Hlavní navigace

Omezení digitálního signálu ČT z Krásného nemá mít dopad na Vysočinu

23. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
23. 3. 2010

Televizní diváci na Vysočině a v Posázaví se nemusí obávat, že by kvůli plánovanému nižšímu výkonu digitálního vysílání České televize z vysílače Krásné v Železných horách na Pardubicku nadobro přišli o signál veřejnoprávního multiplexu. ČT začne z Krásného, odkud pokryje většinu Pardubického kraje, ale také značnou část Vysočiny a částečně i střední Čechy, vysílat příští středu 31. března. Oproti původními výkonu 100 kW se ale omezí jen 25 kW.

K TÉMATU: Digitální ČT v Pardubicích od 31. března, ale se sníženým výkonem 25 kW

Snížený výkon vysílače si vyžádal Český telekomunikační úřad (ČTÚ), podle něhož hrozilo vzájemné rušení s analogovým televizním vysíláním v sousedním Polsku. Útlum vysílání se bude týkat pouze směru na Polsko, potvrdil serveru DigiZone.cz předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Omezený výkon vysílače by se nicméně mohl v prvních dvou týdnech vysílání dotknout i diváků na Vysočině, protože ČT bude do poloviny dubna vysílat na Krásném z náhradní antény.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Vysílač Krásné upraví analogové vysílání Novy, začne se připravovat na DVB-T

Výměnu antény na tomto vysílači naplánovaly České Radiokomunikace na 14. a 15. dubna. Nová anténa bude reflektovat potřebu útlumu digitálního vysílání České televize směrem k Polsku. Multiplexu 2 s komerčními televizemi, který na Krásném zahájí vysílání rovněž 31. března, se toto omezení netýká. Tato síť bude od začátku vysílat plným výkonem 100 kW.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).