Hlavní navigace

Aktuální plány Digi TV, nárůst zákazníků u O2 a radosti sportovních fanoušků

30. 7. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Ambiciózní plány české a slovenské satelitní platformy Digi TV představilo její vedení, O2 dále navyšuje počet zákazníků své IPTV služby a sportovní diváky čekají programové žně.

Programové plány satelitní platformy Digi TV pro nadcházející sezónu

Společnost Digi CZ, provozovatel satelitní televizní platformy Nová Digi TV, se dohodla se společností Digi Slovakia, dceřinou společností slovenského telekomunikačního operátora Slovak Telekom, na pokračování dosavadní spolupráce. To má v praxi znamenat, že fotbaloví fanoušci budou moci exkluzivně na Nové Digi TV sledovat přenosy z anglické Premier League a Sky Bet Championship a také ze španělské La Ligy vysílané na kanálech Digi Sport, které provozuje společnost Digi Slovakia. V případě anglických lig se to týká tří následujících sezón, u španělské nejvyšší soutěže jde o sezóny dvě.

Digi TV CZ a SK - dnešní video debata o kanálech Digi Sport na Facebooku.

Česká a slovenská Digi TV budou i nadále spolupracovat. Každá se postará o něco

Záznam pondělní diskuse Marcela Šatánka a Vladimíra Rusnáka, zástupců slovenské a české satelitní platformy Digi TV, nahrál jeden z našich čtenářů.

Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 1 HD a Digi Sport 2 HD budou nadále vyráběny „federálně“, tedy jak pro český, tak pro slovenský trh. Stejný obsah by se tak měl dostat jak k českému, tak k slovenskému klientovi Digi. Od nové sezóny nebudou pro ČR „začerňovány“ přenosy La Ligy. Klienti jak české, tak slovenské Digi dostanou tři plnohodnotné programy. Premier League od nové sezóny exkluzivně jen na satelitní Nové Digi CZ. Bude také na nové internetové televizi, kterou Nová Digi hodlá slovy ředitele Vladimíra Rusnáka spustit „během několika týdnů“.

Premier League od nové sezóny exkluzivně jen na Nové Digi

Od 1. srpna by se měla na slovenských satelitních platformách Nová Digi TV SK a Magio Sat objevit stanice Digi Sport 4 HD. Ta jako samostatná stanice vznikla v roce 2014. Diváci by se tak od srpna mohli dočkat fotbalových soutěží, jako je UEFA Champions League nebo španělská LaLiga, v HD kvalitě. Program doplní třeba basketbalová liga Turkish Airlines Euroleague, česká Synot Liga, česká Hokejová Tipsport Extraliga i se zápasy Generali PlayOff Tipsport Extraligy nebo fotbalový MOL Cup.

Digi Sport 4 HD by měl od srpna rozšířit nabídku slovenské Digi TV a Magio Sat

Jak jsme již avizovali v pondělní aktualitě, společnost O2 v souvislosti se startem nového specializovaného kanálu O2 TV Fotbal reagovala na aktuální rozložení sil na trhu ukončením přebírání programů Digi Sport 1, Digi Sport 2, Digi Sport 1 HD a Digi Sport 2 HD, a to k datu startu O2 TV Fotbal, tedy k 8. srpnu 2016. K tomuto dni tak dojde k ukončení vysílání na programových pozicích 81 – Digi Sport 1, 82 – Digi Sport 2, 83 – Digi Sport 1 HD a 84 – Digi Sport 2 HD a bude zahájeno vysílání O2 TV Fotbal. Podle zcela aktuálního vyjádření O2 bude kanál v nabídce všech tarifů, tedy M, L i XL. Stejně tak bude přítomen i v tarifu Air M.


Autor: Faistauer Petr

Digi TV vs. O2 TV: jaké budou změny v programové nabídce O2 TV od 8. srpna?

Další sportovní novinky

Aktuální ročník první české fotbalové ligy čeká přejmenování. Po pivovaru Gambrinus, který tvořil součást názvu ligy v letech 1997 až 2014, a sázkové kanceláři Synot, titulárním sponzoru ligy posledních dvou let, se novým generálním partnerem stala společnost ePojištění.cz. Ta podepsala smlouvu s Ligovou fotbalovou asociací na období dvou let. Jak pro server DigiZone.cz upřesnil předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda, nový název ligy by se měl vyslovovat s diakritikou ve formě „ePojištění tečka cé zet“.

Pelta ohlásil nového titulárního sponzora první ligy. Stala se jím společnost ePojištění.cz

Olympijské vysílání, čítající přes 731 hodin (jen plánované přímé přenosy jsou prý na osmnáct dnů), bude hostit program ČT Sport, který pokryje naprostou většinu medailových disciplín, a rovněž Dvojka České televize. Olympiáda bude divákům k dispozici také na webových stránkách a speciál, který najdete na adrese http://www.ceskatelevize.cz/rio2016/ (stránky dnes ještě nebyly funkční), nabídne možnost sledovat živě až deset sportovišť najednou. Tak jako při olympiádě v Londýně i nyní je vyslán početný tým a své studio vybuduje ČT i přímo v Riu. Diváky zde budou provázet Robert Záruba a Jaromír Bosák a spolu s nimi i tým expertů, jako například Vávra Hradilek, Jana Komrsková či Kristýna Kolocová. Zajímavé hosty ale uvidí diváci i v dalším studiu, které se staví na Lipně, a zde budou průvodci Petr Vichnar a Darina Vymětalíková.

ČT Sport a ČT 2 – Rio 2016 pojede 24 hodin denně, na webu půjde sledovat až deset sportovišť najednou

Podle tiskové zprávy RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska) dosáhla průměrná sledovanost, resp. podíl na publiku, u všech etap Tour de France (TdF) 21,8 % a závody průměrně vidělo 195 tisíc diváků. Díky tomu se 103. ročník stal vůbec nejsledovanější „Tour“ od začátku vysílání přímých přenosů z tohoto cyklistického závodu na kanálech RTVS. U České televize si Tour de France 2016 pustilo přes 2,4 milionu diváků, loni to bylo 2,1 mil. Průměrná sledovanost jednotlivých etap byla nejvyšší za poslední tři roky a činila 178 tisíc diváků, přičemž v roce 2015 to bylo 167 tisíc.

Tour de France vykázala na Slovensku rekordní sledovanost. Špatně na tom nebyla ani u nás

O2 TV dále navyšuje počet zákazníků

Počet zákazníků sledujících digitální televizi O2 TV se meziročně zvýšil dvaapůlkrát o téměř 300 tisíc. Dohromady tak počet sledujících O2 TV poprvé přesáhl půl milionu. Podle generálního ředitele O2 Czech Republic Tomáše Budníka si digitální televizi O2 TV za poslední rok pořídilo 35 tisíc nových zákazníků. Počet těch, kteří se na televizi dívají přes internet nebo na mobilních zařízeních, se meziročně zvýšil dvaapůlkrát, dodal Budník.

O2 ohlásilo hospodářské výsledky, počet diváků O2 TV přesáhl půl milionu

Výnosy CME se ve druhém čtvrtletí nepatrně snížily

Výnosy CME se navýšily (všechny výsledky jsou neauditované) shodně o 3 % a za druhé čtvrtletí dosáhly 175,2 mil. USD. Za první polovinu roku pak činily 304,2 mil. USD, přičemž za stejné období v roce 2015 dělaly 293 mil. USD. Operativní zisk před odečtením odpisů a amortizace OIBDA vzrostl o 12 procent na 53,6 mil. USD a v případě prvního pololetí o 18 procent na 70,7 mil. USD. To vše při konstantním směnném kurzu. Christoph Mainusch, jeden ze dvou generálních ředitelů CME, k tomu řekl: Během druhého čtvrtletí jsme si udrželi naše vedoucí pozice ve sledovanosti ve všech našich šesti zemích. Pokračovali jsme v investování do naší lokální produkce, která je populární u našich diváků, a zároveň jsme snížili celkové náklady za účelem dosažení co největší ziskovosti.

Christoph Mainusch

CME – Česko lehce ztrácí, Rumunsko a Slovensko výrazně posilují, celkově nárůst 

České Radiokomunikace: v přechodových sítích nebude místo pro HD kanály komerčních stanic

Vláda na svém posledním zasedání schválila na druhý pokus státní strategii rozvoje digitální televize, se kterou přímo souvisí i přechod na nový standard DVB-T2. Celý proces by mohl být zahájen ještě do konce letošního roku a s jeho koncem se počítá po roce 2020. Podle vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu by po skončení přechodu na DVB-T2 mohlo vysílat až šest celoplošných sítí. Aktuální stav příprav nám popsal Marcel Procházka, ředitel Českých Radiokomunikací pro oblast regulace. Nástupnický standard DVB-T2 umožní podle Procházky zajistit televizní vysílání ve vysoké kvalitě s řadou nových služeb a vysokým pokrytím, které bude obdobné jako dnešní vysílání v DVB-T. Přechod na nový vysílací standard se vedle operátorů vysílacích sítí ale dotkne také televizních diváků. Strategie proto řeší i vliv přechodu na diváky a eliminaci těchto dopadů. Klade proto velký důraz na komunikaci nejen v rovině zúčastněných institucí, ale i na informovanost koncových diváků, tvrdí Procházka.

Marcel Procházka

Procházka – do přechodových sítí se komerční stanice v HD nevejdou

Stručně

Zlatými glóby oceněný seriál Ve jménu vlasti, dánskou ságu Vláda nebo pokračování britských seriálů Panství Downton a Pan Selfridge. Tak bude vypadat podzimní sezóna na České televizi.

Na podzim nasadí Česká televize seriál Ve jménu vlasti, dánskou Vládu, finále Panství Downton nebo pokračování Pana Selfridge

Satelitní platforma Skylink spustila koncem června na satelitu Astra 3B 23,5 °E novou frekvenci 12 090. Ta nahradí stávajících 12 207. Vysílání nyní běží souběžně na obou frekvencích. K vypnutí frekvence 12 207 by mělo dojít ve středu 10. srpna. 


Autor: Skylink

V první polovině srpna ukončí Skylink vysílání na frekvenci 12 207

Velmi opožděně přichází první oznámení o nových televizorech Sony pro sezónu 2016/17, což se týká nejen Evropy. Před necelým měsícem jsme totiž mohli sledovat podobnou zprávu určenou pro severoamerický trh. Navíc výrobce už dříve oznámil, že prodej svých Full HD TV z roku 2015 prodlouží minimálně do září 2016 s tím, že se musí soustředit právě na Ultra HD (4K) televizory s Android TV, o které prý je největší zájem.

Ultra HD televizory Sony pro rok 2016 přicházejí do Evropy

Pro příznivce Apple TV a set-top boxů se systémy Android je, resp. spíše bude dobrou zprávou možnost sledovat televizní vysílání poskytované Antik Telecomem i touto cestou. Aplikace je pro obě platformy zatím v testovací podobě dostupná na Google Play a AppStore pod názvem „AntikTV“. Uživatelské rozhraní je u Apple TV a boxů s Androidem odlišné od mobilních aplikací a zvýšena byla i obrazová kvalita. Doporučen je provoz na zařízeních pracujících s verzí Android 5, resp. na Apple TV 4. generace.

Televize od Antik Telecom si rozumí s Apple TV i s Androidem

Tipy C

Televizní přijímače vybavené technologií HbbTV, resp. pořady na nich touto cestou puštěné, sledují na kanálech FTV Prima průměrně dva televizní diváci, přesně řečeno 1,94 diváka. Dotazování probíhalo mezi 28. březnem a a 3. dubnem. Celkem bylo sesbíráno 12 593 odpovědí, přičemž otázka byla vysílána na stanicích Prima, Prima Cool, Prima love a Prima Zoom.

Výřez obrazovky s otázkou k HbbTV, která se zobrazovala na kanálech FTV Prima.

Televizor s pořadem puštěným přes HbbTV sleduje v průměru 1,9 diváka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).