneme do seznamu favoritních kanálů 1 až 8.

Žlutým tlačítkem si seřadíme kanály podle satelitu, TP, Sítě, nebo podle podmíněného přístupu.

Žlutým tlačítkem si seřadíme kanály podle satelitu, TP, Sítě, nebo podle podmíněného přístupu.

Modrým tlačítkem editujeme jednotlivé kanály: Zamykat, nastavit Hlasitost, Přesunout, nebo Smazat.

Modrým tlačítkem editujeme jednotlivé kanály: Zamykat, nastavit Hlasitost, Přesunout, nebo Smazat.

V tomto okně Editace si můžeme na pravé straně zjistit vše o zvoleném kanálu. Po zadání hesla zde můžete zamknout jednotlivé kanály, upravit jejich hlasitost (zelené tlačítko), nebo smazat (modré tlačítko).

V tomto okně Editace si můžeme na pravé straně zjistit vše o zvoleném kanálu. Po zadání hesla zde můžete zamknout jednotlivé kanály, upravit jejich hlasitost (zelené tlačítko) nebo smazat (modré tlačítko).

Na dálkovém ovládání jsou přímá tlačítka pro nastavení pro výstup zvuku, nebo DVB titulků.

Na dálkovém ovládání jsou přímá tlačítka pro nastavení pro výstup zvuku nebo DVB titulků.

Okno EPG (programového průvodce). Vlevo dole se zobrazuje on-line náhled na zvolený program. Přepínat z televizního na rozhlasového průvodce můžeme červeným tlačítkem, zeleným a žlutým tlačítkem se pohybujeme v časové ose zobrazení, modrým tlačítkem měníme zobrazení programů od 30/60 až120minut, kde však vidíme již pouze zkratky názvu programů. Posun na zvolený program docílíme stiskem tlačítek se šipkami nahoru/dolů. Posun v programu volíme tlačítky se šipkami vlevo/vpravo. Červeným tlačítkem REC můžeme programovat příslušnou událost (nahrávku).

Okno EPG (programového průvodce). Vlevo dole se zobrazuje online náhled na zvolený program. Přepínat z televizního na rozhlasového průvodce můžeme červeným tlačítkem, zeleným a žlutým tlačítkem se pohybujeme v časové ose zobrazení, modrým tlačítkem měníme zobrazení programů od 30/60 až120 minut, kde však vidíme již pouze zkratky názvu programů. Posun na zvolený program docílíme stiskem tlačítek se šipkami nahoru/dolů. Posun v programu volíme tlačítky se šipkami vlevo/vpravo. Červeným tlačítkem REC můžeme programovat příslušnou událost (nahrávku).

Tlačítkem (i) si zobrazíme podrobný popis zvoleného programu

Tlačítkem (i) si zobrazíme podrobný popis zvoleného programu

Informační lišta se zobrazí při každém přepnutí programu, nebo si ji můžeme zobrazit také stiskem tlačítka (i). Opětovným stiskem tohoto tlačítka se dostanete na podrobný popis programu (na obr.). Doba zobrazení informační lišty je nastavitelná v menu v rozmezí 1 až 10 vteřin.

Informační lišta se zobrazí při každém přepnutí programu, nebo si ji můžeme zobrazit také stiskem tlačítka (i). Opětovným stiskem tohoto tlačítka se dostanete na podrobný popis programu (na obr.). Doba zobrazení informační lišty je nastavitelná v menu v rozmezí 1 až 10 vteřin.

Zde můžete vytvářet seznamy oblíbených programů.

Zde můžete vytvářet seznamy oblíbených programů.

PVR

Přijímač nahrává na externí úložiště formátované souborovým systémem FAT16 nebo FAT32 připojené přes port USB na zadním panelu přijímače. Nahrávky jsou ukládány ve formátu *.ts a jsou uloženy v kódované podobě. Proto musí být při přehrávání záznamů karta podmíněného přístupu vložena do přijímače. Pořízené záznamy lze tedy přehrávat pouze přijímačem s vloženou kartou, nelze je přehrávat ani editovat mimo přijímač. Splňuje se tím podmínka certifikace Skylink Ready. Přehrávat nahrávky lze v přijímači normální rychlostí, zpomaleně a velmi plynule vpřed: ½, ¼, 1/6 a 1/8. Zpomalení vzad je reprodukováno skokově. Zrychlení vpřed je reprodukováno plynule: 2×, 4×, 6× a 8×. Zrychlení vzad je reprodukováno skokově. Nahrávky uložené na disku můžeme jednotlivě, i kompletně smazat, můžeme je přesouvat, přejmenovat, kopírovat, nebo zamykat. Nahrávky lze také setřídit podle data nahrávky, velikosti, nebo podle abecedy A/Z. V přijímači lze externí disk také formátovat. Přednastavit lze až 128 událostí k nahrávání.
Délku nahrávky lze v menu nastavit od 15 do 180 minut. TimeShift lze nastavit od 30 do 180 minut. Můžeme si také nastavit bezpečnou zálohu události od 5 do 30 minut.

Pokud chcete používat více externích disků, je třeba je připojit pomocí rozbočovače USB (HUB) a nastavit a zvolit v menu prioritní disk.

Ke každému programu lze nastavit i DVB titulky

Ke každému programu lze nastavit i DVB titulky

Přijímač disponuje také nastavením časového limitu pro automatické vypnutí do pohotovostního stavu. Tuto hodnotu má přijímač přednastavenu na 4 hodiny. Aktualizace kanálů je nastavitelná v menu. Při nastavení automatické aktualizace (režim LCN) se ve StandBy automaticky vyhledají a uloží případné změny kanálů na satelitu. Uložené kanály v přijímači si můžete také zálohovat na externí disk a nebo ze zálohy opět z disku přesunout do přijímače. Rodičovský zámek je zabezpečen zvoleným číselným kódem. Výrobní nastavení je u PIN kódu 0000.
Výběr zvukového doprovodu, titulků a teletextu lze volit mezi angličtinou, češtinou a slovenštinou.

Teletext je zobrazován se správnou diakritikou. Listování stránkami je po načtení do paměti okamžité.

Instalace přijímače je jednoduchá a bezproblémová, jeho garantované funkce pracují bez závad. Přepínání programů je svižné, programy se přepnou standardně do jedné vteřiny u kódovaných těsně nad jednu vteřinu. HD programy jsou reprodukovány výborně. Reprodukce obrazu je dobrá i u SD programů, kde je mírně obraz optimalizován. Přijímač zobrazuje teplejší barvy (více žlutočervené). Může to být však můj subjektivní pohled.

Balení obsahuje

• Přijímač ALLBOX
• Dálkový ovladač
• HDMI kabel
• 2× AAA baterie
• Český manuál s černobílými ilustracemi
• Návod na programování dálkového ovládání

Přijímač k testu zapůjčila firma Allcom spol. s r.o., Na Sychrově 6/1418, 101 00 Praha 10

tel: 222 352 820
web: http://www.allcnet.cz/index.php
e-mail: office@allcom.cz
Orientační cena: Kč 2990,– s DPH a PHE

BRAND24

Foto a screenshoty autor 

*) Přijímač je ve schvalovacím řízení na certifikát Skylink Ready.

Jaký satelitní přijímač vám vyhovuje?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).