Hlavní navigace

AB IPBox PRISMCUBE RUBY: multimediální satelitní přijímač s Linuxem a XBMC

15. 7. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Linuxový přijímač, který spatřil světlo světa již v roce 2013, je za dobu prodeje dokonale prověřený, software doznal značného vylepšení a dnes je o polovinu levnější.

Satelitní přijímač PRISCUME RUBY od firmy Marusys obsahuje i bezdrátové připojení Wi-Fi pro internet. To je důležitou součástí přijímače. Je zde totiž integrován multimediální systém XBMC, pro který existuje značné množství doplňků, například předpověď počasí, Facebook, YouTube, Flickr apod. Další funkce a vylepšení je možno doinstalovat. Přijímač je malý a velmi lehký. Využívá procesor PNX8496–1250DMIPS. 

Přední panel

Na předním panelu přijímače je odleva pouze modrý dvanáctisegmentový VFD displej slabě prosvítající pod černým plastem. Displej zobrazuje v provozním režimu název kanálu a stavové indikační ikony, ve StandBy je zobrazován aktuální čas.

Na vrchní části panelu, nad displejem, se nachází podsvícené tlačítko (bílé/červené) pro operační a StandBy mód.

Na pravé straně předního panelu je sklápěcí víčko s magnetickým zámkem. Zde nalezneme jeden slot CI pro CAM modul a jeden slot pro přístupovou kartu.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou vstupy do dvou tunerů (LNB 1 a LNB 2), které mohou být softwarově propojeny. Dále je zde trojice cinch konektorů pro analogový výstup videa a audia pomocí kabelu RCA. Následuje optický digitální audiovýstup S/PDIF. Uprostřed panelu je jeden port sériového rozhraní RS-232 a dále HDMI digitální výstup obrazu a zvuku. Následuje ethernetové rozhraní pro připojení do sítě a pod ním jeden USB 2.0 port pro připojení HDD nebo flash disků. Posledním konektorem je vstup pro napájení z externího zdroje 12 V / 3,5 A. Na zadním panelu je ještě ventilátor chlazení přijímače.

Dálkové ovládání

Oboustranné dálkové ovládání je vyrobeno z černého plastu. Povrch strany ovládání funkcí je lesklý, povrch QWERTY klávesnice je matný. Tato kombinace dvou klávesnic je velice praktická. Psaní nebo vkládání znaků je tak značně ulehčeno. Abychom omylem nezapnuli QWERTY klávesnici, pokud ji nepotřebujeme, je blokována do doby, než ji aktivujeme stiskem tlačítka zcela vlevo dole se symbolem zámku. 

Pokud potřebujeme zadávat informace, zobrazí se nám v obraze virtuální klávesnice, kde na dálkovém ovládači zadáváme potřebné znaky, což je velice nepraktické. Proto je na dálkovém ovládání na opačné straně k dispozici zmíněná OWERTY klávesnice, kde po jejím odemčení můžeme zadávat znaky a psát jako na normální klávesnici, což je daleko příjemnější a rychlejší.

Dvě třívoltové knoflíkové baterie CR-2032 se vkládají do vysouvacího úložiště z boku. K jejich výměně musíte použít šroubováček a nadzdvihnout aretovací západku. Měly by vydržet minimálně jeden rok provozu. Osobně preferuji v dálkovém ovládání baterie AAA, které jsou o hodně levnější. Zde se prioritně hledělo na velikost ovládání a na co nejmenší hmotnost.

Síťový napáječ

AC 100 – 240 ~Volt Max 1 A, 50/60 Hz, DC 12 V 3,5 A

Interní disk až u dna

Tam, kde bychom to těžko předpokládali, umístil výrobce šachtu na 2.5“ pevný disk. Pro jeho instalaci je k dispozici montážní kit. Po jeho instalaci a zapnutí přijímače se automaticky disk identifikuje a naformátuje. Vše můžeme sledovat na displeji. Poté již přijímač nabootuje, což již můžeme vidět i na obrazovce televizoru. 

Instalace

Při spuštění přijímače máme na pomoc průvodce první instalací, který vás provede celým procesem. Nejdříve si nastavujete jazyk prostředí (včetně češtiny i slovenštiny), parametry obrazu, satelitů, transpondérů, naladíte stanice a nastavujete čas i datum. Můžeme například zvolit automatické nebo ruční vyhledávání. K dispozici je také FastScan, kde si vybereme tuner a provozovatele (například Skylink). Funkce FastScan totiž velmi zjednodušuje nastavení přijímače. Rychlost vyhledávání televizních programů je velice vysoká.

Menu přijímače jsou víceméně oddělená – zvlášť pro satelit a zvlášť pro multimediální centrum XBMC.

XBMC

Po stisku tlačítka XBMC se dostaneme do prostředí multimediálního centra, které má mnoho možností. K dispozici je například správce souborů, pomocí kterého můžete přenášet multimediální data například ze síťového disku na lokální.

Doplňky se instalují a spravují buď ve správci doplňků, nebo přímo podle jednotlivých typů souborů. Některé jsou již předinstalované a povolené, další si musíte stáhnout z internetu. Některé doplňky se dají instalovat i ze souborů ZIP (ze záložky Programy), ale většina doplňků se využívá při přehrávání přímo z internetu, takže se bez internetu neobejdeme. XBMC umožňuje instalovat doplňky, které vyvíjí nezávislí vývojáři po celém světe. Je jich obrovské množství, ale hlavně jsou zadarmo. Značné množství je jich ale vzhledem k autorským právům nelegální.

Počasí

Správa doplňků

Podpora titulků

Titulky se zobrazují ve velikosti, kterou si můžeme určit (můžete nastavit i synchronizaci obrazové i audio stopy). Při spuštění filmu bez titulků si je může přijímač vyhledat na internetu, stáhnout je a spustit. Platí to i v případě, že film nespouštíme z interního disku nebo USB klíčenky, ale i z internetového streamu. 

PVR

Díky nainstalovanému internímu pevnému disku můžeme nahrávat programy. K tomu lze skvěle využít dva instalované tunery, které můžeme i při zapojení pouze jednoho kabelu využít oba, a to pomocí softwarového propojení. Při připojení pomocí jednoho kabelu můžete současně nahrávat dva HD programy a sledovat třetí za podmínky, že jsou obě stanice vysílány na témže transpondéru. To je tedy určité omezení, ideální je mít zapojeny oba tunery samostatnými kabely ke dvěma zdrojům z LNB.

K nahraným programům se dostanete stlačením tlačítka Archive.

Aktuální verze software za určitých podmínek podporuje práci i se čtyřmi kanály v HD rozlišení. V praxi to znamená, že si můžete nahrávat dva HD programy, třetí si můžete zobrazit v okně PIPu a čtvrtý sledovat na televizoru. Sledovaný kanál navíc můžete ukládat TimeShiftem se všemi funkcemi, které Archive poskytuje na dálkovém ovládání. Je zde seznam nahrávek s údajem o jejich celkové délce.
Předností přijímače je, že dokáže přehrát téměř všechny videosoubory, které mu nabídnete (MKV, AVI, MP3, MP4, JPG …). Disk je formátovaný souborovým systémem FAT32. Z disků NTFS umí pouze číst.

Informační lišta

Informační lištu zobrazíme tlačítkem „i“. Zobrazuje aktuální číslo předvolby a název televizního nebo rozhlasového kanálu. Barragraf zobrazuje časovou osu průběhu programu s vyznačením jeho začátku a konce. Další ikony jsou aktivní pouze v případě jejich přítomnosti, např. teletext, titulky, záznam, Mute, A/V nastavení atd. Jsou zde také v řadě softwarová tlačítka, která přepínáme pomocí šipek na dálkovém ovládání a s nimiž můžeme získávat další informace.

Opětovným stiskem tlačítka „i“ zobrazíte podrobný popis programu. EPG data v okně můžete pomocí šipek měnit (minulé a následující události).

Teletext a HbbTV

Teletext se zobrazuje na celé ploše obrazovky na popředí programu. Znaky se zobrazují správně, ale chybí většina akcentů. Vzhledem k tomu, že teletext je již využíván sporadicky a máme v přijímači k dispozici hybridní vysílání HbbTV, které se na rozdíl od teletextu začíná mohutně rozšiřovat, nebude nepřítomnost akcentů v teletextu žádný problém.

EPG

V prostředí máte k dispozici také čtyři typy EPG, to totiž může mít několik podob. Stačí si je zvolit a zobrazit. Zde je klasické EPG se čtyřhodinovou mřížkou a se seznamem kanálů s krátkým popisem právě zvoleného programu.

Rady a doporučení závěrem

Zajímavé je vytváření vlastních kompletních záloh na USB (včetně naladěných programů, nastavení přijímače a kompletní XBMC části). Vytvořené zálohy se dají jednoduše nahrát do přijímače jako nový software přes USB (stačí jen přejmenovat vytvořený adresář zálohy na „update_ruby“).
Pěknou možností je zobrazování pikonů (obrázků log TV stanic) – jednoduchá možnost jejich zobrazení je stiskem šipky vpravo při sledování programu.
Další zajímavá funkce je přidávání jakéhokoliv obsahu v XBMC části do skupiny oblíbených – jednoduchým stiskem tlačítka „i“ se zobrazí možnosti, kde je možné vybrat „přidat do favoritní skupiny“. Potom v satelitní části stiskem Menu je možné se šipkami přesunout vlevo dolů na symbol hvězdičky. Po jejím potvrzení se zobrazí skupina oblíbených s navolenými položkami v XBMC části. Takto je možné velmi rychle přistupovat k oblíbeným doplňkům, filmům, mediálním souborům z XBMC části atd.
Zajímavou funkcí je i vytváření záložek (bookmarks) v nahrávkách. Je možné je vytvářet ručně kdekoliv v nahrávkách (např. u začátků a konců reklam) nebo automaticky, kdy je nahrávka automaticky rozdělena na deset částí. Vytvořené záložky se dají zobrazit nad spodní informační lištou, samotné listování mezi záložkami je pak velmi jednoduché.

Tento přijímač slouží také jako centrum pro komplexní správu multimediálních souborů a můžete jej zapojit do všeho, co používáte doma, například PC, iPhone, iPad, Android Phone, tablet apod. Živé vysílání nebo nahrávky si zkrátka prohlédnete i na PC nebo v mobilních zařízeních. K tomuto účelu slouží mobilní aplikace VLC. S její pomocí se zařízení připojí k přijímači AB IPBox PRISMCUBE RUBY, který funguje jako UPnP server a podporuje i přehrávání živého vysílání přes HTTP. Spuštění a přehrávání živého obsahu nastavíme v aplikaci VLC podle toho, zda chceme sledovat živé vysílání nebo nahrávku. Tato činnost neovlivňuje program, který se přehrává na televizoru. Máte tak k dispozici další nezávislou obrazovku a možnost sledovat dva TV programy nebo nahrávku. Živé vysílání můžete sledovat i přes webové rozhraní na PC.

Můžete si změnit smartphone na dálkové ovládání a přes přijímač lze přehrávat fotografie nebo videa ze smartphonu na televizoru.

Přijímač PRISMCUBE RUBY můžete také vidět na PC vaší sítě a přistupovat tam k jeho obsahu. Zkrátka si ho vybavíte tím, co chcete a budete používat. Doinstalujete si doplňky, které stále přibývají. To je přednost open source platformy XBMC.
Kombinace dvoujádrového čipu ARM Cortex A9, 4 GB flash a 4 GB RAM dává přijímači slušnou rezervu výkonu, aby si zachoval plynulý chod i při normálním zatížení.
V přijímači jsem měl modul Smit s kartou M7. Zprovoznění čtečky karet je možné s použitím pluginu „softcam-0.1.29.zip“, kterou naleznete na AB fóru. Po instalaci můžete k dekódování použít karty Skylink ICE/Irdeto nebo freeSAT. Karty M7 ve čtečce fungovat nebudou. Výhoda sjednocené čtečky je v tom, že umožňuje vícekanálové dekódování.
PRISMCUBE nemusíte nastavovat a instalovat. Stačí nahrát kompletní zálohu pro Skylink nebo freeSAT:

Jak instalovat zálohu:

1. Rozbalte soubor v PC, vznikne adresář „update_ruby“
2. Nakopírujte rozbalený adresář na USB a připojte ho do vypnutého přijímače
3. Zapněte přijímač a sledujte přední displej
4. Po zobrazení „Press I“ stiskněte „i“ na dálkovém ovladači
5. Začne proces nahrávání software
6. Po zobrazeni hlášky „Remove USB“ na displeji boxu odpojte USB, box začne nabíhat do pracovního režimu s nainstalovanou zálohou

Záloha obsahuje:

DVB část:

– aktuální nastavení (seznam programů) Skylink nabo freeSAT
- aktuální pikony (obrázky log programů Skylink nebo freeSAT v infoliště a jednoduchém seznamu programů – vyvolává se šipkou doprava při sledování programu
- přednastavená čtečka na karty Skylink ICE/Irdeto nebo freeSAT

XBMC část:

– vytvořené linky „HDD media“ (interní HDD) v souborovém manažeru, v podmenu videa, hudba a obrázky
- doplňky Videa – YouTube a Sosac

– nastavení stahování titulků k filmům v CZ a SK jazyku
Pokud si nevíte s některou z instalací rady, je k tomu v přijímači velice podrobný obrázkový a textový manuál. Má 22 stran, zde je ukázka. Další rady naleznete na stránkách výrobce http://forum.abipbox.com/ nebo zde: http://www.ab-forum.info/.
Na závěr musím uvést, že se přijímač jedenkrát sám restartoval, a to při sledování iVysílání z České televize u jednoho filmu v HbbTV. To byla ale spíše náhodná souhra událostí při mém cíleném pohybu v čase nahrávky. Navíc HbbTV je v přijímači stále v testovacím režimu. Jinak jsem neměl s HbbTV ani u zahraničních programů žádný problém s jejich funkcemi.
V zahraničních časopisech, které se zabývají satelitním vysíláním a testy, je tento přijímač hodnocen dobrými známkami, v procentech kvality celkového hodnocení se pohybuje mezi 75 až 80 procenty.

Ke stažení a diskusi

http://forum.abipbox.com/
http://forum.abipbox.com/welcome.php

Balení obsahuje: 

BRAND24

  • Přijímač
  • Dálkové ovládání
  • Síťový napáječ
  • Síťový kabel
  • HDMI kabel
  • Dvě 3V knoflíkové baterie
  • Montážní set pro instalaci HDD
  • Stručný manuál v češtině, angličtině a němčině

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech
Email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/ab-ipbox-prismcube-ruby.html
Cena je 3990 Kč včetně DPH.

Grafiku vytvořil autor s použitím oficiálních fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).