Hlavní navigace

Aktuální vývoj kauzy Kodi. Dočkají se postihu i koncoví uživatelé?

2. 7. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Podle zjištění serverů The Independent a Endgadget se v krátké době ocitnou v hledáčku výkonných orgánů i ti obvykle nepostižení – koncoví uživatelé přístrojů s multimediálním centrem Kodi.

Úvodním výstřelem kauzy Kodi byl spor nizozemské agentury zastupující majitele autorských práv Stichting Brein proti rovněž nizozemskému podnikateli Jacku Frederiku Wullemsovi. Ten na svých webových stránkách několik let nabízel přístroj vybavený open-source softwarem Kodi. Do něj navíc předinstaloval veřejně dostupné doplňky (add-ony), umožňující bezplatné sledování děl chráněných autorským právem. Podrobný článek, objasňující proces a technické pozadí, najdete na sesterských stránkách Lupa.cz.

Kauza se aktuálně přelila i mimo území nizozemského království a razie proti prodejcům přístrojů vybavených zmiňovaným softwarem Kodi proběhly mimo jiné v Itálii a Británii. Na úrovni federálního soudu se pak problém nelegálních doplňků řeší i ve Spojených státech.

PSALI JSME: Prodej přístrojů s Kodi nelegální? Ano…

Fully Loaded Kodi (ilustrační foto).
Autor: archiv autora

Fully Loaded Kodi (ilustrační foto).

Velká Británie

Z vyjádření výkonného ředitele britské protipirátské federace (Federation Against Copyright Theft – FACT) Kierona Sharpa pro server Independent ze dne 27. června vyplývá následující:

  • FACT provedla v mezidobí od vydání výroku SDEU číslo 527/15 řadu razií v provozovnách prodejců tzv. Fully Loaded Kodi boxů, kde zabavila jako předměty doličné kromě vzorků prodávaných přístrojů i dokumentaci a obchodní záznamy včetně kompletních seznamů zákazníků. 
  • Dokumenty byly (a stále ještě jsou) analyzovány a pracovníci FACT podle Kierona Sharpa „ve velmi blízké budoucnosti“ začnou i s adresnými návštěvami uživatelů těchto přístrojů.

Poznámka: Přibližně dvě desítky prodejců se staly přímým objektem zájmu FACT a další desítky pod hrozbou drakonických postihů přerušily dobrovolně svoji podnikatelskou činnost. Britská součást celosvětového gigantu Amazon již před nějakou dobou zakázala prodej Fully Loaded Kodi boxů, stáhla je z nabídky a uživatelské účty nabízejících subjektů byly deaktivovány.

Co ještě řekl Kieron Sharp ve svém vyjádření pro citovaný článek serveru Independent:

Ačkoli v současné době je obtížné zjistit, kdo používá software pro legální účely a kdo jej používá k nezákonným účelům, říká pan Sharp a pokračuje: Klíč k vyřešení celého případu je v rukou prodejců takto upravených přístrojů. My jsme se po dohodě s našimi klienty a členy soustředili na různé úrovně trestných činů, kterých se dopustili.


Autor: Twitter

Kieron Sharp

Existují výrobci a dovozci zařízení, jejich distribuce a prodej. Zaměřit se chceme i na lidi, kteří poskytují aplikace a doplňky, tedy jejich vývojáře. A pak se v určitém okamžiku zaměříme i na koncového uživatele. Důvodem, proč chceme řešit i koncové uživatele, je skutečnost, že se prokazatelně dopouštějí trestných činů, objasňuje výkonný ředitel FACT.

Když spolupracujeme s policií na zásahu proti společnosti, která prodává upravené IPTV boxy nebo nedovolená streamingová zařízení ve velkém měřítku, získáme i záznamy o tom, komu je prodávají. Je to součást naší práce podrobně se podívat na celý jejich podnik a začít vyšetřovat ty, kteří takto upravená zařízení od dané společnosti kupují, dodal ještě Sharp.

O plánech pro nadcházející měsíce:

V tuto chvíli nevíme, jakým směrem vyšetřování povede. Máme řadu případů, které jdou před soudy a týkají se osob, které poskytují, prodávají a distribuují nelegální streamingová zařízení. Je ale otázkou velmi blízké budoucnosti, kdy budeme zvažovat, jestli povedeme dál vyšetřování, i pokud jde o jejich zákazníky a koncové uživatele.

Poznámka: V nové verzi zákona Digital Economy Act byla poměrně značně navýšena maximální sankce za porušování online copyrightu. Z předchozích dvou let nepodmíněně až na poměrně odstrašujících deset let v britské věznici. 

Šéf FACT ohledně možných trestů uvedl: Maximální trest se však bude vztahovat pouze na pachatele závažných porušení autorských práv, jako je distribuce chráněného obsahu. Pro lidi na spodním konci stupnice závažnosti prohřešku se opravdu zatím nic nemění.

Policejní razie (ilustrační foto).
Autor: Wikimedia

Policejní razie (ilustrační foto).

Nemyslím si, že by [uživatelé nelegálních doplňků Kodi] měli mít obavy z odsouzení k trestu vězení na deset let. Pokud se na této úrovni dostanou lidé do problémů se zákonem, budou stále posuzování podle závažnosti zločinu, který spáchali. A trest by se pohyboval na dolním konci trestní sazby, objasnil Sharp a zopakoval, že primárním zájmem FACT jsou osoby, které z používání nelegální softwarových doplňků, tzv. add-onů, profitují, tedy jejich prodejci, distributoři a také vývojáři. 

Jak k tomu dodává ve svém komentáři Matt Brian ze serveru Endgadget: Pokud Sharpova slova odradí lidi od nákupu takového boxu, je to vítaný bonus. Ti, kteří si upravili své vlastní zařízení pro takový příjem nebo si koupili box s Fully Loaded Kodi softwarem jako doplněk svého vlastního multimediálního centra, budou nejspíše mimo hlavní okruh vyšetřování – i když možná jen prozatím.

Itálie

Ve středu 28. června proběhla rozsáhlá razie, vedená útvarem finanční police Guarda di Finanzia (GdF), spadající pod italské ministerstvo ekonomiky a financí (zhruba stejnou roli plní v České republice tým Daňová Kobra).

Pod názvem Pirate On-Demand bylo na základě požadavků společností Mediaset a Sky zablokováno devět internetových portálů, které sloužily jako zdroje pro nelegální streamy autorsky chráněných děl. Mimo jiné i na tyto portály byly přesměrovávány uživatelské dotazy ohledně nelegálních streamů ze zmiňovaných doplňků softwaru Kodi. 

Podle GdF se za těmito devíti portály skrývala síť celkem 89 serverů, které dohromady dodávaly až 178 TB autorsky chráněného obsahu. Vyšetřování bylo zahájeno už loni v září a jeho vedením je pověřen prokurátor (italský státní žalobce) Giangiacomo Pilia od soudu města Cagliari v italské Sardinii. Jeho aktuálním výsledkem jsou kromě středeční razie, devíti uzavřených portálů a 89 zabavených serverů i dvě zatčení.


Repro: TorrentFreak.com

Oznámení o uzavření portálu od Guarda di Finanzia.

Osoba, zatčená v oblasti Varese (Lombardie), je podle italské policie komerčním ředitelem jedné z nelegálních platforem. Bylo mu sděleno obvinění z opakovaného porušování autorských práv.

Druhá osoba, zatčená v Maceratě (provincie Marche), je rovněž podezřelá z nelegálních zásahů do autorských práv a měla na starosti technickou správu platformy. Byly u něj rovněž zajištěny předměty doličné jako smart karty, dekodéry, počítačové vybavení a další nespecifikovaná elektronická zařízení.

Jako druhá část zásahů nyní probíhá úplné zastavení odbavování nelegálních streamů a kompletní odstavení serverů od sítě. Guardia di Finanzia rovněž oznámila, že se jí do rukou dostal kompletní seznam předplatitelů zmíněné nelegální platformy.

Operace Pirate On Demand je další z řady cílených zásahů proti pirátům. Letos v březnu bylo uzavřeno patnáct jiných portálů, které umožňovaly ilegální přístup k programům společností Mediaset a Sky.

Intermezzo

Pokud jste zmateni z toho, že vám nefungují nelegální doplňky ve vašem Kodi, nesnažte se kontaktovat oficiální podporu Kodi TV. Oni pirátský software nepodporují…


Repro: TorrentFreak.com

Odpověď týmu Kodi na uživatelský dotaz zveřejněný na twitterovém profilu platformy.

Spojené státy

V kauze DISH Networks vs TV Addons + ZEM TV došlo k dalšímu procesnímu posunu. Na základě podání společnosti DISH vydal federální soud soudní obsílky se žádostmi o veškeré informace týkající se konkrétních osob stojících za žalovanými subjekty TV Addons, Zem TV, a „Shani“. 

SCHVÁLENÍ FEDERÁLNÍM SOUDCEM VE FORMÁTU PDF (anglicky)

Žalobce – společnost DISH – žádá o informace následující společnosti, kterým byla doručena soudní obsílka od federálního soudu v Houstonu: 

  • Twitter
  • Google
  • Facebook
  • PayPal
  • Amazon,
  • CloudFlare
  • GitHub,
  • Hosting Services
  • Dynamic Network Services

SOUDNÍ OBSÍLKY VE FORMÁTU PDF (anglicky)

Dále byly oficiální cestou osloveny i zahraniční soudní orgány pro doručení žádosti o informace subjektům mimo území USA. Jedná se o tyto společnosti: 

  • Online (Paříž, Francie)
  • ioMart Hosting (Glasgow, Skotsko)
  • UK-2 (Londýn, Velká Británie)
  • Contabo (Mnichov, Německo)

Federální soud v Houstonu si po těchto společnostech vyžádal údaje o klientech za zjištěnými IP adresami zákazníků. Proces tak víceméně dostal globální podobu. Není zatím jasno, jestli za IP adresami stojí prostředníci mezi vývojáři a koncovými zákazníky, nebo jde o zjištěné adresy přímo klientů s nainstalovaným add-onem Zem TV.

ZAHRANIČNÍ ŽÁDOSTI O SPOLUPRÁCI VE FORMÁTU PDF (anglicky)

Zatímco Dish má jako žalobce vážný zájem zjistit, jaké osoby stojí za TVAddons a ZemTV, zmínění žalovaní prakticky s nikým nekomunikují.

Vývojář doplňku ZemTV vystupující pod přezdívkou Shani přístup k němu zcela odstavil brzy po oznámení žaloby, aniž by se o ní výslovně zmínil.

UX DAy - tip 2

TVAddons je off-line po dobu dvou týdnů, aniž by veřejně informoval o důvodech.


Autor: Androidpcreview.com

Jediné vyjádření, které v této věci vydalo na serveru AndroidPCreview,com uskupení Eleazar Coding, hovoří podle zasvěcených pouze o jeho/jejich vlastní práci, nikoliv o TVAddons jako celku. Výše zmíněné stránky hodnotí toto vyjádření jako „směšné“ a končí jeho rozbor slovy: Může tomuto skutečně někdo věřit? Evidentně ano.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).