Hlavní navigace

4G sítě mohou ohrozit nástup digitálního rozhlasu i klasickou televizi

26. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zní to jako pohádka – video ve vysokém rozlišení kdekoliv po celé republice, služby na vyžádání a atraktivní obsah, kdykoliv ho bude chtít. To vše (a nejen to) mohou teoreticky nabídnout 4G sítě díky vysokým přenosovým rychlostem. Sítě, které budou v budoucnu fungovat i u nás. Zatímco doposud jsme byli zvyklí v rámci 3G na jednotky megabitů, do budoucna to mohou být i řády desítek. Pokud chytí mobilní operátoři „za pačesy“ šanci, která před nimi leží, mohou pěkně zkomplikovat budoucnost klasickému televiznímu vysílání, ale především digitálnímu rozhlasu, jehož budoucnost je v Česku prozatím stále ještě ve hvězdách.

Mnohonásobně se zvýší přenosové rychlosti

Výhodou 4G sítí bude především skutečnost, že nabídnou mnohem větší přenosové rychlosti. Zatímco dnes jsou uživatelé mobilních telefonů zvyklí na jednotky megabitů, nově by to měly být desítky megabitů za sekundu. Navýšení je tedy skutečně značné. U pásma 800 MHz, které se uvolnilo po ukončení pozemního analogového televizního vysílání, je zajímavé zejména to, že pokrytí by mělo být po celé zemi, tedy i v oblastech, kde doposud nebylo dobré pokrytí. Všude tam by se uživatelé dostali k rychlému internetu. Klasickými 3G sítěmi fungujícími v pásmu 2100 MHz není něco podobného možné realizovat. Teoreticky by to sice možné bylo, ovšem prakticky by to bylo velice neekonomické. Zjednodušeně je možné říci, že v pásmu 800 MHz se vlny šíří lépe, takže není zapotřebí budovat tolik vysílačů, aby se dosáhlo dobrého pokrytí.

4G umožňuje teoreticky i přenos rádia případně televize

Čtenářům DigiZone.cz jistě není nutné blíže popisovat, že společnost Telefonica Czech Republic je provozovatelem služby O2TV. Kdyby teoreticky chtěla, mohla by něco podobného nabídnout i na své 4G síti například pro tablety nebo chytré mobilní telefony. Pro sítě 4G se teoreticky počítá s tím, že je zde vyhrazený i prostor pro možný broadcasting (vysílání). Vysílače mohou v rámci nějaké oblasti vysílat například to samé. Fungovalo by to na podobném principu, jako u pozemní digitální televize (DVB-T) společná jednofrekvenční síť (SFN). V praxi by to vypadalo tak, že v rámci sítě by byl vyhrazen nějaký prostor, na kterém by byly přenášeny informace nebo data pro nějakou televizní stanici. Může to být ale pochopitelně i rádio. Mobilní telefon nebo tablet by si něco takového nemusel vyžádat, ale automaticky by to v síti našel. Otázkou však je, jestli operátoři této možnosti využijí, protože toto vysílání by pochopitelně zabíralo datový prostor, který mohou využít jiným způsobem. Proto jsem tuto možnost pouze nastínil, ale nepočítám s tím, že bude v příštích letech využita.

Pavel Dvořák - Ekonomika ČT 24

4G síť by teoreticky umožnila i přenos televizního signálu, ale pravděpodobně není možné počítat s tím, že operátoři by této možnosti využili. Proč? Vysvětlíme níže. (Repro foto: vysílání ČT 24)

Ať žije video na vyžádání (VOD)

S vysokými přenosovými rychlostmi se ale spíše otvírá pro mobilní operátory další možnost, která se jeví jako velice reálná, a to je přístup k vysoce kvalitnímu obsahu (po obrazové stránce) pomocí sítě. Může jít například o služby video-on-demand, přehrávání HD videa (včetně 3D) a podobně. 4G síť umožňuje operátorovi teoreticky možnost spustit i vlastní portál s obsahem náročným na data. Otázkou je, zda se toto video bude přenášet v reálném čase, případně pokud bude stačit, zda si uživatel video stáhne a podívá se na něj později. Do budoucna je ale spíše pravděpodobná možnost, že si divák k sobě vůbec obsah nebude stahovat, ale bude se připojovat k nějakému vzdálenému serveru. Přehrávač, který bude implementovaný v mobilním telefonu, pak tento obsah zobrazí. Uživatel nebude data vůbec potřebovat (nebude si stahovat soubor), protože si na ně bude moci rychle sáhnout. Stahovat si soubor k sobě bude v podstatě zbytečné, pokud už se na obsah zájemce nikdy nepodívá. Na tomto principu už funguje v tuto chvíli i řada legálních serverů. Může jít například o videotéku HBO GO, která však díky rychlým datům otevře přístup i ke skutečně kvalitnímu HD obsahu. Vývoj se nedá zastavit a bude jistě zajímavé sledovat, co nás v této oblasti v nejbližších letech čeká.

HBO GO web 2

K videotéce HBO GO bude možné přistupovat i prostřednictvím mobilních zařízení, například tabletů. V budoucnu tak lze očekávat i přidání možnosti sledovat seriály a filmy v HD rozlišení, které je náročnější na data. (Repro foto: HBO GO)

Rychlé sítě uškodí pravděpodobně zejména nástupu digitálního rozhlasu

S rostoucí rychlostí internetového připojení se dá počítat i s tím, že mobilní operátoři začnou být ke svým zákazníkům vstřícnější i co se týká přenesených dat. Přece jen stovky MB u většiny datových tarifů nejsou zrovna pro uživatele dychtící po kvalitním obsahu to pravé ořechové… Každý uživatel bude mít s největší pravděpodobností nějaký datový tarif, který mu umožní přenést určitý počet GB, které pro něho budou zajímavé. Operátor tedy nebude žít z toho, že bude prodávat data několika málo firemním zákazníkům, ale prodá data všem, kteří o to projeví zájem. To se pochopitelně může stát problémem pro klasické televizní a rozhlasové vysílání. U uživatelů vzrůstá čím dál tím více počet chytrých mobilních telefonů a tabletů, které mají různé aplikace například pro poslech rozhlasu. Tato zařízení jim tak v praxi v podstatě nahrazují digitální rozhlasové přijímače pro DAB a DAB+. Proč si tedy do budoucna pořizovat klasický přijímač, když budu mít mobilní telefon, který si například kabelem propojím se svou domácí soustavou a nepoznám žádný rozdíl? Dalším hřebíčkem pro digitální rozhlas může být navíc v tomto směru i skutečnost, že současné rozhlasové stanice získávají za souhlas s přechodem na digitální vysílání prodloužení stávající licence až do roku 2025 (!!!). A troufnout si říci, kde budou mobilní komunikace za třináct let, to by byla skutečně velká odvaha.

BRAND24

Pure Contour - Pure.com

Digitální rozhlas se u nás zatím pořádně nerozjel a mobilní operátoři toho mohou v budoucnu využít ve svůj prospěch. (Zdroj: Pure.com)

Uškodí 4G i klasické televizi?

Pokud si budou moci uživatelé brát s sebou video i audio obsah kamkoliv, může tato skutečnost uškodit i klasické televizi. Už dnes jsou mobilní telefony a tablety vybavovány aplikacemi pro sledování televizních stanic. U nás je leaderem především Česká televize, v zahraničí však už jde poměrně o standard. Zvláště v pokročilém stádiu vývoje jsou v této oblasti především zpravodajské kanály. Do budoucna lze ale určitě očekávat rozvoj i u dalších tematických stanic. Vždyť kdo ignoruje chytré technologie, zaspal dobu a jednou se mu to i s úroky vrátí. Pokus brát si s sebou klasickou televizi tu byl už před lety. Jistě si vzpomenete především na T-Mobile, který se snažil tlačit televizi pro mobilní zařízení označovanou jako DVB-H. Ta se u nás nechytla a, stejně jako v ostatních evropských zemích (s výjimkou Itálie), skončila jako velký propadák digitální éry. 4G ale na tom bude jinak. Díky chytrým mobilům a tabletům, o které je mezi uživateli skutečně zájem, si bude možné vzít klasické i on-demand vysílání kamkoliv. Na otázku, zdali tedy tato budoucí televizní platforma, a tak o ní skutečně můžeme hovořit, zabije televizní vysílání, odpovím ne. Lví podíl na tom ale budou mít smart televizory, které jsou, jak jinak, připojené k internetu.

Ohrozí podle vašeho názoru 4G sítě nástup digitálního rozhlasu v Česku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).